Kodirana utopija: od Makrolaba do Iniciative za arktično perspektivo29. marec - 19. junij 2011
Moderna galerija, Ljubljana


Marko Peljhan, Matthew Biederman in sodelavci

Video posnetek vodstva Marka Peljhana in Matthewa Biedermana ob razstavi si lahko pogledate na tej spletni povezavi:
Vodstvo po razstavi (Slo/En)

Projekt Makrolab (1994 - 2007) bo tokrat prvič celostno predstavljen v muzejskem okviru. Predstavitev bo obsegala strukturo Makrolaba, dokumentacijo njegove geneze in desetletnega delovanja od nastanka prek prve materializacije na documenti X v Kasslu do prehoda v projekta Interpolar Transnational Art Science Constellation ter Iniciativa za arktično perspektivo (IAP).

Projekt Makrolab velja za enega najpomembnejših projektov, ki so nastali v slovenskem kontekstu v zadnjih dveh desetletjih. Ta predstavitev ga bo približala tudi širši javnosti, saj je bil projekt mednarodno dosti bolj prisoten kot v Sloveniji. Zadnja faza tega procesa bi bila postavitev delujoče arhitekture Makrolaba v Sloveniji kot umetniškega dela in laboratorijskega pripomočka za študij umetnosti, taktičnih medijev, ekologije, radijskih komunikacij in fizike atmosfere.

Razstava bo vključevala tudi predstavitev umetniških del in arhivov projekta Iniciativa za arktično perspektivo (IAP), ki je bil premierno predstavljen v okviru Evropske prestolnice kulture Ruhr 2010 v Dortmundu. IAP je mednarodna neprofitna iniciativa posameznikov in organizacij, ki želi opozoriti javnost na globalni kulturni in ekološki pomen obtečajnih področij ter tam vzpostaviti odprte sisteme ustvarjalnih, komunikacijskih in distribucijskih infrastruktur. Eden glavnih ciljev Iniciative je ustvarjanje pogojev, ki bodo arktičnim ljudstvom omogočili, da z odprtimi tehnologijami ter sistemi ustvarjanja, učenja in usposabljanja enakopravno in trajnostno sodelujejo v pridobivanju in izmenjavi informacij o okolju in spremembah v njem, ki so posledice globalnih podnebnih sprememb.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Zavodom Projekt Atol.

http://arcticperspective.org/

Dogodki ob razstavi:
Javno vodstvo po razstavi, v sredo, 30. 3., 2011, ob 18. uri, ki ga je imel Marko Peljhan s sodelavci.

Predavanje: Dr. Zalika Črepinšek: Bo imela pravljica na Arktiki srečen konec?
Torek, 7. junija, ob 18.00, avditorij Moderne galerije


Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana