TEGA NIHČE NE BI SMEL VIDETI, Via Negativa 2002-2012, Video instalacija14. december 2012 - 13. januar 2013
Moderna galerija, Cankarjeva 15, Ljubljana


Retrospektivna video instalacija TEGA NIHČE NE BI SMEL VIDETI je "eksplozija spomina" na vsa ekscesna in transgresivna dejanja Vie Negative - spomin na goloto, kri, znoj in urin, s katerimi so performerji Vie Negative v obdobju med letoma 2002 in 2012 prepojili sodobno slovensko in evropsko scensko umetnost. Eksces kot umetniška izrazna oblika je uprizoritvena strategija, ki je močno zaznamovala delo Vie Negative. Transgresivna dejanja, golota, provokacija, šok itd. pa niso nikoli bili cenena sredstva za zbujanje medijske pozornosti, temveč natančno premišljene strategije, s katerimi želi Via Negativa gledalca pripeljati do nepričakovanega vpogleda v paradoksni, velikokrat skrajno perverzni položaj, ki ga kot ustvarjalci/gledalci zasedamo v ustroju sodobne kapitalistične industrije užitka.

www.vntheatre.com

Leta 2002 je bil v Moderni galeriji v Ljubljani izveden performans Izhodiščna točka: jeza, s katerim je Via Negativa napovedala serijo performansov na temo sedmih smrtnih grehov, ki je trajala sedem let. Sledili so performansi Še, Incasso, Viva Verdi, Bi ne bi, Štiri smrti in Out. Leta 2009 je Via Negativa začela serijo Via Nova. Nastalo je 20 performansov manjšega formata, ki so se najbolj spektakularno izrazili prav v muzejih in galerijah, kjer so se povezali v kompleksne uprizoritvene celote (Via Nova Museum, Via Nova via MSU Zagreb, Naked Presence - Kunsthalle Dusseldorf).

Projekt Via Negativa je nastal iz potrebe po preverjanju smisla, pomena in razlogov za obstoj gledališča danes ter iz prepričanja, da rezultat umetniškega ustvarjanja v temelju določa način (postopek, metoda) njegove produkcije. Osnovno ustvarjalno polje Vie Negative je performativni »jaz - tukaj in zdaj«: moja zgodba, moj odnos, moje telo, moja situacija, moja gesta, moje stališče, moj konflikt ? Ustvarjalno polje je strogo zamejeno: redukcija na osnovne uprizoritvene elemente (via negativa), gledališče kot medij komunikacije in ne estetizacije, močan poudarek na razmerju med izvajalcem in gledalcem ter na vprašanju realnega v tem odnosu.
Video instalacija TEGA NIHČE NE BI SMEL VIDETI sintetizira desetletno ustvarjalo obdobje, v katerem je Via Negativa svoje projekte predstavila na številnih festivalih in v umetniških centrih v 21 evropskih državah in ZDA.

Arhiv:
Otvoritev: petek, 14. 12. 2012, ob 20:00
Otvoritveni performans: Via Negativa / Nataša Živković: TIHOŽITJE
Več o performansu: http://vntheatre.com/projekti/serija-via-nova/tihozitje/predstava/

PriponkaVelikost
vn_postavitev.JPG369.63 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana