MG - Razstave & dogodki

NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst - dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije


Skupni portret članov NSK pred modelom Tatlinovega stolpa iz predstave Gledališča Sester Scipon Nasice Krst pod Triglavom, 1986. Foto Marko Modic

11. 5.- 16. 8. 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Kustosinja: Zdenka Badovinac

Novinarska konferenca: ponedeljek, 11. 5. 2015, ob 11.00
Svečana otvoritev razstave: ponedeljek, 11. 5. 2015, ob 20.00

Vabimo vas na svečano odprtje pregledne razstave NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst - dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije v ponedeljek, 11. maja 2015, ob 20. uri v Moderni galeriji, Cankarjeva 15. Razstavo bo odprla ministrica za kulturo Republike Slovenije, mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Leta 1984 so tri skupine, multimedijska skupina Laibach (1980), skupina vizualnih umetnikov IRWIN (1983) in gledališka skupina Gledališče sester Scipion Nasice (GSSN, 1983-1987), ustanovile umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK). Na dan ustanovitve NSK-ja se je oblikovala še skupina za oblikovanje Novi kolektivizem in pozneje še Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizija, Film in Graditelji.

Iz ateljeja - Zdenko Huzjan: "Noč je globlja od neba"


Pogled v atelje Zdenka Huzjana v Ljubljani, 2015;
foto: Matija Pavlovec


8. februar - 17. maj 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Kustos razstave: Marko Jenko

Serija manjših razstav Iz ateljeja se osredotoča na presek novejše produkcije umetnikov, ki so s svojim delom vključeni v stalno razstavo Moderne galerije 20. stoletje / Kontinuitete in prelomi. Serijo odpira razstava del Zdenka Huzjana, katerega delo v 5. dvorani stalne razstave zastopa slika Naselitev (1986, olje na platnu).

NSK OD KAPITALA DO KAPITALA, Neue Slowenische Kunst, dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije - Mednarodna konferenca

19. - 21. junij 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Zasnova: Zdenka Badovinac in Eda Čufer

Otvoritveno predavanje: Boris Groys

Udeleženci konference: Zdenka Badovinac, Barbara Borčić, Eda Čufer, Mladen Dolar, Charles Esche, Anthony Gardner, Marina Gržinić, Lev Kreft, Dejan Kršić, Tomaž Mastnak, Rastko Močnik, Alexei Monroe, Daniel Ricardo Quiles, Igor Vidmar, Alexei Yurchak

Razstava NSK od Kapitala do kapitala je prva pregledna razstava umetniškega kolektiva NSK, osredotoča pa se tudi na transformacijska osemdeseta leta. V času, ko so se vsi samo še pretvarjali, da verjamejo v socialistično samoupravljanje razpadajoče države Jugoslavije, je NSK jasno povedal, da je cesar gol - od prve plakatne akcije Laibacha v Trbovljah leta 1980 vse do zadnje notranje koordinirane serije projektov z naslovom Kapital v začetku devetdesetih let.

MG+MSUM: sreda, 3. december 2014, VSTOP PROST!

Vabimo vas na brezplačne dogodke v sredo, 3. decembra, od 10. do 18. ure v Moderno galerijo in v Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

Moderna galerija (MG+), Cankarjeva 15

V Moderni galeriji (MG+) si lahko še zadnji teden ogledate razstavo BIO 50: 3, 2, 1 ... TEST, na ogled pa je tudi razstava izbora del iz zbirke 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti: Hribi in doline in rudna bogastva.

PROGRAM:
16.00
NoO PARENTAL ADVISORY, vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po stalni razstavi 20. Stoletje. Kontinuitete in prelomi.

Prilagojeno vodstvo za otroke, ki vključuje pogovor, igro in aktivno participacijo. Število mest je omejeno, obvezne prijave prejemamo še jutri na izobrazevanje@mg-lj.si.

17.00
Tadej Pogačar in Dejan Habicht, pogovor na razstavi Tadej Pogačar in P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti: Hribi in doline in rudna bogastva.

Na razstavi je na ogled izbor ključnih projektov Tadeja Pogačarja, ki so nastali v zadnjih desetletjih in so pomembno zaznamovali sodobno umetnostno produkcijo. V razstavnem katalogu je objavljen tudi obsežen intervju med umetnikom in Dejanom Habichtom, ki ga bosta oba protagonista tokrat izvedla ob umetniških delih na razstavi.

Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Maistrova 3

V +MSUM-u si lahko ogledate razstavo Vlasta Delimar, Zrela ženska, izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in nacionalne zbirke Sedanjost in prisotnost ter razstavo iz serije Prepih Petminutna revolucija Arjana Pregla.

PROGRAM:
16.00
NoO PARENTAL ADVISORY, vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po stalni razstavi Sedanjost in prisotnost.

Prilagojeno vodstvo za otroke, ki vključuje pogovor, igro in aktivno participacijo. Število mest je omejeno, obvezne prijave prejemamo še jutri na izobrazevanje@mg-lj.si.

16.00
Vlasta Delimar in ženski preformans v Jugoslaviji, tematsko vodstvo po razstavi Vlaste Delimar in delih iz zbirke Arteast 2000+ na razstavi Sedanjost in prisotnost, vodi kustosinja Adela Železnik.

Vlasta Delimar se je pričela ukvarjati z umetnostjo konec sedemdesetih let, ko je bila postkonceptualistična scena na Hrvaškem in v bivši Jugoslaviji v polnem razcvetu. Z izbiro telesa kot primarnega sredstva delovanja je utrdila svojo pozicijo samosvoje in izstopajoče umetnice, pozicijo "političnega telesa" pa so izbrale tudi njeni vrstnici Sanja Iveković in Marina Abramović ter mlajši umetnici iz Srbije Milica Tomić in Tanja Ostojić, katerih performanse vključuje tudi zbirka Arteast 2000+.

Odisej v evropskih prestolnicah


Marij Pregelj, Homer in muza pesništva, 1951, laviran tuš na papirju, 50 x 33.5 cm, Moderna galerija (573-1/R)

Razstava: Marij Pregelj: ilustracije za prvi slovenski prevod Odiseje in prevodi Odiseje v jezikih Evropske unije
14. - 23. 11. 2014

Mednarodni simpozij: Odiseja med Grčijo in latinskim zahodom
14. in 15. 11. 2014

Moderna galerija, Cankarjeva 15

Vabimo vas na odprtje razstave ilustracij Marija Preglja za prvi slovenski prevod Odiseje, skupaj s prevodi Odiseje v jezikih Evropske unije, ki bo v soboto, 15. 11. 2014, ob 19. uri v spodnji dvorani Moderne galerije, Cankarjeva 15.

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi - Nova postavitev impresionistov


Kmalu po nastanku izgubljeni Jakopičev oltar Evangelij svetega Marka I,8, fotografiran na razstavi leta 1909 v Jakopičevem paviljonu. Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (Zapuščina Frana Vesela.
Del nove postavitve, skrajno levo Sternenova slika Mrak in skrajno desno Groharjeva Bajka, foto: Dejan Habicht


Moderna galerija, Cankarjeva 15

Nova postavitev t. i. slovenskih impresionistov v Moderni galeriji je osredotočena na njihovo najplodnejše skupno obdobje delovanja, ko so bili tudi formalno združeni v društvo Sava (ustanovljeno leta 1904). Najzgodnejše slike postavitve so prav iz časa uspešnega prvega razstavljanja društva v galeriji Miethke na Dunaju, najmlajše pa so iz obdobja odpiranja Jakopičevega razstavnega paviljona leta 1909, ko je dejavnost društva počasi zamirala.

20. stoletje. Kontinuitete in prelomiModerna galerija, Cankarjeva 15

Razstava 20. stoletje / Kontinuitete in prelomi tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

→   Posnetki razstave

Tone Lapajne: Objekti (1968-1970) - Donacija del Toneta Lapajneta Moderni galeriji


Foto: Matija Pavlovec

5. 3. - 12. 4. 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Kustosinja: Martina Vovk

Dogodka ob zaključku razstave

Sobota, 11. 4. 2015, ob 18.00
Pogovor o neokonstruktivizmu
Sodelujejo: Dragica Čadež, Aleksander Bassin, Drago Hrvacki in Dušan Tršar. Pogovor vodi Beti Žerovc.

V nedeljo, 12. 4. 2015, ob 11. uri, vabimo na javno vodstvo. Po razstavi bosta vodila Dragica Čadež in Marko Jenko, kustosa MG+MSUM.

Štiri kiparska dela Toneta Lapajneta(1933-2011, ki jih je Moderni galeriji podarila Dragica Čadež, sodijo v umetnikovo sicer kratko, vendar plodno ter vsebinsko in problemsko zanimivo obdobje: to so dela Akcent (močno kontrastno) ali Produkt (močno kontrastno)

Pogovor o neokonstruktivizmu


Tone Lapajne, Tja in nazaj/Thither and Back, 1968. Fotoarhiv Moderne galerije

Sobota, 11. 4. 2015, ob 18.00
Moderna galerija, Cankarjeva 15

Sodelujejo: Dragica Čadež, Aleksander Bassin, Drago Hrvacki in Dušan Tršar. Pogovor vodi Beti Žerovc.

Vabimo vas na pogovor o neokonstruktivizmu, ki ga je ob zaključku razstave donacije del Toneta Lapajneta Moderni galeriji pripravila Beti Žerovc. Pogovor bo potekal na razstavi v soboto, 11. 4. 2015, od 18. ure naprej, pri pogovoru pa bodo sodelovali nekdanji člani skupine Neokonstruktivisti in Aleksander Bassin.

VEČČUTNA RAZSTAVA ZA SLEPE IN SLABOVIDNE OSEBE

EDO MURTIĆ: HIGHWAY, 1952
Avtorica: Nataša Jovičić26. 1. - 29. 3. 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Razstava predstavlja pedagoško orodje avtorice, umetnostne zgodovinarke Nataše Jovičić s povsem novo metodologijo interpretiranja umetnosti za slepe in slabovidne osebe.

Nezaznaven vzgib - tridnevni dogodek v Moderni galeriji


Foto: Dražen Šokčević

5. - 7. marec 2015
Moderna galerija Ljubljana


Nezaznaven vzgib je tridnevni dogodek, ki se začne in konča s praznim prostorom.

Prazen prostor je belo platno za koreografijo, polnost možnosti, odprtost in pripravljenost na začetni trenutek. Koreografija vznika iz kompozicije figur v prostoru, iz spreminjajočih se oblik praznega prostora med figurami, iz odnosov med figurami in prostorom. Ustvarja se z vsemi figurami v prostoru, z nami in z vami.
Vzpostavi se prostor, poln oblik, ki se drugi dan prevedejo v druge medije, tretji dan pa so uporabljene v enourni razstavi Neavtorizirano*.

Predavanje in posvet ob VEČČUTNI RAZSTAVI ZA SLEPE IN SLABOVIDNE OSEBE - EDO MURTIĆ: HIGHWAY, 1952


ponedeljek, 2. marec 2015 / 12.00 - 16.00
Moderna galerija, Cankarjeva 15

Vabimo vas na predavanje Nataše Jovičić, ki ga organiziramo ob veččutni razstavi za slepe in slabovidne osebe Edo Murtić: Highway. Predavanju bo sledil posvet, kjer bomo predstavili primere dobrih praks na področju posredovanja vizualnih vsebin slepim in slabovidnim osebam v muzejih, galerijah ter v kontekstu umetnosti.

PROGRAM:
12.00 - 13.30 predavanje Nataše Jovičić
13.30 - 14.00 odmor
14.00 - 15.00 predstavitve posameznih projektov
15.00 - 16.00 pogovor

Tribuna; lep časopis7. 2. - 22. 2. 2015
Avditorij Moderne galerije, Cankarjeva 15


Vabimo vas na razstavo Tribuna; lep časopis, ki je v avditoriju Moderne galerije v Ljubljani.

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti: Hribi in doline in rudna bogastva


Zmagovalec, 1976

4. november 2014 - 15. februar 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Kustos razstave: Igor Španjol

Razstava se izteka.
Vabimo na ZADNJE JAVNO VODSTVO:

V nedeljo, 15. 2. 2015, ob 11. uri bo imel zadnje javno vodstvo kustos razstave Igor Španjol.

Razstava prinaša celovit pregled umetniškega ustvarjanja Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti. Na razstavi bo na ogled izbor ključnih projektov, ki so nastali v zadnjih desetletjih in so pomembno zaznamovali sodobno umetniško produkcijo.

Predstavitev društva Kralji ulice


Foto: Dejan Habicht

Četrtek, 12. 2. 2015, ob 18.00
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Vabimo vas na predstavitev društva Kralji ulice, ki bo v četrtek, 12. 2., ob 18. uri na razstavi Tadeja Pogačarja. Tadej Pogačar je leta 1995 zasnoval projekt z ljubljanskimi brezdomci z naslovom Kralji ulice, ki je vključeval več faz (najavo projekta, podpisovanje pogodb o sodelovanju...).

Steven Brown: Hvala parazitu


Foto: Dejan Habicht


Petek, 16. 1. 2015, ob 18.00
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Vabimo vas na predavanje britanskega psihologa Stevena Browna, ki bo v petek, 16. 1. 2015, ob 18. uri v spodnji dvorani Moderne galerije. Predavanje z naslovom Hvala parazitu je del programa pregledne razstave Tadeja Pogačarja in zadnje v seriji "Kratka šola parazitizma."

Muzej sodobne umetnosti Garage predstavlja: SLOVNICA SVOBODE / PET LEKCIJ DELA IZ ZBIRKE ARTEAST 2000+6. februar - 19. april 2015
Muzej sodobne umetnosti Garage, Moskva


V SODELOVANJU Z MODERNO GALERIJO, LJUBLJANA

Kustosinje Zdenka Badovinac, Snežana Krasteva in Bojana Piškur

Nataša Muševič - Dot: DREVESA, zvočna instalacija11. december 2014 - 18. januar 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Projekt Drevesa je eksperiment v polju širjenja človekovih zaznavnih sposobnosti. Avtorica projekta Nataša Muševič z zornega kota zvočnega inženirja prikaže električno in akustično frekvenčno naravo drevesa.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana