MSUM: Predavanje Oliver Grau. Revolucija podobe: izziv medijske umetnosti našim družbam

Torek, 29. 5. 2012, ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova - MSUM

Vabimo vas na predavanje dr. Oliverja Graua "Image's Revolution: Media Arts Challenge for our Societies / Revolucija podobe: izziv umetnosti novih medijev našim družbam", ki bo v torek, 29. maja, ob 18. uri v predavalnici MSUM-a na Maistrovi 3. Predavanje bo v angleščini.

Dogodek organiziramo v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani - Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje in Fakulteto za arhitekturo ter s podporo Avstrijskega kulturnega foruma.

Dr. Oliver Grau, profesor na Univerzi v Kremsu v Avstriji je eden vodilnih teoretikov umetnosti novih medijev, avtor knjig kot so Virtual Art: From Illusion to Immersion, MIT-Press 2003. Mediale Emotionen, Frankfurt 2005, MediaArtHistories, MIT-Press 2007, Imagery of the 21st Century, MIT-Press 2011. V raziskavah se posveča zgodovini umetnosti novih medijev in spremembam percepcije, prezentacije in arhiviranja v umetnosti, ki so povezane z digitalizacijo umetniških medijev. Raziskuje pomen virtualnosti v sodobni vizualni kulturi in z njo povezane pojme, kot so imerzija, interaktivnost, teleprezenca in umetna inteligenca. Njegovo najodmevnejše delo Virtual Art: From Illusion to Immersion (2003) je bilo prevedeno v 12 jezikov, zanj je prejel številne nagrade. Dr. Grau je gostujoči profesor na številnih univerzah po svetu ter član strokovnih odborov prestižnih revij, kot so International Journal of Media & Cultural Politics, IJArt Journal, International Journal of Art and Technology ter Second Nature: International Journal of Creative Media.

Več na: http://www.donau-uni.ac.at/en/universitaet/whois/05581/index.php

O predavanju:

Svet podob okoli nas se ni še nikoli tako hitro spreminjal, še nikoli nismo bili izpostavljeni tako številnim različnim svetovom podob in še nikoli se ni način proizvajanja podob tako korenito spreminjal. Na primeru opusov umetnikov, kot so William Kentridge, Jeffrey Shaw, Christa Sommerer, Olafur Eliasson in drugi, bom pokazal, kako se je v zadnjih 30 letih digitalna umetnost razvila v živ dejavnik sodobnosti - kako je postala "umetnost našega časa". Ironično pri tem je, da se umetnost novih medijev še ni umestila v osrednje kulturne institucije naših družb ? muzeji jo še vedno redko zbirajo, ni vključena v uveljavljeno umetnostno zgodovino niti je ta ne podpira in je malodane nedostopna za mnoge znanstvenike. Tako smo priča brisanju bistvenega dela našega kulturnega spomina. Zato potrebuje umetnost novih medijev čim več mostov v naše družbe, kot bo pokazalo predavanje.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana