MSUM: ŠEJLA KAMERIĆ, 1395 DNI BREZ RDEČE

17. 4. - 28. 10. 2012
Vsak torek in nedeljo ob 17.30 posebna projekcija izbora filmskih in video del Šejle Kamerić.

Izbor vključuje naslednje filme:

KAJ PA VEM / WHAT DO I KNOW, 2007
HD video, 15'

SONČNI ZAHOD / SUNSET, 2008
video animacija / video animation, 1'25''

SREČA / GLÜCK, 2010
16-mm film prenesen na HD/ 16mm film transferred to HD, 18'

1395 DNI BREZ RDEČE je nastal v sodelovanju z Anrijem Salo in Arijem Benjaminom Meyersom po naročilu ArtAngela v koprodukciji ArtAngela iz Londona in SCCA/Pr.ba iz Sarajeva. Igrajo Maribel Verdú in orkester Sarajevske filharmonije.

Sinopsis filma:
Ženska je na poti skozi prazno mesto. Vsakič, preden prečka cesto ali križišče, se ustavi, gleda naokrog in posluša. Naj počaka ali naj steče? Naj počaka, da pride še kdo, ali naj tvega sama?
Mesto je Sarajevo; pot, ki jo ubira ženska, je med mukotrpnim, 1395 dni trajajočim obleganjem mesta med letoma 1992 in 1996 postala znana kot Aleja ostrostrelcev. Ženska - igra jo španska igralka Maribel Verdú - podoživlja travmo obleganja. To je njeno posamično potovanje po kolektivnem spominu mesta.
1395 dni brez rdeče črpa iz izkušnje obleganja Sarajeva med letoma 1992 in 1996 in iz stisk obleganih meščanov, kadar so se prebijali skozi mesto. Naslov se nanaša na nasvet, po katerem so se Sarajevčani ravnali: naj ne nosijo živih barv, da ne bi s tem pritegnili pozornosti ostrostrelcev, ki so prežali nanje z okoliških hribov.
Sarajevski simfonični orkester ni prenehal z igranjem ves čas obleganja. V filmu 1395 dni brez rdeče orkester vadi Šesto simfonijo Petra. I. Čajkovskega, imenovano Patetična. Glasbeniki začenjajo igrati in se ustavljajo, ponavljajo razne dele simfonije, enako kot se ustavlja in nadaljuje pot po mestu ženska. V mislih sliši glasbo, ki ji daje pogum, da se poda naprej.

ŠEJLA KAMERIĆ
Šejla Kamerić se je rodila leta 1976 v Sarajevu. Dela prvenstveno v medijih fotografije, videa in filma ter v delih sopostavlja izrazito družbene kontekste in intimne poglede. Njeno umetniško izražanje vključuje tudi javne intervencije, raznovrstne akcije in instalacije in situ. Razstavljala je po vsej Evropi, ZDA in na Japonskem, njena dela pa so vključena tudi v prestižne evropske zbirke institucij, kot so Musée d'Art Moderne de la ville de Paris, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Museum Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu in Muzej suvremene umjetnosti v Zagrebu. Leta 2004 je prejela nagrado ONUFRI Narodne umetnostne galerije v Tirani, leta 2005 posebno nagrado na 46. oktobrskem salonu v Beogradu in leta 2011 nagrado ECF Routes Princess Margriet za kulturno raznolikost. Leta 2007 je prejela štipendijo za rezidenčni program DAAD-Berlin. Njen prvi kratki film What do I Know je bil premierno prikazan v kategoriji Corto Cortissimo na 64. beneškem mednarodnem filmskem festivalu; z njim je potem gostovala na 40 filmskih festivalih in zanj prejela nagrado Golden Pram za najboljši kratki film na 5. zagrebškem filmskem festivalu in nagrado na 15. filmskem festivalu v Adani. Glück, kratki 16-mm film je bil premierno prikazan na Sarajevskem filmskem festivalu in predvajan v tekmovalnem programu kratkega igranega filma na Zagrebškem filmskem festivalu leta 2010, kjer je dobil pohvalo žirije. Njen film 1395 dni brez rdeče je bil premierno prikazan na Manchestrskem mednarodnem festivalu leta 2011. Živi v Berlinu in Sarajevu.

EKIPA IN NASTOPAJOČI
1395 DNI BREZ RDEČE
V SODELOVANJU Z ANRIJEM SALOM IN ARIJEM BENJAMINOM MEYERSOM
MARIBEL VERDÚ IN SARAJEVSKI FILHARMONIČNI ORKESTER
KOSTUMOGRAFIJA SANJA DŽEBA, EMINA KUJUNDŽIĆ
TONSKA MOJSTRA SRĐAN KURPJEL, BURAK TOPALAKCI
GLASBA ARI BENJAMIN MEYERS
MONTAŽA PENDA HOUZANGBE
DIREKTOR FOTOGRAFIJE PATRICK GHIRINGHELLI
IZVRŠNI PRODUCENT JAMES LINGWOOD
PRODUCENTA AMRA BAKŠIĆ ČAMO, JOVAN MARJANOVIĆ
REŽIJA ŠEJLA KAMERIĆ

1395 dni brez rdeče so podprli:
Artangel pri Manchester International Festival, Whitworth Art Gallery (Manchester), Fundació Museu D?Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), to je omogočil Han Nefkens, H+F patronage, Festival d?Automne (Pariz), Arts Council England, European Cultural Foundation, Fondacija za kinematografiju (Sarajevo), Marian Goodman Gallery (New York), Hauser & Wirth (London & Zürich).
Koproducenta Artangel, London in SCCA/pro.ba, Sarajevo.
1395 dni brez rdeče je kolaborativen filmski projekt, ki sta ga zasnovala, razvila in posnela Šejla Kamerić in Anri Sala. Iz projekta sta izšla dva samostojna filma.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana