Smej se glasno!


Myriam La Plante: Neuron Sculpture

5. 10. - 13. 10. 2007
Mala galerija na Slovenski c. 35.


13. Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk: Myriam Laplante (Banglades/Italija) in Tejal Shah (Indija): Jaz? Ti? Ne! Ono!

Myriam Laplante: Lupus in Fabula in Nevroni
Myriam Laplante se bo predstavila s performansom Lupus in Fabula, ki se po koncu akcije spremeni v galerijsko postavitev. Umetnica s podobo sveta skozi poosebljanje mitoloških ali izmišljenih likov ustvarja protislovni prostor, v katerega poskuša umestiti varljive pravljične obljube, njihove zaplete in resničnost, kjer veljajo drugačna pravila ali pa jih sploh ni. Performans, ki je nastal po navdihu Grimmove pravljice Volk in sedem kozličkov, dramatizira po svoje in podobo matere rešiteljice pretvori v mater uničevalko sveta.

Drugo delo, s katerim se predstavlja Laplante, so Nevroni, električna skulptura, ki se igra z idejo nenadomestljivih in bistvenih celic živcnega sistema - nevronov, ki so odgovorni za obdelavo in prenašanje informacij. Umetnica s kratkimi stiki ironizira motnje v delovanju možganov svetovnih voditeljev - tistih, ki nikoli ne bi smeli postati to, kar so.

Tejal Shah: Ponovna iznajdba histerije: ikonografija iz bolnisnice Salpętičre (delo v nastajanju)

Shah bo razstavila serijo fotografij, ki obravnavajo idejo reinvencije histerije dr. Charcota. V poznem 19. stoletju je v bolnišnici Salpętičre dr. Charcot ustanovil prvi fotografski laboratorij. Umetnica je rekonstruirala situacije in na enak način posnela več fotografij o histeriji. Komično delo kritično obravnava zgodovinske in socialne konstrukte, med katerimi je tudi t. i. ženska histerija.

Več informacij o razstavi:
http://www.cityofwomen.org/2007/festival/

Mala galerija (Slovenska c. 35) je odprta vsak dan razen ponedeljka, od 10.00 do 18.00. Vstop prost.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana