MG: Predavanje. "Renesansa estetike na Kitajskem"

Prof. dr. Gao Jianping
Torek, 26. 6. 2012, ob 18. uri v avditoriju Moderne galerije, Cankarjeva 15.

Vabimo vas na predavanje prof. dr. Gaoa Jianpinga, generalnega sekretarja Mednarodne zveze za estetiko (IAA) in podpredsednika Kitajskega društva za estetiko (CSA), ki ga organizira Slovensko društvo za estetiko, v sodelovanju z Moderno galerijo.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Prof. dr. Gao Jianping je v Sloveniji gost Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Povzetek predavanja:
Od 50tih pa vse do zgodnjih 60tih let 20. stoletja je na Kitajskem na področju estetike potekala tako imenovana "Velika diskusija v estetiki", od 1978 do 1985 pa "Norost za estetiko". Od 1998 do danes smo priča ponovnemu preporodu estetike, oziroma novemu valu, ki ga sam imenujem "Renesansa estetike". Tako prvi kot drugi val estetične vročice sta bila tesno povezana s politiko. Prvi val se je razmahnil v okviru poskusov restavriranja marksistične ideologije na Kitajskem. V procesu trajanja "Velike diskusije", so bile posledično vzpostavljene različne verzije kitajske marksistične estetike. Drugi val, t.i. "Norost za estetiko", se je odvijal neposredno po Kulturni revoluciji, se pravi v času, ko je na Kitajskem bila širše sprejeta in celo prevladujoča Kantova ideja avtonomne umetnosti in brezinteresne estetike. Tretji val, imenovan tudi "Renesansa v estetiki", ne repetira zgolj uspehov te discipline iz prejšnjih dveh obdobij, temveč poskuša razvijati nove načine prakticiranja estetike. To zadnje obdobje ima tako vsaj tri posebnosti: 1. Nič več ni v ospredju brezinteresnost in avtonomija, temveč gre za estetiko, ki v svoje delovanje vključuje vsakdanje življenje; 2. To ni več estetika v izolaciji, temveč odpira dialog z estetičarji izven meja Kitajske; 3. To je estetika, ki se ne osredotoča več na filozofske špekulacije, temveč se širi na področja kot so: literatura, umetnost, okolje in vsakdanje življenje.

O predavatelju:
Gao Jianping (1955) je diplomiral s področja umetnosti na Univerzi Yangzhou leta 1982. Od leta 1989 je študiral na Švedskem ter doktoriral iz estetike na Oddelku za estetiko Univerze v Uppsali leta 1996. Trenutno je raziskovalec na Kitajski akademiji za družbene znanosti (CASS) in profesor podiplomske šole CASS. Je tudi Generalni sekretar Mednarodne zveze za estetiko (IAA) in podpredsednik Kitajskega društva za estetiko (CSA). Gao Jianping je objavil naslednje knjige: The Expressive Act in Chinese Art - From Calligraphy to Painting (Stockholm: Almqvist & Wiksell International, 1996 v angleščini). The Secrets in Painting -A Study of Chinese Aesthetics (Hong Kong: The Cosmos Books, 1995 v kitajščini). Globalization and Chinese Art (Jinan: Jinan Education Press, 2008) Globalism vs. Localism: Aesthetics and Culture in A Comparative Perspective (Beijing: Peking University Press, 2009). Poleg tega je objavil več kot 100 člankov v angleščini in kitajščini na Kitajskem in v tujini. Prevedel je tudi številne knjige iz angleščine v kitajščino, med ostalimi tudi Art as Experience Johna Dewyja in Aesthetics: From Ancient Greece to the Present Monroeja Beardsleya.

PriponkaVelikost
Gao-Photo22.jpg22.1 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana