EarZoom Festival zvočnih umetnosti 20112.10.2011 - 3.10.2011
Avditorij Moderne galerije, Tomšičeva 14


Po skoraj treh letih delovanja Inštituta za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti (IRZU) predstavljamo tretjo izdajo festivala zvočnih umetnosti EarZoom. Medtem ko smo zmeraj globlje vpeti v izvajanje raziskav in razvoja avdio tehnologij, se na IRZU še vedno aktivno zavzemamo za vključitev računalniškega ustvarjanja zvoka in glasbe v javni izobraževalni sistem. Po skoraj stoletju globalnega razvoja, uveljavljanja ter integracije glasbene tehnologije v naše vsakdanje življenje, vidimo to področje kot osnovno sestavino za zagotavljanje trdnih temeljev umetniškega polja sodobne glasbene kompozicije, izvajalskih praks in teorije. Še vedno je med našimi glavnimi cilji zagotoviti prost dostop do informacij, znanja in tehničnih virov - tako študentom slovenskih umetniških akademij (še posebej skladateljem in inter-medijskim umetnikom), kot tudi drugim zainteresiranim posameznikom.

Če pogledamo onkraj umetniških potencialov glasbene tehnologije, naletimo na izjemno plodno ter vse bolj popularno polje za tehnološke raziskave in razvoj, ki odpira nešteto možnosti za komercialno uporabo znotraj kreativnih industrij. Glavni cilj festivala EarZoom je predstaviti serijo del skrbno izbranih posameznikov raznovrstnih profilov in tako promovirati interdisciplinarno polje elektronske glasbe ter številne možnosti, ki jih lahko ponudi umetnikom in znanstvenikom (inženirjem) v lokalnem okolju. EarZoom 2011 ne vključuje zgolj performansov, razstav in instalacij uveljavljenih mednarodnih umetnikov, pač pa tudi delavnice in predavanja s širokim izborom različnih področij elektronske glasbe, vse od mobilnega procesiranja glasbe do 'hekanja' strojne opreme.

V okviru festivala zvočnih umetnosti EarZoom smo z letošnjim letom vpeljali nekoliko drugačne smernice pri selekciji umetniškega programa in tako razširili tematski spekter festivala. Preusmerili smo fokus s sicer pretežno tehnološko obarvane narave festivala v preizpraševanje potenciala zvoka znotraj širšega družbeno-političnega konteksta sodobne umetnosti. S takšnim pristopom se pomikamo korak vstran od koncepta fetišizacije zvoka kot medija, oz. konceptov zajemanja obdelovanja, sintetiziranja in komponiranja zvokov z namenom produkcije umetniških artefaktov, ki stojijo izključno na estetskih temeljih. Namesto tega se želimo približati kritičnim praksam znotraj umetnosti, ki operirajo v polju slišnega in hkrati vsebujejo potencial za generiranje pomenov, pri čemer nas še posebej zanimajo možnosti zastavljanja vprašanj o oblastnih strukturah, katere vsiljujejo določene glasove in utišajo druge. Na kakšen način lahko torej 'umetnost' vstopa v oblastne antagonizme evropske politike in kako lahko preizprašuje mehanizme dominantnih reprezentacij na ravni slišnega in vidnega?

Miha Ciglar, direktor festivala

PriponkaVelikost
EarZoom-Program_Moderna.galerija_slo.doc81.5 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana