Muzej na cesti23. 9. - 19. 10. 2008
Muzej na cesti - podrobne informacije

Sodelujoči:
Alterazioni Video, Velibor Barišić, Jože Barši, Ajdin Bašić & Žiga Testen, Viktor Bernik, Sezgin Boynik, Jasmina Cibic, Vadim Fiškin, Dejan Habicht, Jeanne van Heeswijk, Minna Henriksson, Ištvan Išt Huzjan, Irwin, Jaša, Gal Kirn, Miklavž Komelj, Gašper Kralj, Andreja Kulunčić & Ibrahim Ćurić & Said Mujić & Osman Pezić, Tanja Lažetić, Polonca Lovšin, Nebojša Milikić, Novi kolektivizem, Cesare Pietroiusti, Anja Planišček, Tadej Pogačar, Marko Pogačnik, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Franc Purg, radioCona, Renata Salecl, Sašo Sedlaček, son:DA, Zora Stančič, Mladen Stropnik, Kateřina Šeda, Nika Špan, Igor Štromajer, Tomaž Tomažin, Endre Tót, Matej Andraž Vogrinčič & Vuk Ćosić
Kustosinji: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

Projekt Muzej na cesti na drugačen način obravnava posebnosti mesta (Ljubljane), oziroma se ukvarja z redefinicijo koncepta umetnosti v javnih prostorih. Ta fenomen, ki ga pri nas zasledimo od šestdesetih let dalje s skupino OHO, do danes še ni bil dovolj raziskan in reflektiran po sodobnih metodologijah. Projekt Muzej na cesti se tematiki posveča skozi naslednja področja: reprezentacije mesta, identitete mesta, raziskave mesta / mapiranje, intervencije v mesto, vizije mesta.

Z novo globalno ureditvijo in posledično drugačno konceptualizacijo prostora je javni prostor dobesedno izginil. Zato je ideja Jürgena Habermasa, ki pravi, da je javni prostor del družbenega življenja, kjer se oblikujejo javna mnenja, že zastarela. Javni prostori so danes kontrolirani in programirani, izginevajo in se krčijo. Gre za neko novo prostorskost, ki se je ne da tako urejeno kategorizirati kot doslej. Javni prostor torej ni več en sam, temveč se deli na prostore različnih identitet, ki ne temeljijo izključno na pozitivizmu, temveč je njihov sestavni del tudi negativni karakter.

Umetniki, teoretiki in aktivisti v projektu Muzej na cesti raziskujejo in intervenirajo v t.i. mestne antagonizme, ki so po eni strani prisotni, a hkrati tudi nevidni, potisnjeni na stran, v podzavest, in jih na ta način delajo vidne v drugačnem, umetniškem kontekstu. Tri glavne teme projekta so: ekstremi mesta (strahovi v mestu, ksenofobija, onesnaževanje, nepokorščina in kriminal, govorice), margine mesta (paralelne strategije preživetja, prakse samoorganiziranja, migranti, samski domovi, izbrisani, marginalizirane šole z obrobja) in urbani antagonizmi (partizanski spomeniki, modernistična arhitektura, ostanki ruralnega v mestu).

Več:
Lokacije projektov

Program dogodkov Muzeja na cesti

Seznam projektov po mestu

Fotoarhiv MNC

Sodelujte pri skupnostni intervenciji www.TiKam.si
Odkrijte in mapirajte nadzorne kamere v Ljubljani! TiKam je skupnostni projekt, ki nagovarja meščanke in meščane Ljubljane ter njene obiskovalke in obiskovalce, da sodelujejo pri raziskovalnem projektu odkrivanja nadzornih video kamer na javnih lokacijah in sodelujejo pri mapiranju video nadzornih sistemov v mestu.

Fotografirajte ljubljanske nadzorne kamere in njihove poglede! Nadzirajte nadzorne kamere! Nadzirajte nadzornike! Vrnite pogled nadzornim kameram!

Kako sodelujete?
1. Odkrijte nadzorno video kamero v Ljubljani in zabeležite natančne podatke o njeni lokaciji.
2. S fotoaparatom ali mobilnim telefonom fotografirajte kamero ter kamerin pogled (postavite se kar se da blizu kamere in fotografirajte tisto, kar vidi kamera)
3. Na spletno mesto TiKam naložite obe fotografiji in izpolnite formular s podatki o lokaciji kamere

Avtor: Igor Štromajer, intimni mobilni komunikator; Vrtualna baza Intima
Koprodukcija: Moderna galerija; Ljubljana, Renderspace d.o.o.; Virtualna baza Intima

Obiščite Informacijski center projekta:
Mala galerija, Slovenska c. 35, odprto vsak dan od 12.00 do 20.00; kjer lahko dobite brezplačne materiale Muzeja na cesti in kupite majice z različnimi motivi.

Več info o Muzeju na cesti:
Adela Železnik, tel. 2416808,
adela.zeleznik@mg-lj.si


Arhiv dogodkov Muzeja na cesti:


Ponedeljek, 20. 10.

19.00
Javni prostor in umetnost v javnem prostoru - Mednarodni simpozij
T5 Project Space (Tobačna 5)
Nosilni prispevki: Susan Kelly, Cylena Simonds, GB; Marko Sančanin, Platforma ZG, HR in predstavitve domačih projektov.
Debato bosta moderirali kustosinji projekta Muzej na cesti (Zdenka Badovinac in Bojana Piškur). v angleščini / in English

Ideja umetnosti v javnih prostorih je zastarela, saj se navezuje na čas modernizma in binarnih nasprotij, jasne delitve na javni in privatni prostor. Danes ni več enega javnega prostora, ampak za veliko različnih kombinacij prostorov, (javni prostor je postal splošen termin za mnoštvo javnih prostorov) ki so čedalje bolj podvrženi logiki kapitala in privatnih interesov in so tako tudi urejeni. Kot posledica tega se pojavljajo potrebe po večji kontroli in drugačnih načinih upravljanja z njimi, in sicer na način, ki zagotavlja izključitev vseh nezaželenih kar vodi v pospešeno gentrifikacijo.

Vprašanje umetnosti v javnem prostoru je torej povezano tudi z vprašanjem javnega prostora in političnosti tega prostora. V tem kontekstu nas zanimajo naslednja vprašanja: Kdo sestavlja publiko? Kaksna je avtoriteta umetnika? Ali umetnost v javnem prostoru sovpada s privatnimi interesi? Ali ima umetnost v javnem prostoru to moč, da spodbudi različne politične poglede in vizije, ki so drugačni od prevladujočih diskurzov? Na ta in še druga vprašanja bomo poskušali odgovoriti v javni debati.

Susan Kelly je umetnica in teoretičarka. V svojem delu se osredotoča na odnose med umetnostjo, retoriko in mikropolitičnim. Trenutno predava na oddelku za likovne umetnosti, Goldsmiths College v Londonu.

Cylena Simonds je neodvisna kustosinja in teoretičarka. Z organiziranjem razstav sodobne umetnosti in teksti išče nove poti razumevanja političnih in socialnih subjektivitet. Kuriranje razstav razume kot kreativno prakso, ki jo realizira v sodelovanju z umetniki, z namenom razširjanja kritičnih opažanj in refleksij.

Marko Sančanin je raziskovalec pri Platformi 9,81 - Institutu za raziskave in arhitekturo v Zagrebu.

Sobota, 18. 10.

11.00 - 13.00
Mapirajmo svoje mesto
Delavnice za otroke od osmega do štirinajstega leta
Zbirališče v Mali galeriji. Udeležba brezplačna.

10.00 - 16.00
Gašper Kralj
Šola na reki
Splav na Ljubljanici od Livade do Socialnega centra Rog
v sodelovanju z OŠ Livada in Radikalnim izobraževanjem

16.00
Izhodišča za radikalne spremembe v izobraževanju - javna diskusija
Socialni Center Rog in Radikalno izobraževanje v povezavi s projektom Šola na reki

Petek, 17. 10.

19.00 - 20.00
Jaša v sodelovanju z: LJUD, Mark Požlep & REVANŠA!
LAST ACTION - performans
Tokrat izjemoma na najavljeni lokaciji - med Zlato ladjico in Maximalom (Breg 2)

Sreda, 15. 10. in četrtek, 16. 10.

Tadej Pogačar
Pozor - ženska v mestu!
Projekt objavljen v revijah Mag in Polet. Več o projektu

»V domači zgodovini poznamo številne izjemne ženske, ki so kljub konzervativnemu in sovražnemu okolju dosegle izredne dosežke v vseh sferah družbenega življenja. S projektom Pozor-ženska v mestu! sprožamo proces (začasnega) preimenovanje ulic v mestnem središču Ljubljane. S preimenovanjem ustvarjamo novo simbolno kartografijo prestolnice in jo povezujemo z izjemnimi individualnimi sposobnostmi zamolčanih posameznic zgodovine kot so: odločnost, individualizem, nekonformizem, vztrajnost, pogum, radikalnost, svetovljanstvo - v njihovi najčistejši obliki.« Tadej Pogačar

Četrtek, 16. 10.

18.00
Vodeni ogled po izbranih lokacijah Muzeja na cesti. Zbirališče v Mali galeriji.

Sreda, 15. 10.

10.00 - 12.00
Renata Salecl in otroci OŠ Ledina
Ne boj se Urška!
Hribarjevo nabrežje (od Tromostovja do Dvornega trga)
Delavnica

Ne boj se, Urška!
Te besede izreče Povodni mož, ko se z Urško zasuka v valove Ljubljanice. Če bi Urška vedela, kdo je njen šarmantni soplesalec, bi seveda imela predstavo, česa se pravzaprav boji. Strah in tesnoba sta velikokrat povezana s tem, da ne vemo, česa nas je strah. V risbah na obrežju Ljubljanice bodo učenci 4. razreda OS Ledina uganjevali, česa nas je danes lahko strah, kaj nam povzroča nelagodje in kaj nas vznemirja.

Torek, 14. 10.

19.00
Marjetica Potrč
Frontier Power - predavanje
T5 Project Space (Tobačna 5)
T5 Project Space se nahaja desno od glavnega vhoda v kompleks Tobačne tovarne. Sledite oznakam.

Ponedeljek, 13. 10.

Jaša
I JUST DROPED SOMETHING
performans na naključni lokaciji

16.00
Tanja Lažetić
Rdeče zvezde (Pot spominov in tovarištva) - voden ogled s kolesi
Zbirališče ob 16.00 pred Malo galerijo. Kdor nima kolesa, si ga lahko brezplačno izposodi pred STIC-em, Krekov trg 10. Ogled traja do 18.00 in se konca pri veleplakatu na ograji Ilirije.
Sledi:
Dejan Habicht
Spominski kamni (Pot spominov in tovarištva) - predavanje ob veleplakatu na ograji Ilirije (Tržaška 40)

Nedelja, 12. 10.

11.00
Voden ogled po izbranih lokacijah Muzeja na cesti
Zbirališče v Mali galeriji. Vodstvo traja približno eno uro.

Sobota, 11. 10.

11.00 - 13.00
Mapirajmo svoje mesto
Delavnice za otroke od osmega do štirinajstega leta. Zbirališče v Mali galeriji. Udeležba brezplačna.

Petek, 10. 10.

Jaša v sodelovanju z Gregorjem Grudnom
IF I AM JUST ONE OF MANY, LIKE YOU
performans na naključni lokaciji

Četrtek, 9. 10.

Jaša v sodelovanju z LJUD
ELECTRIC INVASION 2 & LET'S GET CRAZY TONIGHT
performans v Dvornem Baru...

18.00
Javno vodstvo po izbranih lokacijah Muzeja na cesti
Vodi kustosinja Adela Železnik, Moderna galerija.
Zbirališče v Mali galeriji. Vodstvo traja približno eno uro.

20.00
Marija Mojca Pungerčar
Kino Sloga
Samski dom Snaga (dvorišče), Poljanska 66, Ljubljana - Poljane
Vstop je prost. Posebej vabljeni okoliški prebivalci! Predstave bodo na prostem. Film traja 40 minut. V primeru slabega vremena bo dogodek čez en teden na isti dan in v istem času.
Obiskovalcem Kina Sloga so na voljo neobvezne simbolične vstopnice, ki vas v omejeni količini čakajo v Infocentru v Mali galeriji, lahko pa si jih tudi natisnete iz spletne strani. Na istem mestu so objavljene tudi slike za tisk in navodila, kako priti do lokacij.

Sreda, 8. 10.

20.00
Marija Mojca Pungerčar
Kino Sloga
(ZAPRTO ZA JAVNOST, samo za stanovalce doma!)
Samski dom, Cesta na Poljane 1, Ljubljana - Stegne

Torek, 7. 10.

Velibor Barišić
Line Rider, akcija
Športni park Ljubljana, Milčinskega 2
Od torka 7. 10. dalje

19.00
Miklavž Komelj
Spomeniki in spomin
Predavanje, T5 Project Space (Tobačna 5)

20.00
Marija Mojca Pungerčar
Kino Sloga
Delavsko naselje (dvorišče), Letališka 2, Ljubljana - Moste

Ponedeljek, 6. 10.

16.00 - 18.00
Tanja Lažetić
Rdeče zvezde (Pot spominov in tovarištva)
Voden ogled na kolesih
Zbirališče ob 16.00 pred Malo galerijo. Kdor nima kolesa, si ga lahko brezplačno izposodi pred STIC-em, Krekov trg 10
http://www2.arnes.si/guest/tlazet/red_stars

20.00
Marija Mojca Pungerčar
Kino Sloga
Samski dom (dvorišče), Hladilniška pot 34, Ljubljana - Zalog

Nedelja, 5. 10.

11.00

Javno vodstvo po izbranih lokacijah Muzeja na cesti. Zbirališče v Mali galeriji. Vodstvo traja približno eno uro.

Sobota, 4. 10.

11.00 - 13.00
Mapirajmo svoje mesto
Delavnice za otroke od osmega do štirinajstega leta
Zbirališče v Mali galeriji. Udeležba brezplačna.

Petek, 3. 10.

Sašo Sedlaček
Žicar, robot za socialno ogrožene
Od 3. 10. naprej deluje pred Malo galerijo od 12.00 do 20.00, vmes pa tudi v različnih javnih prostorih

Jaša v sodelovanju z Inti Šraj
AND THE RAIN WILL WASH AWAY MY SADNESS, podoba objokane neveste, ki teče čez mesto...

Jaša v sodelovanju z Markom Požlepom
FRIDAY NIGHT KICKS 3
performansa na naključni lokaciji

Četrtek, 2. 10.

Jaša v sodelovanju z Markom Požlepom
Friday Night Kicks 2
performans na naključni lokaciji

Marko Pogačnik
17.00
Novi pojavi v bioenergijskem polju Ljubljane
Delavnica, zbirališče pred Moderno galerijo

20.30
Preobrazbe dela na ulici od OHO-ja sem
Predavanje, T5 Project Space, Tobačna 5

Program radiaCone, je danes, v četrtek 2. 10. 2008, še zadnjič oddajal na frekvenci 88.8 Mhz:
16.00 M.Pogačnik; 16.30 ponovitev JAVNI PROSTOR IN STANOVANJSKA NASELJA; 17.45 J. Barši, Branje Kapitala; 19.00 ponovitev ODPRTA FREKVENCA; 20.00 okrogla miza, avtorstvo in vizualna umetnost; 22.00 izklop

Sreda, 1. 10.

Jaša v sodelovanju z LJUD, roza ljudje, Fužine, policaj...
Electric Invasion 1
performans na naključni lokaciji

13.00
Viktor Bernik in Ludvik Bagari, Arna Hadžialjević, Gorazd Krnc
Gledališki bar / sprememba
Mestno gledališče ljubljansko - pasaža
Performans

Program radiaCone
16.00 delimo si program - free radio Mir in radioHalas; 17.30 pogovor M. Juvan; 18.00 APEL ZA PROSTOR DOSTOPNO FREKVENČNO OBMOČJE; 18.30 pogovor APEK; 19.00 tematski razgovor ODPRTA FREKVENCA Mojca Planšak, Tomaž Zaniuk, I. Pivka, B. Zorman; 20.15 free radio discussion Zagreb; 22.00 izklop

Torek, 30. 9.
Jaša v sodelovanju z Markom Požlepom
Friday Night Kicks
performans na naključni lokaciji
Jaša in Mark sta na X lokacijah postavljala začasne abstraktne inštalacije povsem odprte narave.

Program radiaCone
16.00 ponovitev CERKEV KOT JAVNI PROSTOR; 17.00 dialog T. Lažetić in V. Fiškin;
18.00 BS-3 radio tour / ponovitev; 19.00 tematski razgovor JAVNI PROSTOR IN STANOVANJSKA NASELJA Jure Grohar, Jeanne van Heeswijk, Anja Planišček,Tadej Glažar, Goro Osojnik; 20.15 delimo si program - radio free Palestina; 22.00 - izklop

Ponedeljek, 29. 9.

Program radiaCone
16.00 napoved dogodkov MNC; 17.00 dialog D. Habicht in F. Purg; 18.00 predstavitev razstave MNC/ Z. Badovinac in B. Piškur; 19.00 tematski razgovor CERKEV KOT JAVNI PROSTOR; Aleš Crnič, Zora Stančić, dr. Darko Štrajn; 20.15 delimo si program - radio Free Palestina; 22.00 izklop

Nedelja, 28. 9.

16.30
Anja Planišček v sodelovanju z RadioCona
BS-3 Radio Tour
Radijsko vodstvo
Zbirališče na končni postaji avtobusa št. 20 v BS3: Nove Stožice 15 minut prej. Žeton, fotoaparat in radio dobite v Mali galeriji ali na lokaciji pred vodstvom. Vodstvo traja približno 40 minut.

16.00
Program radioCona 88.8MHz, dnevno oddajanje med 16.00 in 22.00
povezava za internetno poslusanje na www.cona.si/radio
*
16.00 napoved dogodkov MNC
16.30 Anja Planišček: BS-3 radio tour
18.00 sedem skladateljev
21.00 IZBRIS, IZKLJUČEVANJE KULTURNO DRUGAČNIH / ponovitev
22.00 izklop

Sobota, 27. 9.

Jaša
Dance Like Nobody is Watching & Sing a Dead Man Song / Revanša!
koncert / performans na naključni lokaciji

16.30
Anja Planišček v sodelovanju z RadioCona
BS-3 Radio Tour
Radijsko vodstvo
Zbirališče na končni postaji avtobusa št. 20 v BS3: Nove Stožice 15 minut prej. Žeton, fotoaparat in radio dobite v Mali galeriji ali na lokaciji pred vodstvom. Vodstvo traja približno 40 minut.

16.00
Program radioCona 88.8MHz, dnevno oddajanje med 16.00 in 22.00
povezava za internetno poslušanje na www.cona.si/radio
*
16.00 napoved dogodkov MNC

16.30 Anja Planišček: BS-3 radio tour
18.00 sedem skladateljev
21.00 OBLIKE UPORA: dr. Gašper Kralj, dr. Darij Zadnikar, Vlado Repnik, Martina Ruhsam, Aigul Hakimova in Armin Salihović / ponovitev
22.00 izklop

Petek, 26. 9.

Jaša
Shortly After
performans na naključni lokaciji
Jaša ja obudil stari koncept »Mr.Tiger« z zelo enolinijsko akcijo porivanja velike kartonaste krogle skozi center ? kot je lastno vsem posegom; začasno ustvarjanje lastnega ali alternativne prostora v sklopu javnega prostora.

16.00
Program radioCona 88.8MHz, dnevno oddajanje med 16.00 in 22.00
povezava za internetno poslušanje, bo objavljen ob 24.9.ob 14.00 na www.cona.si/radio
*
16.00 napoved dogodkov MNC
16.45 N. Špan: Trženje uličnih imen
17.00 - 19.00 dialogi: MM Pungerčar, M Henriksson in S Boynik
18.30 M. Henriksson: Mapa Ljubljane
18.55 F. Purg: Spreminjanje
19.00 tematski razgovor IZBRIS, IZKLJUČEVANJE KULTURNO DRUGAČNIH: Miha Zadnikar; dr. Jelka Zorn, Nebojša Milikić, Aleksander Todorović
20.00 predavanje o dnevnem centru Cona Fužine, iz projekta Ulica Rutli
22.00 izklop

Četrtek, 25. 9.

16.00
Endre Tot
Demonstracije veselja

Na ulicah Ljubljane
akcija

16.00
program radioCona 88.8MHz, dnevno oddajanje med 16.00 in 22.00
povezava za internetno poslušanje, bo objavljen ob 24.9.ob 14.00 na www.cona.si/radio
*
16.00 vklop + predstavitve programa
17.00 - 19.00 dialog: Igor Štromajer in Vuk Ćosić ter son:DA in Matej Andraž Vogrinčič
19.00 PREDSTAVITEV RAZSTAVE MUZEJ NA CESTI: Zdenka Badovinac in Bojana Piškur
20.00 sodelujemo z mednarodnimi radijski projekti
program Radio Halas
22.00 - izklop

Sreda, 24. 9.

16.00
Endre Tot
Demonstracije veselja
Državni zbor Republike Slovenije (na ulici pred vhodom)
akcija

16.00
program radioCona 88.8MHz, dnevno oddajanje med 16.00 in 22.00
povezava za internetno poslušanje, bo objavljen ob 14.00 na www.cona.si/radio
*
16.00 vklop + predstavitve programa
17.00 - 19.00 dialogi: Ištvan Išt Huzjan, Jaša in Viktor Bernik ter Cesare Pietroiusti in Jadranka Ljubičić
19.00 OBLIKE UPORA, vodi dr. Gašper Kralj, sogovorniki: Endre Tot, dr. Darij Zadnikar, Vlado Repnik, Martina Ruhsam, Aigul Hakimova in Armin Salihović
20.30 posnetek projektov otvoritvenega večera MNC

20.00
Projekcija filma Metin Erksan-Seytan (Exorcist) iz leta 1974, ki ga bo predstavil in simultano prevajal Sezgin Boynik
Klub Yalla Yalla, Metelkova

Torek, 23. 9.

10.00 - 12.00
Renata Salecl in otroci OŠ Ledina
Ne boj se Urška!
risanje s kredo na Hribarjevem nabrežju - Zaradi slabega vremena prestavljeno na kasnejši datum.

12.00
Ištvan Išt Huzjan
Prelet centra Ljubljane s športnim letalom
akcija

19.00
Jeanne van Heeswijk s sodelavkami
Ti v mestu. Dnevniki prihodnje avantgarde
otvoritveni performans v Tobačni tovarni (Tobačna 5)

20.30
Alterazioni Video
Veliki čevapčič
akcija na Tromostovju

Jaša
Primož With 33 Heart Shaped White Ballons / Jenull's First Electric Invasion
performans na naključni lokaciji

21.00
Slavnostno odprtje v Mestnem muzeju

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana