TO NI MUZEJ. Mobilne konstrukcije na preži

14.5. - 17.6.2012 v Slovenskem etnografskem muzeju

Razstava v produkciji ACVic centra za sodobne umetnosti v Barceloni gostuje v Ljubljani na pobudo Španskega veleposlaništva, na ogled pa je v spodnjih prostorih Slovenskega etnografskega muzeja od 14. maja do 17. junija.

Razstava je del projekta "Ceci n'est pas une voiture", ki združuje raziskovanje, izobraževanje, osveščanje in vrednotenje idej potujočega muzeja.
Sporočilo razstave je preseganje meja muzeja, rušenje logike njegovih zidov z mobilnimi konstrukcijami, kar ima dolgo tradicijo, vse od oblikovanja znamenitega kovčka Marcela Duchampa (Boîte-en-valise, 1941). Razstava želi spodbuditi širjenje drugačnega pojmovanja tradicionalnega muzeja in za to uporabi prenosne strukture, kot so na primer začasni paviljoni galerije Serpentine Gallery od leta 2000, projekt Temporary Guggenheim v Tokiu leta 2001 in - najodmevnejši in najnovejši - Chanel Contemporary Art Container, ki ga je zasnovala Zaha Hadid leta 2008. Kustos razstave je Martí Perán.

Razstava v Ljubljani povezuje dva slovenska nacionalna muzeja, Slovenski etnografski muzej in Moderno galerijo plus Muzej sodobne umetnosti Metelkova - MSUM, ki sta skupaj z Narodnim muzejem Slovenije del novega muzejskega središča na Metelkovi. Razstava predstavlja izbor več kot petdesetih različnih mobilnih pobud in strategij, ki povezujejo in komentirajo muzejski kontekst in urbano okolje raznih mest in držav, ter je oblikovana kot informacijski arhiv posameznih primerov. Mednje bo vključen tudi lokalni primer - Ciza, ki je nastal v prvem tednu v maju na delavnici v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova - MSUM. Delavnico z naslovom "Umetnost, družbeni prostor in mobilne konstrukcije" sta vodila umetnika Domenec in Tadej Pogačar. Udeleženci delavnice so oblikovali svoj prispevek, ki je v razstavo vključen v sekcijo lokalne produkcije (v vhodni avli). Javna predstavitev delavnice je bila v ponedeljek, 14. 5. 2012, ob 11. uri v seminarju MSUM-a na Maistrovi 3. Na razstavi lahko brezplačno vzamete tudi katalog v slovenščini. Vabljeni!

Delavnica: UMETNOST, DRUŽBENI PROSTOR IN MOBILNE KONSTRUKCIJE
7. - 12. maj 2012
Muzej sodobne umetnosti Metelkova - MSUM, Maistrova 3

Vabimo vas, da se udeležite delavnice, ki bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova - MSUM, Maistrova 3, od 7. do 12. maja 2012.

Delavnica poteka v okviru razstave To ni muzej. Mobilne konstrukcije na preži, ki bo na ogled med 14. 5. in 17. 6. 2012 v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Kustos projekta je Martí Peran. Razstava je nastala v sodelovanju z Moderno galerijo, ACVic centrom za sodobne umetnosti, Galerijo P74, AC /-E in Veleposlaništvom Španije v Ljubljani.

Cilji delavnice
- debata o analizi odnosa mobilnosti in okolice kot proizvajalca znanja
- opažanja o tem, kako lahko kulturne dejavnosti spodbujajo prevod družbenih sil kot vektorjev za subjektivne in politične preobrazbe
- izmenjava stališč in mnenj med umetniki in udeleženci
- gradnja prototipov in/ali mobilnih artefaktov v Sloveniji; ti bodo predstavljeni na razstavi
- združiti prostorska opazovanja in družbene raziskave z namenom, da bi pridobili znanje o težnjah, potrebah in pomanjkljivostih v lokalnem okolju

Mentorja delavnice
Domenec (Barcelona, Španija) vizualni umetnik. V skladu s svojimi konceptualnimi procesi refleksije je ustvaril bogat opus kiparskih in fotografskih del, instalacij in intervencij v javni prostor. Sodeloval je na številnih domačih in mednarodnih razstavah s področja javne umetnosti na Irskem, v Mehiki, Belgiji, Franciji, Italiji, ZDA, Braziliji, Argentini, Izraelu in Palestini. Je sourednik umetnostne revije Roulotte in član upravnega odbora Can Xalant, centra za Ustvarjanje in sodobne misli v Mataru. www.domenec.net; www.roulottemagazine.com

Tadej Pogačar (Ljubljana, Slovenija) je umetnik, pedagog in kustos. Je ustanovni in umetniški direktor Centra in Galerije P74 v Ljubljani in ustanovitelj P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja sodobne umetnosti. V svojih aktualnih projektih v kontekstu dominacije in moči raziskuje vsakdan sodobnega mesta, parcipatorni urbanizem in ekonomijo urbanih manjšin. Sodeloval je na številnih mednarodnih razstavah sodobne umetnosti, med drugim na 10. istanbulskem bienalu, 27. bienalu v Sao Paulu, 49. beneškem bienalu, ZKM Karlsruhe, Museo de Arte Carillo Gil, Mexico City. www.parasite-pogacar.si ; www.zavod-parasite.si ; www.kapsula.si

Delavnica je odprta za vse, ki jih zanimata kultura in javni družbeni prostor; umetnike, arhitekte, oblikovalce, pedagoge, kulturne menedžerje, zgodovinarje, socialne delavce, študente sociologije, antropologije, umetnosti, arhitekture, oblikovanja, pedagogike ipd.

Prijavite se lahko na info@mg-lj.si do 2. maja 2012. Število mest je omejeno.

Več o delavnici in projektu To ni muzej v priponki in na: info@espanacultura.si ter izobrazevanje@mg-lj.si.

PriponkaVelikost
To ni muzej catalogue.pdf816.6 KB
Vec o delavnici.pdf178.87 KB
CALL FOR PARTICIPATION SLO.pdf339.35 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana