Knjigarna DEPO


POSEBNA PONUDBA!

KNJIGARNA MG+ in KNJIGARNA DEPO
Ob kulturnem prazniku bodo razstavni katalogi MG+MSUM-a naprodaj po znižani ceni, pripravljamo pa tudi akcijo priložnostnih kompletov. V Knjigarni MG+ lahko kupite po polovični ceni katalog pregledne razstave Zdenka Huzjana, ki ga je izdala Moderna galerija leta 1995 samo na dan otvoritve! Seznam znižanih publikacij je na voljo tukaj.

KNJIGARNA DEPO se ponuja kot alternativa muzejskim trgovinam, ki se vse bolj komercializirajo in postajajo podobne prodajalnam nakita in spominkov. Depo se smiselno povezuje s konceptom MSUM-a in njegovega razvoja kot nove enote Moderne galerije. Depo tako združuje preteklost in prihodnost. Gre za nekakšen depo publikacij, ki jih je izdajala Moderna galerija in ki predstavljajo simbolni temelj novega muzeja sodobne umetnosti. Moderna galerija je od svoje ustanovitve do danes izdala več kot 900 različnih publikacij. Večinoma gre za kataloge, izdane ob razstavah, monografije umetnikov in pregledne publikacije, ki so tudi pomemben fizični pričevalec o preteklosti institucije. Knjigarna Depo se nahaja v pritličnem delu MSUM-a, poimenovanem Povezave.
Apolonija Šušteršič je v sodelovanju s študenti arhitekture (Sara Badovinac, Jana Furman, Iztok Hvala, Larisa Kazić, Nina Rojc, Nina Vidić Ivančič) razvila idejo depoja knjig, ki se odpre javnosti. Običajno so depoji v muzeju skriti obiskovalcem in dokaj statični, Knjigarna Depo pa predstavlja ravno nasprotno. S tem, ko se depo knjig vsaj na simbolni ravni odpre, dobi shranjevanje publikacij dodatno funkcijo. V Depoju ni nobenega pohištva, vsi funkcionalni elementi so sestavljeni iz publikacij. Knjige so opeke vsakega znanja. Publikacije zidaki so povezane tako, da zaznamujejo posamična obdobja iz zgodovine MG in tako tudi vizualno podpirajo tisti temelj, na katerem raste danes novo znanje in novi muzej. Knjigarna Depo ne nadomešča skladišča publikacij v muzeju, ampak ga smiselno komentira in nadgrajuje ter odpira vprašanja o pomenu teh publikacij in odgovornosti do njihovega hranjenja in njihove javne dostopnosti.
Knjigarna se v sodelovanju z umetnikoma Tjašo Pogačar in Andrejem Škufco vzpostavlja tudi kot prostor, ki se še posebej posveča aktualnim vprašanjem odnosa med dokumentom in umetniškim delom. Projekt je osredotočen na vprašanje pomena dokumenta v konstrukciji zgodovinskega spomina in njegove zveze z umetniškim delom in gledalcem. Poleg publikacij MG+MSUM je v knjigarni na voljo tudi izbor katalogov umetnikov, umetniških knjig, različnih samozaložniških izdaj ter map umetnikov s fotografskim in video gradivom.
S takšnim konceptom se na konstruktiven način odpira vprašanje, kdo vse lahko prezentira umetnika. Depo je prostor, v katerem je znotraj institucije omogočeno samoorganizirano delovanje umetnikov.
Knjigarna Depo je zastavljena tudi kot prostor alternativnih ekonomij, v katerem se poskušajo vzpostaviti pravičnejša razmerja med institucijo in simbolnim kapitalom umetnikov.
V knjigarni se nabor publikacij spreminja in veča v skladu s konceptom in številom razstav. Obiskovalcem je ob obisku knjigarne fizično dostopen določen izbor publikacij muzeja, po naročilu pa lahko izbirajo tudi med trenutno nerazstavljenimi publikacijami.

Projekt Apolonije Šušteršič je bil realiziran s podporo Fundacije Mondriaan (Mondriaan Foundation Amsterdam).

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana