LADOMIR QIKIQTAQ

21.02.2007

Marko Peljhan
Sašo Podgoršek

Vabimo vas na odprtje prve razstave v ciklu Elektromagnetne pokrajine v sredo, 21. februarja, ob 20. uri v Mali galeriji, Ljubljana.

21. februar - 11. marec 2007

Od leta 2007 dalje bodo moduli Makrolaba mark VII potovali po ozemljih Nunavuta, kjer bodo z njimi upravljali inuitski takticni medijski delavci in lovci. To bo zacetek nove sistemske arhitekture za novo dobo ponovnega nomadizma. Tokrat bodo orodja za vnovicno naselitev ozemlja hitre povezave s sateliti, visokofrenkvencni radii sirokega spektra z avtomaticno povezavo in paleta senzorskih omrezij. Nova plast zarenja.
LADOMIR QIKIQTAQ lahko po eni strani razumemo kot konceptualno pokrajino, ki obsega gibljive spominske podobe z raziskovalnega potovanja v Nunavut aprila 2006, po drugi strani pa kot "nacrt za prihodnost" , ki prikazuje komunikacijske in estetske taktike sirsih interesov projekta LADOMIR, vkljucno z visokofrekvencno povezavo v zivo z Latvijo in obmocji blizu severnega tecaja.
Medij: 3 kanalni film, instalacija, zvocni sistem, HF radio sistem

Ob koncu razstave, 11. 3., bo izsel katalog.

Marko Peljhan, rojen 1969, je studiral gledalisko in radijsko rezijo na Univerzi v Ljubljani. Leta 1992 je ustanovil Projekt Atol, leta 1995 tehnolosko podruznico Pact Systems, leta 1995 pa
je bil soustanovitelj Ljudmile - Ljubljana. Od leta 1997 je koordinator projekta Makrolab (1997-2007) in Insular technologies. Od leta 1999 je bil vodja sedmih parabolicnih poletov, pri katerih je slo za povezovanje umetnosti in znanosti, v centru za urjenje astronavtov Jurij Gagarin v Zvezdnem mestu. Leta 2000 je prejel posebno nagrado za medijske umetnosti v centru za nove medije ZKM v Karlsruheju, leta 2001 skupaj s Carstenom Nicolaijem Zlato Niko / Golden Nica Prix na Ars Electronica v Linzu za projekt Polar. Leta 2004 je Makrolab dobil drugo nagrado Unesco Digital Media Art Award. Peljhan je dela predstavljal na velikih mednarodnih razstavah, kot so Documenta, beneski bienale, Gwangju Biennale v Koreji, v PS1 MOMA, na Manifesti, NTT ICC (Intercommunication Center, Tokio) in drugje.
Trenutno je gostujoci profesor za interdisciplinarne studije na Univerzi Santa Barbara v Kaliforniji, direktor Projekta Atol in sodirektor Interpolar Transnational Art Science Constellation.
http://makrolab.ljudmila.org/

Saso Podgorsek, rojen 1964 v Brezicah, je diplomiral na AGRFT v Ljubljani. Od takrat je reziral dva celovecerna filma, tri priznane plesne filme, stevilne dokumentarce in brez stevila reklamnih spotov. Za filme je prejel mnogo nagrad na evropskih in svetovnih filmskih festivalih. Sodeluje s produkcijsko hiso Arxel Tribe (racunalniska animacija), Iztokom Kovacem in njegovo skupino
En-knap kot tudi z Mute Records, Ajax Studiom in ZRC SAZU-jem. Njegova zadnja filma, dokumentarec o turneji skupine Laibach v Zdruzenih drzavah leta 2004, "Divided States of America", in njegov najnovejsi film z Iztokom Kovacem, sta bila delezna odlicnih kritik in prejela mnogo nagradam. Z Markom Peljhanom sodeluje od leta 2000 kot avtor celostne podobe Makrolaba in soavtor veckanalne instalacije na beneskem bienalu.

Projekt so podprli / The project has been supported by
Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije, Program Evropske Komisije Kultura 2000 / Ministry of Culture Republic of Slovenia, Culture 2000 program of the European Comission
Produkcija / Production: Zavod Projekt Atol
Koprodukcija / Co-production: RIX-C Riga, Moderna galerija Ljubljana
Zahvala / Thanks to: Zacharias Kunuk, Pauloisie Qulitalik, Paul Quassa, Stephen Kovats, Katarina Sokup

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana