NUROPE IV: oaza Ljubljana

17. - 21. 10. 2007

Utrinki s srecanja v Ljubljani: www.nurope.eu/program_text.html

Naracija in kritika: Prekinjena zgodovina
V Ljubljani je od srede, 17. do nedelje 21. 10. potekala četrta »oaza« evropske nomadske univerze NUROPE. NUROPE kot skupna iniciativa Evropskega kulturnega parlamenta, univerze
Abo Akademi iz Turkuja na Finskem in fundacije Cittadellarte-Fondazione Pistolletto iz Bielle v Italiji, je mobilni filozofski laboratorij za reflektiranje izzivov, s katerimi se sooča evropsko vodstvo v kreativni napetosti med gospodarstvom in umetnostjo ter proučuje možnosti kako lahko umetnost dejavno prispeva k družbenim spremembam, pa tudi k spremembam institucij in podjetij. Poleg tega ponuja multidisciplinarni akademski študijski program za evropske podiplomske študente, kjer si izmenjavajo izkušnje in razvijajo kreativne modele izobraževanja ter raziskav tako na področju družbenega in kulturnega kot tudi ekonomskega podjetništva. Vodja projekta je univerza Abo Akademi iz Turkuja na Finskem, kjer se je nomadsko potovanje septembra 2006 tudi začelo. Druga »oaza« je bila februarja letos v Bielli v Italiji in tretja junija v Kasslu. Ljubljana začenja drugo ekspedicijo, ki se bo januarja drugo leto nadaljevala v Istanbulu in končala v Aboju na Finskem, od koder je lani tudi krenila.

»Oaza« pomeni intenzivno štiridnevno serijo predavanj, delavnic, okroglih miz, umetnostnih dogodkov in drugih aktivnosti. Princip delovanja NUROPE je, da se na vsaki lokaciji poveže z lokalnimi partnerji in vsebinsko naveže na lokalni kontekst. V Ljubljani so to skupina Irwin, Moderna galerija in Mestni muzej, vsebine pa so razdeljene v tri različne module: Prekinjene zgodovine, Umetnost in ekonomija, Radikalno izobraževanje.
Srečanje je v glavnem potekalo v Mestnem muzeju, nekateri dogodki pa so bili na Gospodarski zbornici Slovenije, v Galeriji Škuc in v Moderni galeriji. V Mestnem muzeju je bila tudi eden od simbolov NUROPE ekspedicije t.i. »mediteranska miza«, ki jo je oblikoval Michelangelo Pistoletto.

Čeprav so »oaze« srečanja zaprtega tipa (program je dosegljiv tukaj in na www.nurope.eu/ljubljana.html), vabljeni na javne dogodke:

Petek, 19. 10. 2007 ob 20.00, Mestni muzej, Ljubljana
Glasbeni performans

Pierre Guillet de Monthoux: LIEDERSHIP

Pierre Guillet de Monthoux je profesor in predstojnik za management na Univerzi v Stockholmu in avtor mnogih knjig o filozofiji managementa in marketinga. Kot gostujoči profesor vodi seminarje o umetnosti in estetiki, kurira razstave in prireja performanse, ki povezujejo umetnost in management.

Sobota, 20. 10. 2007, od 10.00 - 16.30, Mestni muzej, Ljubljana
Radikalno izobraževanje / Radical Education

Radikalno izobraževanje je večletni projekt Moderne galerije. Osredotoča se na posebno vrsto prakse in stališča, katerih cilj je spraševanje o ustanovah institucionalnega učenja in splošno sprejetih predpostavkah glede produkcije, izmenjave in razširjanja znanja. Radikalno izobraževanje je po naravi interdisciplinarno in kritično reflektira temeljne kategorije različnih disciplin; njegovo poslanstvo je narediti družbo bolj demokratično.
Modul se bo v okviru Nomadske univerze posvetil naslednjim temam:
- Geopolitke radikalnih pedagoških praks
- Samoorganizacija v kontekstu umetnostnega sistema Vzhodne Evrope
- Nomadologija

10.00 RADIKALNO IZOBRAŽEVANJE / RADICAL EDUCATION
uvod/intro: Helena Drnovšek-Zorko, Bojana Piškur

GEOPOLITIKE RADIKALNIH PRAKS IZOBRAŽEVANJA / GEOPOLITICS OF RADICAL EDUCATIONAL PRACTICES
Brett Bloom, Marc Fischer (Mess Hall, Chicago), Marcus Grätsch (Reflect!, Berlin), Gal Kirn (Agregat, Delavsko - punkerska univerza, Ljubljana), Gašper Kralj (Dost'je, Ljubljana / Buenos Aires), Nebojša Milikić (Rex, Beograd/ Srbija), Bojana Piškur (Radical Education, Moderna galerija, Ljubljana)

11.30 SAMOORGANIZACIJA V KONTEKSTU UMETNOSTNEGA SISTEMA VZHODNE EVROPE / SELF ORGANISATION UNDER CONDITIONS OF THE ART SYSTEM IN EASTERN EUROPE
Ana Džokić & Marc Neelen: Stealth Unlimited (Rotterdam / Beograd), Dmitry Vilensky: Chto delat? / What is to be done? (Petersburg / Rusija), Marko Sančanin: Platforma 9.81 (Zagreb /Hrvaška), Tomislav Medak: Multimedijalni institut - MAMA (Zagreb /Hrvaška)

13.30 Kosilo

15.00 NOMADOLOGIJA / NOMADOLOGY
Moderator: Bojana Kunst
Bengt Kristensson Uggla: NUROPE, Miran Mohar: Transnacionala Irwin, Dragana Alfirević: Nomad Dance Academy.

Modul radikalnega izobraževanja bo potekal v angleščini. Več informacij o projektu NUROPE: Adela Železnik, Moderna galerija, tel. 01/2416808, adela.zeleznik@mg-lj.si

V sodelovanju s skupino Irwin, Mestnim muzejem in Moderno galerijo, Ljubljana. Projekt je podprlo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Radikalno izobraževanje / udeleženci

Dragana Alfirević (Nomad Dance Academy, Ljubljana / Beograd)

Brett Bloom & Marc Fischer (Mess Hall, Chicago)

Ana Dzokic and Marc Neelen (STEALTH.unlimited, Rotterdam/Beograd)

Marcus Grätsch (Reflect!, Berlin)

Gal Kirn (Agregat, Delavsko-punkerska univerza, Ljubljana)

Gašper Kralj (Dost'je, antropolog in so-raziskovalec novih družbenih gibanj, Ljubljana / Buenos Aires)

Bojana Kunst (filozofinja, teoretičarka sodobnih umetnosti)

Tomislav Medak (Multimedijski institut / MAMA, Zagreb)

Nebojša Milikić (Kulturni centar Rex, Beograd)

Miran Mohar (Irwin, Ljubljana)

Bojana Piškur (Radikalno izobraževanje, Moderna galerija, Ljubljana)

Marko Sančanin (Platforma 9,81, Zagreb)

Dmitry Vilensky ("Chto Delat?", St Petersburg)

Bengt Kristensson Uggla (NUROPE)

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana