Ištvan Išt Huzjan: Umetniška intervencija v razstavo Marka Pogačnika Umetnost življenja - življenje umetnosti


Seung-Taek Lee; Marko Pogačnik

Četrtek, 22. 11. 2012, ob 18. uri
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Vabimo vas na predstavitev knjige, ki jo bo imel Ištvan Išt Huzjan v četrtek, 22. 11. 2012, ob 18. uri na pregledni razstavi Marka Pogačnika.

Nova knjiga umetnika, ki jo je izdal Ištvan Išt Huzjan, Knjiga fotokopij zgodnje korejske konceptualne umetnosti je rezultat umetnikovega bivanja na rezidenčnem programu Changdong Art Studio v Seulu v Južni Koreji. Knjiga je izšla le v dveh izvodih. Enega je Huzjan prinesel preko celine z uporabo javnih prevoznih sredstev s seboj v Slovenijo kot »potovanje - umetniško delo«. Drugi izvod je do konca meseca na ogled na rezidenci v Changdongu v okviru sklepne razstave rezidenčnih umetnikov Trace Back.

Knjiga fotokopij je svojevrsten arhiv del korejskih umetnikov land arta in arte povera, ki so delovali v obdobju od poznih šestdesetih do zgodnjih sedemdesetih let dvajsetega stoletja. Velika večina reprodukcij v knjigi pripada umetnikom skupine AG (Avant-garde group of Korea), ki je delovala med letoma 1969 in 1974. Podobno kot skupina OHO v Sloveniji predstavlja skupina AG eno pomembnejših gibanj v drugi polovici preteklega stoletja v Koreji in je močno vplivala na razvoj poznejših generacij umetnikov. Po besedah umetnika je skupina OHO pravzaprav omogočila prepoznanje ter posvojitev del korejskih umetnikov.

Presoja umetniškega izročila in prepoznavanje lastnega ustvarjalnega izhodišča sta v zadnjem obdobju osrednja motiva del Ištvana Išt Huzjana; kot pravi umetnik sam: »Bistveno vprašanje, s katerim se soočam, je: v kakšnih okoliščinah se naše poti križajo in kam me moje sledi vodijo?«

Huzjan postavlja razširjeno predstavitev knjige v obliki predavanja v pregledno razstavo Marka Pogačnika. Poleg predstavitve del korejskih umetnikov želi pri tem s kombiniranjem besedila in simultane projekcije reprodukcij skupin OHO in AG ustvariti enotno površino, na kateri se tradiciji srečata in zlijeta, kot sta se zlili v trenutku ustvarjanja knjige.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana