Mednarodna poletna šola: Novi muzeji, nove publike

Jasna Tijardović vodi po stalni postavitvi Muzeja savremene umetnosti v Beogradu, 1975. Foto: Milena Maoduš

21.-24. junij 2011, Moderna galerija, Ljubljana

Organizatorja: engage in Moderna galerija
http://www.engage.org/

Engage je nevladna organizacija iz Londona, ki deluje na podlagi članstva, vključuje pa umetnike, kustose in vse, ki se ukvarjajo z izobraževanjem v umetnostnih institucijah in širše. Engage za svoje člane prireja različna izobraževanja, seminarje, mednarodno letno konferenco in izdaja publikacije, vsako leto pa v sodelovanju z eno od članic organizira poletno šolo. Letos je to Moderna galerija, ki jeseni odpira svojo drugo veliko enoto, muzej sodobne umetnosti na Metelkovi.

Program šole z naslovom Novi muzeji, nove publike se torej po eni strani nanaša na situacijo na ozemlju bivše Jugoslavije: tu se je predlanskim, po večletnem delovanju brez matičnih muzejskih prostorov, odprl Muzej suvremene umjetnosti v Zagrebu, zdaj bo prvič v zgodovini tako institucijo dobila tudi Slovenija, medtem ko je Muzej savremene umetnosti v Beogradu, ki je bil ustanovljen 1965, še vedno zaprt zaradi obnove. Po drugi strani program obravnava trajno aktualno tematiko, kako umetnostne institucije, ki se znajdejo v novem, pogosto stanovanjskem okolju, navežejo recipročen odnos z lokalno publiko, ki običajno ne zahaja v muzeje in je umetnost ne zanima. V poletni šoli bomo na podlagi primerov dobre prakse iz sedemdesetih let, kot sta bila denimo Centar za vizuelnu kulturu i informacije in pozneje Studentski kulturni centar iz Beograda, skušali ugotoviti, če oziroma kako bi bila socialistična sintagma "kulturo delavcem" uresničljiva danes.
Nosilne prispevke v programu poletne šole bodo imele Nada Beroš, kustosinja v Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Jasna Tijardović, dolgoletna kustosinja v Muzeju savremene umetnosti v Beogradu, in Adela Železnik, kustosinja v Moderni galeriji.

Poletna šola bo trajala od 21. do 24. junija, udeležili se je bodo kustosi in kustosinje, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, večinoma pa prihajajo iz Velike Britanije. Poleg osrednjega pogovora so na programu tudi okrogle mize in delavnice, ki jih vodijo prijavljeni udeleženci. Program vključuje še obiske nekaterih drugih prostorov za sodobno umetnost v Ljubljani (kulturne četrti na Metelkovi, Centra in galerije P74, MGLC-ja) in ogled Umetnostne galerije Maribor.

PriponkaVelikost
Summer School Programme.pdf65.46 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana