ARHITEKT ILIJA ARNAUTOVIĆ

13.07.2006

Socializem v slovenski arhitekturi
13. 7. - 10. 9. 2006
Moderna galerija, Ljubljana

Vabimo vas na predstavitev knjige o arhitektovem delu in na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 13. 7. 2006, ob 20.00 v Moderni galeriji.

"Socializem" se v najširšem smislu vsega, kar je povezano z obdobjem pred padcem železne zavese, še ni uspel otresti negativnega prizvoka in je marsikdaj povezan s predsodki. Namen razstave in knjige "Arhitekt Ilija Arnautović - socializem v slovenski arhitekturi" je osvetliti stanovanjsko arhitekturo v drugi polovici 20. stoletja, v času najbolj intenzivne gradnje stanovanj. Knjiga in razstava skušata prikazati objektivne razmere, v katerih je nastajala in njeno povezanost z idejami socializma. Arhitekturne rešitve Ilija Arnautovića so za ta prikaz še posebej ilustrativne. Nekateri bloki, stolpnice in hiše, ki jih je arhitekt zasnoval, štejejo danes že petdeset let. Mnoge izmed njih ne skrivajo let, a vendarle se način in kvaliteta bivanja ohranjata in prilagajata sodobnosti. Pregled teh stanovanjskih stavb in kompleksov, ki opazno sooblikujejo silhueto Ljubljane, nam ponuja možnosti za razumevanje stanovanjske
arhitekture obravnavanega obdobja in za prepoznavanje kvalitet, ki so bistvenega pomena za domovanje v katerem koli času.

Razstava in knjiga "Ilija Arnautović - socializem v slovenski arhitekturi" sta nastali na podlagi diplomske naloge, ki jo je na Fakulteti za arhitekturo leta 2003 izdelal Andrej Mercina pod mentorstvom prof. dr. Aleša Vodopivca.

Razstavo so pripravili v Zavodu za prostorsko kulturo Trajekt skupaj z Andrejem Mercino, ki je pri Založbi Viharnik ob tej priložnosti izdal tudi knjigo z istim naslovom.
Razstavo so finančno omogočili Ministrstvo za kulturo, MOL - Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost ter sponzorji Arcadia, d.o.o., Imos, d.d., Riko hiše, d.o.o. in Trije arhitekti, d.o.o. Izdajo knjige je finančno omogočilo podjetje Giposs.

Več informacij: www.trajekt.org

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana