Umrl je naš MaksDragi prijatelji in sodelavci!

Pretreseni sporočamo, da je umrl naš Maks. Maks Soršak (1964-2012) je bil zaposlen v Moderni galeriji od leta 1997 kot namestnik direktorice. Pred tem je delal 9 let in 9 mesecev v Gledališču Glej, od 1997/98 do 2002/3 kot v.d. umetniškega vodje. Bil je velik ljubitelj in poznavalec gledališča in po prekinitvi zaposlitve v Gleju je do leta 2011 sodeloval z Zavodom E.P.I. center na področju uprizoritvenih umetnosti. Zadnjih 15 let je bil zelo aktiven v neprofitni kulturi, bil je ustanovni član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture. Bil je tudi eden od ustanovnih članov ARK-a - Inštituta za arhitekturo in kulturo, koordinator mednarodnega projekta sodobnih scenskih umetnosti Via Negativa Lab in je aktivno sodeloval z Zavodom Bunker.

Maks je bil vsestranski kulturni poznavalec in ustvarjalec, pa tudi nekdanji športnik, posebej na področju nogometa (član komisije za pritožbe pri Nogometni zvezi Slovenije in "verjetno najboljša nogometna generacija Vranskega"). Slabo zdravljena nogometna poškodba je bila vzrok za njegove resne zdravstvene težave, ki so prerasle v težko bolezen - pljučno arterijsko hipertenzijo. Kljub temu da je bil Maks uradno invalid 2. kategorije, svoje bolezni ni jemal kot oviro, temveč kot večplastni izziv - bil je eden glavnih pobudnikov ustanovitve Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije, proti bolezni pa se je boril tudi na umetniškem področju, na primer s serijo gledaliških performansov z naslovom "Ne poskušaj tega doma", v katerih je vsako predstavo redno začel s kitajskim pregovorom "Za tistega, ki svojo bolezen skriva, ni zdravila."

Maks je bil naš prijatelj in obenem nepogrešljiv del slovenske umetniške scene kot obiskovalec, komentator in pisec. Poleg že omenjenega dolgoletnega delovanja v društvu Asociacija je bil aktivno udeležen v mnogih pobudah za izboljšanje družbenega in materialnega položaja umetnikov in drugih delujočih v kulturi.
Maks, pogrešali te bomo!

Zdenka Badovinac s sodelavci v MG+MSUM

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana