Čto delat? (Kaj delati?)učiti se, učiti se in še enkrat delovati

9.6. - 21.8. 2011
Mala galerija, Slovenska c. 35

Kustosinja: Bojana Piškur

Mala galerija predstavlja prvi večji projekt ruskega kolektiva Čto delat? (Kaj delati?) v Sloveniji. Člani kolektiva Čto delat?, ki je nastal leta 2003, so umetniki, kritiki, filozofi in teoretiki. V svojih raznolikih dejavnostih združuje politično teorijo, umetnost in aktivizem. Ideje skupine izhajajo iz raziskovanja sodobnih družbenih in političnih razmer v Rusiji in aktivnega udejstvovanja v njih, osnovana pa so na načelih samoorganizacije in kolektivizma. Pri delu člani skupine uporabljajo najrazličnejša sredstva za uveljavljanje levičarskih stališč v gospodarskih, družbenih in kulturnih vprašanjih: redno izdajajo časopis, ustvarjajo umetniške videe in instalacije, izvajajo javne akcije, pripravljajo radijske oddaje, se udeležujejo konferenc, objavljajo prispevke v publikacijah in sodelujejo v izobraževalnih projektih.

Za Malo galerijo je Čto delat? zasnoval obsežen projekt, v katerem z didaktično instalacijo spreminja galerijski prostor v javni prostor in postavlja v ospredje izobraževalno vrednost umetnosti s poudarkom na osnovnih dejavnostih, kot so gledanje, branje, poslušanje in razpravljanje. Razstavni prostor je urejen kot študijska čitalnica, obenem pa deluje tudi kot prostor za srečevanja. Kolektiv predlaga tudi spremembo delovnega časa Male galerije; v času trajanje razstave bo odprta od 12. do 20. ure.

Projekt je nastal v sodelovanju s Škratovo čitalnico, ki je za razstavo prijazno posodila izbor svojih publikacij. V sklopu razstave je izšla še nova številka časopisa Chto delat? z naslovom "Theater of Accomplices", v Kinoteki pa je bila na ogled projekcija treh filmov Čto delat? s skupnim naslovom Triptih spevoiger (Spevoigra o perestrojki, Partizanska spevoigra, Stolp: spevoigra).

V okviru razstave je kolektiv organiziral seminar komuno; gre za 48-urni seminar, posvečen ideji politične subjektivacije s kolektivnimi praksami; njegov namen je razbijati ustaljene formate razprav in konferenc ter spodbujati dialoški, konfliktni in osebni odnos do produkcije znanja. Seminar je potekal kot niz gledaliških vaj, zaključil pa se je z javno uprizoritvijo učne igre z delovnim naslovom "Where has Communism gone? / Kam je šel komunizem?" v nedeljo, 12. 6., ob 20. uri v dvorani zavoda Vitkar na Parmovi 25.

Čto delat? (ustanovljen leta 2003 v Sankt Peterburgu v Rusiji www.chtodelat.org) je svoje delo predstavil v sklopu številnih nedavnih projektov in razstav, med drugim Between Tragedy and Farce, Smart Project Space, Amsterdam (2011); The urgent need to struggle, Nova Galerja, Zagreb & ICA, London (2010); The Idea of Communism, Volksbühne, Berlin (2010); The Beauty of Distance, 17. bienale v Sidneyju (2010); The Potosí Principle, Muzej Reina Sofia, Madrid (2010); Morality, Witte de With, Rotterdam (2010); A History of Irritated Material, Raven Row, London (2010); Plug In, Van Abbemuseum, Eindhoven (2009); Istanbulski bienale (2009); 4. bienale gibljivih slik, Contour Mechelen. Člani kolektiva so se udeležili mnogih konferenc, seminarjev, forumov in izobraževalnih pobud ter jih veliko tudi organizirali.

Projekt v Mali galeriji so realizirali:
Caplja (Olga Jegorova); Nikolaj Olejnikov, Aleksander Skidan, Artjom Magun in David Riff.

Publikacija
Časopis Chto delat? z naslovom "Theater of accomplices" je izšel v okviru razstave v Mali galeriji v sodelovanju s Kunsthochschule für Medien iz Kölna in s podporo Encuentro Internacional de Medellín (MDE11) (španska izdaja)
Avtorji prispevkov: Luis Garcia; Mladen Dolar; Fernanda Carvajal; Keti Čuhrov; Katja Praznik; Robert Sempler (Ultra red)

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo

Zahvala:
Škratova čitalnica, Slovenska kinoteka, Vitkar zavod

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana