Izšel katalog projekta Muzej na cesti
Obveščamo vas, da je izšel katalog zadnjega velikega projekta Moderne galerije, Muzej na cesti.

Moderna galerija je med 23. 9. in 19. 10. 2008 pripravila mednarodni projekt Muzej na cesti. Predstavil je posebnosti Ljubljane z drugega zornega kota: posvetil se je upodobitvam mesta, njegovim identitetam, kartografijam, posegom v mesto in urbanim vizijam. Preko štirideset umetnikov, teoretikov in aktivistov je sodelovalo pri več kot petintridesetih dogodkih, delavnicah, razpravah, pogovorih in razstavah na temo mestnih antagonizmov, tj. vidikov mesta, ki so hkrati prisotni in nevidni, marginalizirani ter zatrti, a so v tem novem kontekstu postali vidni na drugačen način.

Prostorsko specifična dela Muzeja na cesti so se pojavljala v parkih, izložbah, podhodih in prehodih, knjigarnah, kavarni, delavskih domovih, v praznem lokalu, na nebu nad mestom, na športnem stadionu, na ulicah, v socialnem centru, osnovni šoli, raznih medijih, kot so internet, časopisi in radio, ukvarjala pa so se s široko paleto področij: z umetnostjo, antropologijo, sociologijo, urbanizmom, pedagogiko, z različnimi načini (so)raziskovanja in dela ter s formalnimi prezentacijami in samorefleksijami prej naštetega. Razstava je poudarila, da javni prostori niso le nekaj javnega na splošno, temveč da ima vsak kraj v sebi potencial, da se spremeni v javni prostor.

Katalog vsebuje besedili kustosinj projekta Zdenke Badovinac ( Nevidno mesto) in Bojane Piškur ((Ne)možnosti prehajanja umetniškega prostora v političnega), teoretični razpravi Sezgina Boynika (Punk politike ali kako si je Srečo Kirn premislil glede punka) in Gala Kirna (Spomin na partizane ali misel o partizanstvu?) in dokumentarne predstavitve posameznih projektov. Pri projektu so sodelovali tudi Nives Zalokar, Adela Železnik in Tomaž Kučer.

Nakup kataloga

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana