Andrej Monastirski, Zima 1983 - 2008


20. 12. 2007 - 27. 1. 2008
Mala galerija na Slovenski c. 35.


Andrej Monastriski je ena najuglednejših in mednarodno najbolj prepoznavnih osebnosti v ruski umetnosti zadnjih desetletij (med drugim je nastopil na letošnjem Beneškem bienalu in Dokumenti). Leta 1976 je bil eden od ustanoviteljev skupine Kolektivne akcije, ki se je posvečala konceptualnim performansom. Performansi so sledili enotni dramaturgiji: dogajali so se pred skupino izbranih gledalcev, ki so se z vlakom odpeljali do železniške postaje v predmestju Moskve in se od tam odpravili na polje, ki je bilo prizorišče večine ezoteričnih ritualov. Performansom so sledile teoretske razprave med izvajalci in gledalci, ki so akcije opisovali in interpretirali. Monastirski je te debate organiziral v svojem stanovanju, jih dokumentiral in kot besedilo vlagal v kartoteke, ki so bile naknadno objavljene v posebni publikaciji. Šele javno predstavljeni podrobni scenariji performansov Kolektivnih akcij so končno razjasnili izvorni namen dejavnosti skupine. Kot ugotavlja Viktor Misiano, je tako postalo razvidno, da je občinstvo vedno lahko opazovalo le del posameznega dela, medtem ko so se bistveni dogodki odvijali zunaj njihovega vidnega polja.
Konceptualno izhodišče postavitve je akcija z naslovom »Zvočni vidiki odhoda v naravo«, ki je bila načrtovana februarja 1983. Razstava prikazuje značilno metodo dela Kolektivnih akcij, utemeljeno na poetičnem kontekstu, simbolični rabi podob, zapleteni teoriji in posebni terminologiji, ki so ju izdelali Monastirski in njegovi tovariši, na razstavi predstavljeni člani skupine (J. Jelagina, I. Makarevič, N. Panitkov, S. Romaško in drugi).

Kustos razstave je Igor Španjol

Dogodki ob razstavi:

Predavanje - Sabine Haensgen
Kolektivne akcije: dogodek in dokumentacija v estetiki moskovskega konceptualizma, v petek, 18. januarja ob 19. uri v Mali galeriji.

Sabine Haensgen, rojena leta 1955 v Duesseldorfu, je v Bochumu in Moskvi študirala slovansko književnost, zgodovino in umetnostno zgodovino. Delala je kot kustosinja, urednica in prevajalka s poudarkom na književnosti, umetnosti in avdiovizualnih medijih v Rusiji. Od leta 1985 je sodelovala v performansih Kolektivnih akcij in vzpostavila videoteko »Muzeja MANI (Moskovskij Archiv Novoga Iskusstva)«. Trenutno dela v raziskovalnem kolegiju »Mediji in kulturna komunikacija« na Univerzi v Koelnu.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Posebna zahvala: Teresa Mavica.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana