Akram Zaatari: Ta dan


del triptiha Puščavska panorama, 2009; Met'eb el Maasheh, beduin iz plemena Raja - severno obrobje Palmire (Sirija), 2000
z dovoljenjem umetnika in Sfeir Semler Gallery


1 marec - 10 april 2011
Mala galerija, Slovenska cesta 35, Ljubljana


Gostujoča kustosinja Galit Eilat

Instalacija Akrama Zaatarija Ta dan je njegova prva samostojna razstava v Sloveniji. Zaatarai je filmski ustvarjalec, umetnik in kustos, ki živi in dela v Bejrutu. V svojem večletnem raziskovalnem umetniškem projektu išče in proučuje najraznovrstnejše dokumente, ki pričajo o aktualnih kulturnih in političnih razmerah v Libanonu. Delo skoraj arheološko odstira plasti zgodovine, ki se skrivajo v zapisih vsakdanjosti na ozemljih, na katerih se vrstijo vojaški vdori in umiki. Umetnik okrog dokumentov spleta zgodbe in postavlja pod vprašaj njihov status pri pisanju zgodovine. Zaatari je tudi soustanovitelj Arabske fundacije podob (Bejrut), zato njegovo delo temelji na zbiranju, proučevanju in arhiviranju fotografske zgodovine Bližnjega Vzhoda.

Instalacijo Ta dan sestavljajo delovne študije zbirke fotografij, ki sta jih v petdesetih letih posnela sirski zgodovinar Jibrail Jabbur in libanonsko-armenski fotograf Manoug. Sledeč Jabburjevemu pogledu pri zapisovanju in dokumentiranju tedanje družbe Zaatari ponovno obišče kraje na slikah. Podobe preidejo od idilične podeželske preteklosti, v kateri sta se spopadala le kamela in avtomobil, do sedanjosti, v kateri vladajo nesoglasja in boji, politična mobilizacija in urbana odtujenost.

Kot del instalacije bo razstavljena tudi zbirka Zaatarijevih zasebnih dokumentov in fotografij, ki se nanašajo na izraelski vdor v Libanon leta 1982, ko je začel delati zapiske, zvočne posnetke in fotografije.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana