Oko detektiva: prolog

07.07.2006

7 .7. - 27. 8. 2006
Moderna galerija, Ljubljana

Gostujoči kustos: Nicolas Bourriaud

Vabimo vas na odprtje razstave v petek, 7. 7. 2006 ob 20.00 v Moderni galeriji.

Oko detektiva: prolog je skupinska razstava, ki predstavlja dela mladih umetnikov, dodiplomskih študentov na Oddelku za vizualno umetnost in gledališče beneške akademije IUAV. Razstavljen bo izbor projektov, ki so jih zasnovali študenti na seminarju Final Art Laboratory pod vodstvom Nicolasa Bourriauda letos spomladi.
Kot nakazuje že naslov, je razstava uvod v glavno razstavo Oko detektiva, katere kustos je prav tako Nicolas Bourriaud in se bo odprla letos oktobra.

Oko detektiva: prolog je posvečena metafori umetnika kot detektiva in vodi gledalca po postavitvi umetnin, katerim je skupno zbiranje informacij in njihova dodelava v razne oblike: od raziskave do analize, od postopka preiskovanja do stanja vedenja, od ohlapne reprezentacije resničnosti do zbiranja novih medijskih podob z brskanjem po spletu.

Velika mednarodna razstava Oko detektiva, ki jo bomo v Moderni galeriji odprli oktobra, pa se posveča raziskovanju kot delovno metodi in postopku: kako umetniki iščejo, obravnavajo in producirajo podatke v informacijski dobi.

Naslov razstave meri na lik zasebnega detektiva iz romanov noir (avtorjev, kot sta, denimo, Raymond Chandler in Dashiell Hammett), ki skuša razvozlati uganko tako, da krmari proti resničnosti, večinoma zoper kakega pokvarjenega vplivneža. Umetnik ima na razstavi vlogo detektiva, ki obdeluje podatke, vzporedne uradnim medijskih virom.
Razstava v prostorih Moderne galerije bo razdeljena na dva dela. En del bo običajna razstava, drugi del pa bo predstavljal "poročila" umetnikov z vsega sveta o področjih njihovih sedanjih raziskovanj v obliki po njihovih lastni izbiri (risbe, elektronska sporočila, faksi, navodila za izdelavo dela itd.).

Nicolas Bourriaud (r. 1965) je umetnostni kritik in kustos, ustanovitelj in direktor revije Documents (1992-2000) ter med leti 1999 in 2006 (skupaj z Jérômom Sansom) direktor Palais de Tokyo v Parizu. Med drugim je bil kustos razstav Unmoving Short Movies (1990) in Aperto (1993) na beneškem bienalu, lyonskega bienala (skupaj z Jérômom Sansom, 2005) in član skupine kustosov moskovskega bienala (2005). Napisal je več knjig o sodobni umetnosti; med njimi najbolj slovi Relational Aesthetics (Presses du Reel, 1998).

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana