Izmenjava spomenikov

Zdenko Kalin, Pastirček (Deček s piščalko), 1943
Hans Brandstetter, Styria, 1891

15. 9. - 15. 11. 2009
Ljubljana in Gradec


Gradec in Ljubljana sta od torka 15. septembra prizorišči projekta skupine IRWIN, kjer sta umetniška objekta prevzela vlogo predstavnikov dveh mest, postala diplomata in na ta način vstopila na področje politike.

Dva kipa, nepremična spomenika, ki sta v svojem okolju osnovni sestavini javnega prostora, sta na podlagi dvostranskega sporazuma zamenjala lokaciji: Pastirček Zdenka Kalina (1942) je zapustil svoje mesto pred glavno zgradbo TV Slovenije in se za dva meseca zamenjal z alegoričnim kipom Styria v graškem mestnem parku, ki ga je leta 1891 ustvaril Hans Brandstetter. Ta bo v tem času na častnem mestu pred zgradbo TV Slovenije v Ljubljani. Proces zamenjave se je pričel, 15. septembra 2009 v Gradcu, zaključil pa se bo z vrnitvijo obeh kipov 15. novembra 2009.

Obe javni skulpturi bosta preživeli v tujini dva meseca. Za njuno premestitev so poskrbeli strokovno usposobljeni restavratorji, oba kipa sta tudi primerno zavarovana.

Projekt skupine IRWIN temelji na dejstvu, da so umetniška dela največkrat prenosljiva, zato je njihovo razstavljanje v galerijah in muzejih nekaj samoumevnega, kar pa ne velja za kipe in druge monumentalne umetniške objekte, ki so vezani na določen javni prostor. Ti sčasoma pridobijo posebno mesto v srcih meščanov in državljanov ter tako lahko postanejo tudi simbol nekega mesta oziroma države. Javni spomeniki pomembno zaznamujejo prostor iz katerega izhajajo in niso namenjeni zgolj umetnosti, temveč tudi prebivalcem tega prostora. Če javni spomenik, na katerega so se prebivalci navadili in ga imajo celo za svoj simbol prestavimo iz enega mesta v drugega, na njegovo mesto pa postavimo nek drug spomenik s podobnim urbanim in umetniškim pomenom v drugem okolju, ustvarimo pogoje za nepredvidljiva vprašanja in še manj predvidljive odgovore.

Monuments Time-Sharing je zatorej družabna igra, ki uporablja oblike in sredstva sodobne umetnosti z namenom, da sodobno umetnost približa tudi tistim meščanom, ki jim je drugače tuja. Namen projekta je, da obe mesti, Ljubljano in Gradec, drug drugemu predstavi na neposredni način, ki se v hermetični sodobni umetnosti mnogokrat izgubi.

Projekt organizira Inštitut za umetnost v javnem prostoru na avstrijskem Štajerskem (Kultur Steiermark, Kunst in Öffentlichen Raum), v sodelovanju z Moderno galerijo v Ljubljani.

www.oeffentlichekunststeiermark.at

Odprtje projekta v Mestnem parku v GradcuDogodki ob projektu:

Torek, 15. 9. 2009, ob 12.00, Mestni park v Gradcu (Stadtpark Graz, Baden-Powell-Allee), slovesno odprtje projekta Izmenjava spomenikov / Monuments Time-Sharing skupine Irwin. Na prvem dogodku projekta, kjer sta javni skulpturi začasno zamenjali prostora ter na ta način simbolno prevzeli vlogo predstavnikov obeh mest, so spregovorili: Wolfgang Riedler, mestni svetnik za kulturo, Gradec; Werner Fenz, direktor Inštituta za umetnost v javnem prostoru na avstrijskem Štajerskem; Zdenka Badovinac, v.d. direktorice Moderne galerije, Ljubljana in Kurt Flecker, namestnik deželnega glavarja ter deželni svetnik za kulturo, Štajerska.

Novinarska konferenca, sreda, 16. 9. 2009, ob 17.30 v Galeriji Gregor Podnar na Kolodvorski 6 v Ljubljani, kjer so projekt predstavili člani skupine Irwin in Dr. Werner Fenz, direktor Inštituta za umetnost v javnem prostoru na avstrijskem Štajerskem (Kultur Steiermark, Kunst in Oeffentlichen Raum.

Več info o projektu:
Adela Železnik, tel. 2416808,
adela.zeleznik@mg-lj.si

PriponkaVelikost
Vrmitev_spomenikov.doc149.5 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana