5. TRIENALE SODOBNE SLOVENSKE UMETNOSTI U3

28.12.2006

Moderna galerija, Ljubljana
28. 12. 2006 - 4.3.2007

Kustos razstave: Jurij Krpan
Kustosa asistenta: Tomaž Kučer, Sandra Sajovic

Viktor Bernik, BridA, Srečo Dragan, Iztok Holc, Andrej Kamnik & Daan Roosegaarde, Nika Oblak & Primož Novak v sodelovanju s Stefanom Doepnerjem, Mark Požlep, Franc Purg & Sara Heitlinger, Sašo Sedlaček, Polona Tratnik, Metka Zupanič (na razstavi)

Art center, Lara Badurina, Martina Bastarda, Petja Grafenauer & Zoran Srdić & Maja Smrekar & Gorazd Krnc, Maja Modrijan, Boštjan Potokar & Rene Rusjan, Tina Smrekar, son:DA (v zborniku)

Novinarska konferenca: Četrtek, 28. 12. 2006 ob 11.00
Odprtje razstave: Četrtek, 28. 12. 2006 ob 20.00

Letošnji trienale smo začeli z javnim pozivom umetnikom za predloge za razstavo projektov, ki jih imajo v delu in jih bodo razvijali še v naslednjih letih. Tako smo se izognili predstavljanju že videnih del in s tem dali poudarek delom v procesu nastajanja. Ob predpostavki, da je potrebno slovensko umetniško dejavnost internacionalizirati, smo v dogovoru z na natečaju izbranimi umetniki in s pomočjo tujih ambasad v Sloveniji organizirali udeležbo na artist-in-residence programih. S tem smo opozorili na enega izmed najlažjih načinov za vstop na mednarodno umetnostno sceno, hkrati pa vzpostavili stike z organizatorji rezidenčnih programov, ki jih nameravamo vzdrževati tudi po trienalu. Z njimi ali njihovo pomočjo želimo nagovoriti večje število uporabnikov kulture in vzpostaviti okoliščine za koprodukcijske povezave, ki bi slovenskim umetnikom omogočile dodatno financiranje in trajnostno/procesno delo. Tako delo omogoča natančnejše projekte in večje (ne le fizične) formate ter vsebine, ki niso hermetično lokalne, temveč primerljive na mednarodni ravni.
Zasnova razstave je razdeljena na štiri module: predstavitev dobrih praks, predstavitev umetniških del, analize produkcijske situacije v 20. stoletju in javne predstavitve, okrogle mize, predavanja in performansi.

Glede na to, da je namen letošnjega U3-ja opozoriti na neizkoriščene možnosti za izboljšanje produkcijskih razmer na področju vizualnih praks, želimo predstaviti nekatere primere dobrih praks, ki so vsaka na svoj način dosegle raven, na kateri je mogoče zvezno in načrtno razvijanje umetniškega opusa. Teh primerov ne bomo predstavili kot razstavo artefaktov, temveč bomo z njihovo prisotnostjo na letošnjem U3-ju le poudarili dejstvo, da je tak način razmišljanja možen in nujen.

V drugem modulu bomo predstavili enajst izbranih umetniških projektov, ki bodo postavljeni v razdelkih kot enajst samostojnih razstav. Ločenost projektov je potrebna predvsem zato, da ne bi z izborom umetniških del lažno namigovali na skupne poteze med projekti, saj vsak izmed njih izhaja iz povsem samosvoje poetike.

V centralnem prostoru bodo postavljeni elementi, v katerih se združujejo izhodiščne teme letošnjega U3-ja: produkcijski pogoji na področju vizualnih praks, internacionalizacija, veliki formati, družbeno odgovorne teme - V tem prostoru se bodo odvijale tudi vse dejavnosti iz četrtega modula.
Četrti modul ni postavljen v prostor, temveč v čas: realiziral se bo v teku trajanja razstave. Od januarja do začetka marca bodo izbrani umetniki predstavili svoja dela (tako tisti, ki razstavljajo, kot tisti, katerih prispevki bodo objavljeni v zborniku), organizirali bomo okrogle mize, gostje iz tujine bodo predstavili rezidenčne možnosti, izvajali se bodo koncerti in performansi -
Po koncu trienala bomo izdali zbornik, v katerem bodo objavljene teme, umetniški projekti in posebej za trienale narejeni prispevki. Vanj bomo vključili tudi vse uporabne transkripcije iz četrtega modula. Zbornik bo predstavljal projekt U3/2006 in tudi situacijo, ki je pripeljala do prav takega trienala. Zbornik bo povzetek stanja na področju vizualnih umetniških praks danes v Sloveniji in izhodišče za razprave o izboljšanju produkcijskih možnosti na področju sodobnih vizualnih dejavnostih.
Jurij Krpan

Producent in organizator: Moderna galerija

Koproducent: Galerija Kapelica / Zavod K6/4

Partnerja: Artservis, Kiberpipa / Zavod K6/4

Pokrovitelji:
Avstrijski kulturni forum, Francoski inštitut Charles Nodier, Goethe Institut
Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo RS, Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske, Veleposlaništvo Kraljevine Norveške, Veleposlaništvo Kraljevine Španije, Veleposlaništvo Republike Turčije, Pošta Slovenije, Pristop, Renderspace,

Medijski pokrovitelji:
POP TV, Kanal A, Radio Center, Mladina, Elle, Playboy, TV Pika

http://www.artservis.org/

Sign up for the MG e-newsletter

Museum of Modern Art

Windischerjeva ulica 2
SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Phone
MG+:+386 (0)1 2416 800,
+386 (0)1 2416 834
+MSUM: (0)1 2416 825
Fax: +386 (0)1 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
History of the MG
Reconstruction
Opening of the renovated MG
Staff

Supporters

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana