Patrick Ward

20.03.2007

Mala galerija, Slovenska cesta 35, Ljubljana

20. 3. - 16. 4. 2007

Vabimo vas na odprtje razstave v torek, 20. marca, ob 20. uri v Mali galeriji.

Razstava je rezultat letošnjega natečaja "Odprto", s katerim Moderna galerija nadaljuje tradicijo odprtega termina v Mali galeriji.

Delo Patricka Warda se osredotoča na zbiranje in obdelavo najdenega materiala. Pri tem gre lahko le za to, da barvno ali kako drugače poudari ozadje fotografije, ali pa za to, da neko ponavljajočo se podobo izloči iz narativnega in časovnega okvira filma. Ta odtujitev ustvari namišljeni prostor - prostor, v katerem bi lahko doživeli izgubljeno, manjkajoče, pozabljeno. Ward išče nekaj, kar je hkrati znano in odtujeno, nekaj, za kar vemo, da je že minilo, a v nas kljub temu vzbuja pričakovanje.

Na razstavi so prikazana tri dela, ki se na tak ali drugačen način navezujejo na kinematografijo, vendar brez neposrednih referenc na kak določen film. Ne vidimo niti igralcev niti podob iz neke pripovedi; namesto tega se dela osredotočajo na konce, na ozadja, na odlomke, ki smo jih spregledali, in na izkušnjo filma zunaj kinematografa.

Po vrstnem redu, kot se pojavijo (2007) je novo video delo, ki je sestavljeno iz odlomkov odjavnih špic, vzetih s starih VHS posnetkov filmov s televizije. Vidimo le zadnjih nekaj sekund odjavne špice, logotipe in pravne pridržke, katere spremljajo zadnji toni filmske glasbe.

On (2002) predstavlja pet izvodov iste knjige. Knjige so angleški A-Z vodniki po filmih. Odprte so na straneh, ki predstavljajo filme z naslovi, ki se vsi začenjajo z besedo ?Mož ??. Vse besedilo, ki razlaga zgodbo filma in navaja podatke o režiserju, igralcih, letu produkcije itd., je skrbno spraskano s strani.

Naslov zvočnega dela, Zadnji prizor (2003), bo obiskovalca morda spomnil na trenutke tik pred vrhuncem v starih srhljivkah in grozljivkah, ko se kdo spotika naokrog v temi, tik preden odpre kaka vrata in je na grozovit način pokončan.

Patrick Ward se je rodil leta 1977 v Sheffieldu v Angliji. V letih 1997-2000 je študiral na Sheffield Hallam University in z odliko diplomiral iz likovne umetnosti (smer intermedijske umetnosti). Živi in dela v Sheffieldu in Ljubljani.

Projekt so podprli Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana