Franc Purg, predstavitev knjigeČetrtek, 6. 12. 2012, ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vabimo vas na predstavitev knjige Franca Purga, What Is It That Moves Us? v četrtek, 6. 12., ob 18. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. Franc Purg je mednarodno uveljavljen slovenski umetnik, ki živi in dela v Londonu in Celju. Začetki njegovega ustvarjanja segajo v obdobje modernizma, umetniško pot je začel kot kipar, od devetdesetih let pa uporablja predvsem video, fotografijo, performans, zvok in intervencijo v javnem prostoru.

Umetniško delovanje Franca Purga bistveno zaznamuje natančno zaznavanje družbenih pojavov, procesov in razmerij, hitro in neposredno odzivanje na svet, v katerem živimo, kritičen pogled na stanje sodobne družbe ter ostrina in intenzivnost v podajanju realnosti, ki gledalca redko pustita nedotaknjenega. Kar nekaj njegovih del, med njimi performans in instalacija Where is the Line? (1998), video Leon (2001) (obe deli sta v zbirki Moderne galerije), je med gledalci sprožilo številne reakcije in precejšnjo mero nelagodja, celo zavračanja in obsodbe, saj je bil v podajanju resničnosti, tudi njihove lastne, brezkompromisen in dobeseden (povzeto po www.celeia.info/GSU).

Purg je knjigo izdal v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje ob razstavi Coming Soon, the Future!, ki jo je imel od decembra 2011 do februarja 2012 na dveh lokacijah v Celju, v Likovnem salonu in v Galeriji sodobne umetnosti. Knjiga je v angleščini in vključuje strokovna besedila Davea Beecha, Irene Čerčnik, Petre Kapš, Nevenke Šivavec in Igorja Zabela ter predstavitve umetnikovih projektov v okviru petih tematskih sklopov.

Knjigo bosta predstavila Franc Purg, ki je tudi njen urednik, in Martina Vovk, kustosinja v Moderni galeriji, ki je na zadnjo platnico napisala: "Franc Purg -- za razliko od politikov -- geslo Kriza je priložnost! jemlje še kako zares. V svojem delu nam pokaže, da so krizna območja, socialne, ekonomske, ekološke, politične margine valilnice človeške iznajdljivosti in alternativnega védenja o preživetju, iz katerih se je mogoče učiti. To védenje presnavlja v umetniška dela, ki delujejo kot odločno uperjeni kazalci in kažejo v rakaste razjede v tkivu sodobne družbe, a obenem iščejo zdravila, ki bi bila vsem dostopna. Vendar pri tem v Francovem delu ne manjka subtilnosti in humorja, ki ga razkrivata kot umetnika izjemne družbene občutljivosti in neozdravljivega upanja, da je boljši svet še vedno mogoč."

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana