SONICA - Festival tranzitorne umetnosti

19.-25.10.2010
PROGRAM FESTIVALA V MODERNI GALERIJI

RAZSTAVA,
20.-25.10.2010,
otvoritev v torek ob 20.00
Avditorij Moderne Galerije

- Scenographies Urbaines: To be or not to be (in) Ljubljana
- Les Liens Invisibles: Seppukoo

Projekt To be or not to be (in) Ljubljana je osnovan na ideji mesta, ki ga ne poznamo, imaginarnega mesta, ki ga še nikoli nismo videli ter ga tudi ne želimo videti vnaprej. Gre za remake situacionističnega projekta Naked City, ki je prenesen v kontekst virtualnega in realnega skozi tehniko deriveja v dveh neznanih mestih Strasbourgu in Ljubljani ter okrivanja skupnih točk, podobnosti, prostorov in ne prostorov.

Seppukoo je projekt skupine Les Liens Invisibles, ki je nastal leta 2009. Gre za internetno storitev, ki je omogočala izvedbo samomora v socialnem omrežju Facebook. Če se je uporabnik odločil za to potezo, je storitev na njegovem profilu naredila spominski zid, vsem prijateljem pa poslala 'zadnje' sporočilo. Facebook namreč onemogoča izstop iz omrežja in uporabnikom dejansko ukazuje večno življenje v virtualnem svetu.

Na razstavi v Moderni galeriji ter na drugih lokacijah v Ljubljani bomo razstavili izbor spominskih zidov uporabnikov, saj je storitev Seppukoo v nekaj dneh uporabilo več kot 50.000 ljudi, dokler ni bila storitev iz strani podjetja Facebook onemogočena. Razstava bo obsegala tudi dokumentacijo procesa onemogočanja storive, ter grožnje iz strani podjetja, ki razkrivajo zanimivo politiko podjetja ter kočljive argumente na temo lastništva večnega profila, ki ga je nemogoče uničiti in svobodne volje posameznikov.
http://www.seppukoo.com

ArtistTalk: "Tehnike živega kina" in "Realno - virtualno"
Sreda in četrtek, 20. in 21. 10. 2010, 16.00 - 18.00
Moderna Galerija, Avditorij

ArtistTalk bo edinstven spletni portal z video posnetki predstavitev, pogovorov, predavanj umetnikov in kulturnih delavcev iz cele Evrope. Portal želi tako postati referenčna točka za raziskovanje osebnih pogledov na kulturo in umetnost, prav tako pa tudi serije predavanj, ki se dogajajo v vseh partnerskih organizacijah. ArtistTalk je iniciativa MoTA ? Muzeja tranzitornih umetnosti, predavanja pa bodo v Ljubljani potekala v sodelovanju z Moderno galerijo.

Na prvem sklopu ArtistTalk bodo o svojih praksah spregovorili trije avtorji, ki na inovativne načine vstopajo v polje živega kina in audiovizualnih performansov.
Svoje delo bodo predstavili: Sally Golding (au), Simon Krahl - Transforma (de) in Kevin Bartoli - Artkillart (fr).

Drugi dan ArtistTalkov pa bo posvečen temi Real Virtuality, ki jo bodo iz različnih zornih kotov svojih umetniških strategij predstavili trije umetniki, sodelujoči na festivalu: Ernest Truely (us), Gregor Kamnikar (si) in Francois Duconseille (fr).

OKROGLI MIZI:
"Alternativni modeli izobraževanja (projekt Artist Talk)" in
"Kaj je tranzitorna umetnost?"
Sreda in četrtek, 20. In 21. 10. 2010 ob 18.00
Moderna Galerija, Avditorij

Na sredini okrogli mizi bomo razglabljali o novih tokovih in smernicah na področju izobraževanja. Povabljeni gostje bodo vsak s svojega zornega kota poskušali spregovoriti ali nakazati možnosti, ki jih odpira umetnostno polje in razmah interneta, dotaknili pa se bodo tudi vprašanja, kakšno je razmerje med univerzo in neformalnimi oblikami izobraževanja. Poseben poudarek bo tako namenjen vlogi videoportalov kot odprtih učilnic in predstavitvi projekta spletne platforme ArtistTalk. To bo tudi serija predavanj, ki jo začenjamo pripravljati v sodelovanju z Moderno galerijo.

Sodelujoči: Maryin Bricelj Baraga (si), Gabriel Vanegas (co), Adela Železnik (si), Sebastjan Mislej (si)
Moderator: Ernest Truly (ee/us)

Okrogla miza na temo tranzitorne umetnosti pa bo ponudila vpogled v različna teoretska in umetniška stališča ter razmislek o pojmu tranzitorna umetnost, ki je v središču MoTE - Muzeja tranzitornih umetnosti, prav tako pa tudi na presečišču umetniškega polja z (novimi) tehnologijami, družbo in političnim, pa tudi umetnostjo s samo seboj. Pojmu, ki je šele v nastajanju, bomo poskušali nakazati potencialne poti nadaljnega razvoja. Prav tako pa bomo poskušali tudi odgovoriti na vprašanje kakšen je sploh pomen novih poimenovanj v umetnosti in kakšen smisel še imajo danes.

Sodelujoči: Sebastjan Leban (si), Marko Peljhan (si), Martin Bricelj Baraga (si), Polona Tratnik (si). Moderator: Blaž Kosovel

---------------

Delavnica: Gabriel Vanegas (co): First Botaniq expedition no. Zero
20.- 24.10. 2010, vsak dan od 10h do 17h
Zbirno mesto in laboratorij: bar Moderne galerije

Na delavnici bomo razvijali ilustracije in različne metode osebnega pristopa k arhiviranju in dokumentiranju intermedijskih umetnosti in kreativnih procesov. Delavnice Botanique se izvajajo vzporedno z umetniškimi dogodki, delavnicami in razstavi. Udeleženci bodo prisotni pri celotnem festivalskem dogajanju.

Prijave s kratkim opisom ter kratko motivacijsko pismo pošljite na
mota.museum@gmail.com do 13.oktobra 2010 (subject/ zadeva: prijava na
delavnico Botanique)
www.firstlife.me

--------------

Produkcija: MoTA Muzej tranzitornih umetnosti
Koprodukcija: Moderna Galerija
Kurator: Martin Bricelj Baraga

Festival Sonica je del programa MoTA, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo.
Festival so omogočili: MOL - Oddelek za kulturo, Francoski Inštitut Charles Nodier
Za podporo se zahvaljujemo tudi podjetjem: Adria Airways, Hotel Park, Protechnik, Gem ter Napovednik.

CELOTEN PROGRAM SI OGLEJTE NA: www.motamuseum.com/sonica

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana