Otroci socializma - Zamenite mi glavo


Premierna predstavitev dokumentarnega filma
V sodelovanju s Perfo Production

Petek, 21. septembra 2012, ob 19. uri
Odprti avditorij na ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vabimo vas na premierno predvajanje dokumentarnega filma o kultni slovenski punk skupini Otroci socializma - Zamenite mi glavo v režiji Braneta Bitenca. Ogledali si ga bomo na ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova. Dogodek bo spremljalo branje avtorske poezije nekdanjega pevca in tekstopisca skupine, Braneta Bitenca, ter pesnika, publicista in športnega navdušenca Esada Babačića.

Dokumentarni film Otroci socializma - Zamenite mi glavo bo prikazan v okviru projekta Punk muzej, ki je zasnovan kot odprta platforma in temelji na zbirki dokumentov, fotografij in spominov o slovenski punk sceni, predvsem v obdobju 1977-1987. Avtor Punk muzeja, Igor Vidmar, je skupino Otroci socializma označil za »prve zgoščene, vroče, žareče oblake plina, ki so se razširili po big bangu oz. velikem poku Pankrtov leta 1977«. Opisal jih je tudi kot eno najpomembnejših in najpristnejših avtorskih skupin, saj so se prvi poskušali iztrgati kitarskemu rock'n'roll vzorcu, poleg tega pa »so bile pesmi Braneta Bitenca prava poezija in res lucidne, zelo stvarne, hkrati pa tudi zelo emocionalne, eksistencialne itd.«

Film je bil sprejet v tekmovalni program festivalov v Portorožu, Skopju in Novem Sadu.
Najava filma: http://www.youtube.com/watch?v=2YVptMFck0g&feature=youtu.be
Več o filmu v priponki.

Vstop prost. V primeru dežja bo dogodek v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM).

Več o Punk muzeju:
Muzej sodobne umetnosti Metelkova smo odprli lani novembra z razstavo Sedanjost in prisotnost, ki problematizira sodobnost z različnimi idejami časa. Pomemben del razstave je tudi Punk muzej, ki ga je zasnoval Igor Vidmar in ki temelji na digitaliziranem dokumentarnem in fotografskem gradivu iz Vidmarjevega in drugih osebnih arhivov . Punk muzej ne predstavlja zaključene celote, ampak je odprti arhiv, ki se širi v sodelovanju z vsemi zainteresiranim, ki so vabljeni, da prinesejo fotografije, plakate, vstopnice ali druge vrste predmetov iz svojega osebnega arhiva na digitaliziranje v Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

Več informacij: Adela Železnik, tel. 01/2416808;
adela.zeleznik@mg-lj.si

PriponkaVelikost
Otroci_socializma.doc976 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana