VEČČUTNA RAZSTAVA ZA SLEPE IN SLABOVIDNE OSEBE

EDO MURTIĆ: HIGHWAY, 1952
Avtorica: Nataša Jovičić26. 1. - 29. 3. 2015
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Razstava predstavlja pedagoško orodje avtorice, umetnostne zgodovinarke Nataše Jovičić s povsem novo metodologijo interpretiranja umetnosti za slepe in slabovidne osebe. Poleg originalnega dela Eda Murtića (Highway, 1952) postavitev vključuje tudi pet taktilnih diagramov, odtisnjenih na steklo in opremljenih z zvočno razlago. Obiskovalec je povsem neodvisen, podrobna zvočna razlaga pa mu omogoča, da se v delo poglobi ob drugih obiskovalcih v tišini, potrebni za intenzivno proučevanje in kontemplacijo. Didaktično orodje je ustvarjeno za slepe in slabovidne osebe, vendar ga lahko uporabljajo tudi osebe z vidom. Metoda sestoji iz petih slikovnih plasti, s pomočjo katerih se slika tolmači do podrobnosti, tako da jo lahko slepi in slabovidni opazovalci "vidijo" skozi taktilno izkušnjo. Cilj je krepitev samospoštovanja slepih in slabovidnih oseb, odpiranje novega okna v svet umetnosti in osvajanje novega znanja o zgodovini umetnosti. Avtorica vabi slepe in slabovidne osebe, naj odkrivajo in uživajo, svobodno razmišljajo in uporabijo domišljijo brez oklevanja.

Razstava bo odprta do 29. marca 2015. V okviru spremljevalnega programa 2.marca 2015 pripravljamo tudi strokovni posvet, kjer bo avtorica spregovorila o svojem dosedanjem delu in izzivih, s katerimi se je srečevala, predstavili pa bomo tudi lokalne primere dobre prakse dela s slepimi in slabovidnimi na področju muzejskega izobraževanja.

Razstava je del projekta DiTACTA Multisensory collection, ki ga je Nataša Jovičić zasnovala leta 2014 na podlagi svojih izkušenj s taktilno galerijo v okviru Moderne galerije v Zagrebu, kjer je zaposlena kot kustosinja. Reprezentativna dela iz svojih zbirk so za DiTACTO prispevali National Gallery v Londonu, Kunsthistorisches Museum na Dunaju, Museo Brera v Milanu, Muzej Ateneum v Helsinkih, Nacionalna galerija v Oslu in Guggenheim Museum v New Yorku.

Več o projektu na: http://ditacta.tumblr.com/

Razstavo sta omogočila Sklad Hrvatska kuća, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Moderna galerija, Zagreb in Moderna galerija, Ljubljana.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana