Duhovi internacionalizma. 6 evropskih zbirk in arhivov umetnikov 1956 - 1986
V sklopu Internacionale 1.

19. 1. - 6. 5. 2012, M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst), Antwerpen (Belgija) 21. 1. - 29. 4. 2012, Van Abbemuseum, Eindhoven (Nizozemska)

Medtem ko se je v MSUM-u ravnokar zaprla druga razstava v okviru Internacionale, Muzej afektov, so v muzeju sodobne umetnosti M HKA v Antwerpnu in muzeju Van Abbemuseum v Eindhovnu odprli tretjo in zadnjo razstavo v okviru tega evropskega projekta, z naslovom Duhovi internacionalizma / Spirits of Internationalism. Razstava, ki vključuje dela preko 60 umetnikov in umetniških kolektivov iz zbirk štirih partnerskih muzejev (Moderne galerije v Ljubljani; muzeja Museu d'Art Contemporani (MACBA) v Barceloni; muzeja M HKA v Antwerpnu in muzeja Van Abbemuseum v Eindhovnu), je na ogled sočasno v obeh muzejih. Osredotoča se na umetniška dela iz obdobja 1956-1986, ki sta ga zaznamovala hiter gospodarski in tehnološki razvoj pa tudi politične napetosti v mednarodnih odnosih. Razstavo spremljata še dve manjši predstavitvi del iz arhivov umetnikov - Júliusa Kollerja iz Bratislave in arhiva KwieKulik iz Varšave.

Razstava Duhovi internacionalizma kaže tudi na to, kako je realnost hladne vojne vplivala na umetnost ter spremenila pojma mednarodnega in regionalnega. S presenetljivim soočenjem bolj in manj znanih umetniških del skuša preoblikovati poenostavljeno podobo »treh svetov«. V razstavo so vključena dela svetovno znanih umetnikov, kot so na primer Andy Warhol, Marcel Broodthaers, Yves Klein, Michelangelo Pistoletto, Lucio Fontana, Donald Judd, Hans Haacke in Gerhard Richter, kot tudi manj znana, regionalna imena, kot so na primer Paul de Vree, Jef Geys in Toon Tersas, ki si zaslužijo mednarodno prepoznavnost. Iz zbirke Moderne galerije so vključena dela Tomaža Šalamuna, skupine OHO, Tomislava Gotovca, Tiborja Hajasa in Józefa Robakowskega.

Ob osrednji razstavi so v muzeju Van Abbemuseum na ogled tudi dela iz dveh arhivov: arhiva slovaškega umetnika Júliusa Kollerja (1939-2007) s serijo fotografij z naslovom U.F.O., ki kažejo umetnika pri različnih domačih opravilih in športnih dejavnostih, ter arhiv poljskih umetnikov Przemysława Kwieka in Zofije Kulik KwieKulik, ki vsebuje dokumentacijo njunega politično angažiranega delovanja na Poljskem v letih 1971-1987.

1. Ustanovne članice Internacionale so Moderna galerija, Ljubljana, Július Koller Society, Bratislava, Museu d'Art Contemporani (MACBA), Barcelona, Van Abbemuseum, Eindhoven in Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), Antwerpen.

Več na www.muhka.be/persensembles.mhka.be
www.vanabbemuseum.nl/en/press


Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana