Predavanje: Luka Zagoričnik

Vljudno vas vabimo na predavanje, ki se bo zgodilo 13. junija ob 20.00 v avditoriju Moderne galerije
Predavanje je del projekta Teorije in Prakse Sodobne Glasbe 2011, ki ga Inštitut za raziskovanje zvočnih umetnosti (IRZU) pripravlja v ko-produkciji z društvom SKUC, Ljudmilo, Moderno galerijo, Kinom Šiška in Projektom BOKS.

"Kako danes misliti zvok v vsej njegovi heterogenosti, kako tej izmuzljivi, minljivi a vseprisotni entiteti podeliti pomen izven ustaljenih okvirjev, ki jih ponuja pojem glasba, izven estetskega motrenja, muzikoloških analiz in pronicanj v njegovo zgradbo, organizacijo in sintakso? Kako na novo misliti kritično motrenje različnih zvočnih praks, medijsko in tehnološko posredovanost zvoka, njegove produkcijske načine in širše družbene implikacije, njegovo vlogo v potrošniški kulturi in kako razpreti akt percepcije izven prevladujočih kulturnih vzorcev? In nenazadnje kako ponovno v njem razbirati njegove utopične, profetske dimenzije, jih preko misli, interpretacije in refleksije aktualizirati v razpršenih ustvarjalnih praksah? Je za to morda potrebna artikulacija, ponoven premislek šuma in tišine? (...) Mar ni v samem mišljenju že utelešena paradoksna natura med tišino in šumom? Sam akt za svojo konstituiranje idealizira prostor tišine a hkrati sam proizvaja šum. In ravno v tem se odstira sodobno mišljenje zvoka, ki se danes odvija v polju glasbe in zvočne umetnosti, ki zvok ne misli zgolj skozi njegovo fizično prezenco, skozi zven vibracije, temveč kot tekst, koncept, kontekst, kot mišljenje samo. Za ta sodobna razbiranja je značilno, da zvok razbirajo v raznolikih kontekstih, tudi v nemih umetnostih, skozi tekst, podobo, objekt, telo. Na drugi strani pa skozi gesto in performans, telo in glas, skozi tehnologijo in medij, s tem pa neizogibno vstopa v širši aktualno družbeni pomenski kontekst, ki je zvoku inherenten."

Luka Zagoričnik (iz uvodnega besedila zloženke Teorije in prakse sodobne glasbe 2011)

Luka Zagoričnik, rojen l. 1975, že več kot 10 let piše o glasbi, organizira koncerte, zvočne dogodke, predava in organizira predavanja, pripravlja radijske in TV oddaje, deluje kot novinar, piše kritike, članke in eseje za različne slovenske revije in publikacije. Že več kot 10 let dela za eno od najstarejših neodvisnih radijskih postaj v Evropi, Radio Študent; v zadnjih treh letih kot glasbeni urednik. Piše za mesečno glasbeno revijo Muska, za največji slovenski časopis Delo in tednik Mladina ter druge. Pet let je zaposlen kot moderator, novinar in glasbeni kritik na slovenski nacionalni televiziji RTV Slovenija. V zadnjih treh letih prireja serijo predavanj in zvočnih dogodkov sodobne eksperimentalne glasbe Bitshift v Galeriji Kapelica, v Ljubljani. Od leta 2005 je vodja manjše neodvisne založbe za eksperimentalno glasbo L'Innomable. Organizira koncerte v Ljubljani, kjer tudi živi in dela.

Za več informacij o seriji Teorije in Prakse Sodobne Glasbe 2011: www.irzu.org/flyers/TPSG_2011.pdf

Hkrati vas vabimo še na sledeče dogodke v mesecu juniju:
23. Junij 2011 (20.00), Michael Rebhahn, (Nemčija): Predavanje, ŠKUC, Ljubljana,
25. Junij 2011 (20.00), Marko Ciciliani, (Hrvaška/Avstrija): Predavanje in performans, ŠKUC, Ljubljana

Program IRZU podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, MOL - Oddelek za kulturo in Evropska komisija.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana