ESSL ART AWARD CEE 2015 - Razstava nominirancev v Ljubljaniod 11. do 17. maja 2015
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Sponzor razstave je glavni delničar skupine VIENNA INSURANCE GROUP

Večer nominirancev v Ljubljani:
11. maj 2015 ob 19. uri Muzej sodobne umetnosti
Metelkova (Maistrova 3, SI-1000 Ljubljana). Predstavitev zmagovalcev v okviru otvoritve (večer nominirancev), v nadaljevanju fotografiranje in intervjuji z umetnicami in
umetniki.

Otvoritveni govori: Igor Španjol (kurator Muzeja sodobne umetnosti Art Metelkova in član žirije iz Slovenije), Andreas Hoffer (član žirije Essl Museum) in mag. Tomo Mrđen (vodja izpostave Wiener Städtische v Sloveniji).

Predstavitev za medije: 11. maja 2015 od 18. do 19. ure, prisotni so kurator razstave in člani žirije, medijski kotiček.

ESSL ART AWARD CEE je pomembna nagrada za študente umetnosti, ki jim jo na začetku njihove kariere v osmih državah srednje in jugovzhodne Evrope podeljujeta muzej sodobne umetnosti Essl Museum in glavni sponzor združenje zavarovalnic Wiener Städtische, glavni delničar skupine VIENNA INSURANCE GROUP. V vsaki državi se odvija predstavitev desetih nominirancev, ki jih izbere žirija z mednarodno zasedbo. V okviru slovesnosti ob otvoritvi razstave nominirancev prejmeta dva umetnika nagrado ESSL ART AWARD CEE, podprte s 3500 evri in povabilo na skupinsko razstavo "Diversity of Voices" v muzeju sodobne umetnosti Essl Museum v Klosterneuburgu pri Dunaju. En umetnik iz vsake države prejme od združenja zavarovalnic Wiener Städtische VIG SPECIAL INVITATION, s honorarjem 1000 evrov in povabilom na skupinsko razstavo na sedežu podjetja v dunajskem Ringturmu.

V Ljubljani bodo večer nominirancev priredili 11. maja 2015 ob 19. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. V Sloveniji so za nagrado ESSL ART AWARD CEE 2015 nominirani Nina Čelhar, Urška Djukić, Simon Hudolin (Small But Dangers), Ana Jagodic, Andrea Knezović, Gašper Kunšič, Andrej Lamut, Maruša Meglič, Pila Rusjan in Valerie Wolf Gang.

Nagrada ESSL ART AWARD CEE se je v osmih sodelujočih državah Bolgariji, Hrvaški, Romuniji, Slovaški, Sloveniji, Češki, Turčiji in Madžarski uveljavila kot projekt za podporo kariere mladih umetnic in umetnikov. To se odraža v več kot 500 vlogah študentov umetnosti za letošnjo nagrado in zelo aktivnem sodelovanju z več kot 40 umetnostnimi akademijami. Nagrade podeljuje 13-članska žirija, ki jo sestavljajo po en strokovnjak za umetnost iz vsake sodelujoče države, predsednik žirije René Block, kuratorji muzeja sodobne umetnosti Essl Museum in en predstavnik skupine Vienna Insurance Group/združenja zavarovalnic Wiener Städtische.

Nagrada ESSL ART AWARD CEE se od leta 2005 podeljuje vsaki dve leti. V tem obdobju je mogoče sklepati o umetniškem napredku in trendih v posameznih državah. Področji videa in novih medijev imata pri mladih umetnikih že leta vodilno vlogo, vendar zlasti pri letošnjih vlogah ni več zaznati prekomerne osredotočenosti. Počasi znova pridobivata pomen dolgo le malo zastopano slikarstvo in predvsem fotografija. Mlade umetnice in umetniki s področja fotografije svoje delo pogosto predstavijo z umetniško knjigo, ki je v tej obliki do sedaj skoraj ni bilo med vlogami. Pri nominiranih umetnikih iz Slovenije izstopa velika medijska raznolikost del. Že pri vlogah je bilo mogoče opaziti nenehno visoko kakovost del.

Člani žirije za nagrado ESSL ART AWARD CEE so Vanja Babić (HR), Philippe Batka (Vienna Insurance Group), René Block (D), Gábor Ébli (HU), Lucia Gregorová Stachová (SK), Andreas Hoffer (Essl Museum), Romelo Pervolovici (RO), Lora Sariaslan (TR), Igor Španjol (SLO), Jiří Švestka (CZ), Viktoria Tomek (Essl Museum), Maria Vassileva (BG) in Eva Wirlitsch-Essl (Essl
Museum). Povabilo na VIG SPECIAL INVITATION bo izrekla Barbara Grötschnig iz združenja zavarovalnic Wiener Städtische.

Združenje zavarovalnic Wiener Städtische,
glavni delničar VIENNA INSURANCE GROUP - dolgoletni partner ESSL ART AWARD CEE 2015

Združenje zavarovalnic Wiener Städtische je pobudnik raznolikih kulturnih in socialnih dejavnosti skupine podjetij VIG in spodbuja čezmejni dialog in medkulturno izmenjavo. Podpora umetnicam in umetnikom iz srednje in jugovzhodne Evrope - integralni del filozofije podjetja - ustvarja vpogled v večplastno umetniško ustvarjanje v regiji, v kateri skupina VIENNA INSURANCE GROUP domuje v 25 državah z okroglo 50 podjetji. Podjetja iz skupine VIG v sodelujočih državah so: Wiener Städtische v Sloveniji, Wiener Osiguranje in Erste Osiguranje na Hrvaškem, Union Biztosító, Erste Biztosító in Vienna Life Biztosító na Madžarskem, Kooperativa, Komunálna in Poisťovňa Slovenskej sporiteľne na Slovaškem, Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna in Pojišťovna České spořitelny v Češki Republiki, Omniasig, Asirom in BCR Leben v Romuniji, bolgarski podjetji Bulstrad Leben in Nichtleben ter Ray Sigorta v Turčiji.

VIG SPECIAL INVITATION - projekt financiranja umetnosti združenja zavarovalnic Wiener Städtische
Od leta 2007 je VIG SPECIAL INVITATION del uspešnega partnerstva z ESSL ART AWARD CEE. Kategorija, ki jo podeljuje glavni sponzor nagrade, eni nagrajenki oziroma nagrajencu Essl Art Award CEE iz sodelujoče države omogoča sodelovanje na razstavi na sedežu združenja zavarovalnic v dunajskem Ringturm - naslednjič spet 2016, ko bodo mlade umetnice in umetniki predstavili svoja zadnja dela, izdelana ali prilagojena posebej za to ugledno razstavo.

Essl Museum
Muzej sodobne umetnosti Essl Museum v Klosterneuburgu pri Dunaju je arhitekturna ikona in kraj za odkrivanje sodobne umetnosti. V največ desetih posamičnih, tematskih ali skupinskih razstavah je predstavljena avstrijska in mednarodna umetnost. Eden od poudarkov je spodbujanje mladih umetnikov. Muzej je zasnoval arhitekt Heinz Tesar in je zgrajen leta 1999. V njem je zbirka Essl, najpomembnejša zbirka avstrijske umetnosti do leta 1945, ta pa ima poudarek tudi na mednarodni umetnosti iz Evrope, ZDA, Avstralije in Azije.

Diversity of Voices
Decembra 2015 bodo dela vseh nagrajencev Essl Art Award CEE predstavljena v skupinski razstavi "Diversity of Voices" (od 4. 12. 2015 do 06. 3. 2016) v muzeju sodobne umetnosti Essl Museum v Klosterneuburgu pri Dunaju. Na tej razstavi muzej sodobne umetnosti Essl Museum poleg nagrajenih del predstavlja tudi nova dela nagrajenih umetnikov in daje s tem zanimiv vpogled v mlado umetniško sceno v srednji in jugovzhodni Evropi. K razstavi bo izšel tudi obsežen katalog.

Stik za medije Essl Museum, Avstrija
Erwin Uhrmann (vodstvo) in Regina Holler-Strobl
ESSL MUSEUM - Kunst der Gegenwart An der Donau-Au 1, A-3400 Klosterneuburg/Wien
Avstrija
T: +43 (0)2243 - 370 50 60 in T: +43 (0)2243 - 370 50 62
E-naslov:
uhrmann@essl.museum
in
holler-strobl@essl.museum

www.essl.museum

PriponkaVelikost
EAACEE2015_Vabilo.pdf661.14 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana