Poziv - arhiv projekta Vsak človek je kustos / Jeder Mensch ist ein Kurator

Spoštovani obiskovalci, prijatelji in kolegi, spoštovani g. predsednik Danilo Türk, spoštovani g. predsednik vlade Janez Janša, spoštovana ga. ministrica Ljudmila Novak, spoštovani g. minister Franc Bogovič, spoštovani g. minister Zvone Černač, spoštovani g. minister Karel Erjavec, spoštovani g. minister Žiga Gantar, spoštovani g. minister Vinko Gorenak,spoštovani g. minister Aleš Hojs, spoštovani g. minister Senko Pličanič, spoštovani g. minister dr. Janez Šušteršič, spoštovani g. minister Žiga Turk, spoštovani g. minister mag. Andrej Vizjak, spoštovani g. Radovan Žerjav, spoštovani g. Zoran Janković, spoštovani g. Igor Lukšič, spoštovani g. Gregor Virant!

Pred petimi leti je Moderna galerija dočakala začetek prenove matične stavbe, ne da bi dobila nadomestno prizorišče in sredstva za izvajanje programa. Zagotovljena sredstva za prenovo stavbe so bila uporabljena tudi kot izgovor za prenehanje financiranja razstavnega delovanja muzeja. Tik preden so gradbinci začeli s konkretnimi posegi v stavbi, smo v odziv na situacijo zato še zadnjič na stežaj odprli njena vrata in pripravili razstavo brez kakršnihkoli sredstev. Svoje prostore smo ponudili »umetnikom, kustosom, kritikom, študentom, otrokom, delavcem - vsem našim obiskovalcem in vsem drugim, ki jih kakorkoli zanima prihodnost Moderne galerije, da sodelujejo pri njenem preoblikovanju in postanejo člani društva neodvisnih kustosov«. Sodelujočim smo dali na razpolago samo prostore, v katere so lahko prinesli, karkoli so hoteli, in to tudi postavili na mesto in na način, ki sta se jim zdela najprimernejša. Na javni poziv se je odzvalo preko 100 sodelujočih, njihovi prispevki pa so bili na ogled do dokončnega zaprtja galerije. Razstava je bila svojevrsten javni forum za izmenjavo mnenj o tedanji kulturni politiki.

Potem ko smo lani odprli novi Muzej sodobne umetnosti Metelkova, se je situacija ponovila: za program v prenovljeni stavbi s še enkrat toliko površin, kot smo jih imeli v času, ko smo delovali samo v eni stavbi, nismo dobili sredstev. Zato v okviru prihajajoče razstave Draga umetnost, s katero gostujoči kuratorski kolektiv WHW poudarja možnosti umetnostne refleksije o lastni praksi in ponuja predloge za premislek o vlogi umetnosti z izzivanjem njenih modelov in razbijanjem mitov, oživljamo spomin na napeti trenutek v zgodovini naše institucije in razstavljamo arhiv projekta Vsak človek je kustos / Jeder Mensch ist ein Kurator, ki ga aktualiziramo s pričujočim vabilom.

Prosimo vas, da komentirate, kaj je po vašem mnenju vloga muzeja v današnji situaciji gospodarske krize, in predlagate, kako lahko nov muzej posluje brez finančnih sredstev. Za navdih prilagamo poziv iz leta 2007, ki je nehote napovedal sedanjo problematiko. Razstavo Draga umetnost odpiramo 29. novembra ob 20. uri, na ogled pa bo do 10. februarja 2013 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3. Svoje komentarje in predloge pošljite na naslov: Moderna galerija, Tomšičeva 14, 1000 Ljubljana ali na info@mg-lj.si

Veselimo se vaših konstruktivnih predlogov in kreativnih prispevkov!. Za navdih prilagamo poziv iz leta 2007, ki je nehote napovedal sedanjo problematiko. Razstavo

PriponkaVelikost
Vsak poziv.doc31 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana