TRIGLAV - OHO, Irwin, Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša


Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša: Triglav na Triglavu, 2007

15. 10. - 15. 11. 2007
Mala galerija na Slovenski c. 35.


Razstava sooča tri umetniške akcije, ki obravnavajo goro Triglav kot alegorijo geografskega, narodnega in državnega simbola in pripadajoče zgodovinsko konstituirane identitete.

Živo skulpturo Triglav so 30. decembra 1968 v ljubljanskem parku Zvezda uprizorili David Nez, Milenko Matanović in Drago Dellabernardina, člani najpomembnejšega slovenskega neoavantgardnega gibanja OHO. Pokriti s tkanino tako, da je bilo videti le njihove tri glave, so oživljali besedno igro, ki se nanaša na pomen imena gore. To je bilo sklepno dejanje številnih dogodkov, ki so se tistega leta odvijali v parku in pomenijo bistveni del ohojevske večmedijske dejavnosti.
Skupina Irwin je leta 2004 akcijo rekonstruirala v okviru serije Svoji k svojim, posvečene ponovni postavitvi šestih najbolj reprezentativnih in poznanih dejavnosti OHO. Delo je sestavljeno iz fotografij, ki dokumentirajo umetniško poseganje v pokrajino. Tako tudi Gora Triglav obstoječe načrte in fotografsko dokumentacijo dopolnjuje s sijajnimi barvnimi fotografijami Tomaža Gregoriča, ki projektom dajejo novo mero jasnosti in dodatno težo.
Intermedijski umetnik Janez Janša, performer in publicist Janez Janša in vizualni umetnik Janez Janša so 6. avgusta letos na gori Triglav izvedli akcijo Triglav na Triglavu, zasnovano na obnavljanju dela OHO-ja in skupine Irwin, s ciljem nadaljevanja tradicije konceptualne umetnosti na Slovenskem in problematiziranja ideološkega povezovanja dogodkov iz pretekle in polpretekle zgodovine.
Vsa tri dela temeljijo na prijemih dekonstrukcije in rekonstrukcije umetnostnih tradicij in ideoloških sistemov, medtem ko razstava vzpostavlja nov kontekst in konceptualno mrežo tako za posamične izvedbe kot za uveljavljena pojmovanja zgodovine umetnosti in prevladujoče predstave družbene in politične realnosti.
Razstavo spremlja besedilo Miška Šuvakovića.
Vzporedna razstava bo potekala v Second Life prostoru galerije NOEMA
Kustosinja razstave: Zdenka Badovinac

Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Neubergerjeva 25, SI-1000 Ljubljana, gsm: +386 (0)41 250 830,
aksioma4@siol.net
, www.aksioma.org

Koprodukcija:
Moderna galerija
Maska, zavod za založništvo, kulturno in producentsko dejavnost in Zavod Masa, Ljubljana

Razstavo so podprli:
Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Evropska kulturna fundacija

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana