Predstavitev projekta: IZGUBLJENI RAJ

Žiga Kariž v sodelovanju z Vasjo Cenčičem

Moderna galerija, avditorij
6. oktobra 2011 ob 20:00

Organizator: Zavod Projekt Atol

V četrtek, 6. oktobra 2011, ob 20. uri bo v prostorih Moderne galerije potekala predstavitev projekta Izgubljeni raj. Gre za projekt knjige umetnika brez klasične vezave, brez besed in brez platnic.

"Izgubljeni raj Žige Kariža v sodelovanju z Vasjo Cenčičem je izdal Zavod Projekt Atol. Knjiga je nastala kot novo poglavje projekta Izgubljeni raj (odprta koda) iz leta 2008. Je delo umetnika Žige Kariža, a je podobno kot pred leti njegova serija slik Politika slike nastala v sodelovanju z Vasjo Cenčičem, oblikovalcem, ki vseskozi deluje na meji med oblikovanjem in likovno umetnostjo.
Knjiga Izgubljeni raj je, kakor je značilno za vsa Kariževa dela, precej izmuzljive narave. Takšna je že po svoji formi, še preden z nje odstranimo ovitek in pokukamo za predrugačene platnice. Je knjiga in hkrati ni knjiga. Ima kolofon in CIP, a ni vpisana v bazo podatkov. Ima strani, a nima platnic. In ko folijo vendarle odstranimo - seveda če se za to odločimo, saj to (ne)knjigo vendarle lahko razumemo tudi kot objekt in jo postavimo na polico/kavno mizico/v vitrino/depo z ovitkom vred - razpade na sto trideset kosov. Z odstranjevanjem ovitka jo nekako uničimo, razgradimo, raztrgamo. A če je ne odpremo, smo prikrajšani za njeno vsebino. Košček raja izgubimo, ko oskrunimo knjižni ovitek.
Nabor fotografij, ki tvorijo knjigo, zbuja množico subjektivnih spominov gledalcev. Ker je subjektivno vzpostavljeno s kolektivnim, je osebno tu le v dejanju izbire. Intimno se v umetniškem delu ne vzpostavlja direktno, ampak je konstruirano, je vedno zgolj "pripoved o" in ne direktni "vstop v". Poleg tega Izgubljeni raj ponuja še dodaten zaplet prav s številnimi možnostmi branj, z namensko odprtostjo. Pripovedi knjige ni mogoče natančno ubesediti in z vsakim listanjem je drugačna. Vizualnosti ne moremo prenesti v jezik. Pripovedi ne doživimo, če o njej govorimo, ampak če jo gledamo, kot to od nas zahteva."
Petja Petja Grafenauer

Žiga Kariž je vizualni umetnik, katerega projekti so konceptualno vedno ambivalentni. Sodeloval je na številnih mednarodnih razstavah in bienalih.
Vasja Cenčič je oblikovalec, ki deluje na meji med grafičnim oblikovanjem in konceptualno umetnostjo.

Program Zavoda Projekt Atol podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS. Zavod Projekt Atol je partner world-information.org (WIO), mreže MIR (Arts Catalyst, Leonardo/Olats, V2, Multimedia Complex of Actual Arts), KRIZ mreže, Asociacije, Acoustic Space Lab in AUVSI.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana