MIHA KNIFIC - Slow-motion

21.02.2006

21. 2. - 19. 3. 2006
Mala galerija - Moderna galerija, Ljubljana

Torek, 21. 2. 2006 ob 20.00 - odprtje razstave v Mali galeriji
Sreda, 22. 2. 2006 ob 18.00 - pogovor o statusu podobe na filmu, v sodobni umetnosti in družbi, Mala galerija
Sodelujejo: MIHA KNIFIC, dr. MELITA ZAJC, moderator IGOR ŠPANJOL

Vabimo vas na odprtje razstave Miha Knifica, ki bo v torek, 21.2.2006 ob 20.00 v Mali galeriji in na pogovor o statusu podobe na filmu, v sodobni umetnosti in družbi, ki bo dan kasneje, ob 18.00, v Mali galeriji. Kustos razstave je Igor Španjol.

Miha Knific (Kranj, 1976) je po srednji šoli za oblikovanje in fotografijo študiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in leta 2004 diplomiral iz kiparstva pri profesorju Matjažu Počivavšku in so-mentorju dr. Alešu Debeljaku. Ukvarja se s fotografijo, videom, filmom, animacijo, ilustracijo, scenografijo, odlivanjem, predavanji in umetnostno teorijo. Na prvih samostojnih razstavah (Bodies, Galerija Škuc, Ljubljana, 2001; Fade in, ON galerija Poznan, Poljska, 2002) je v razmišljanje o telesu vnašal zabavne podrobnosti in raznolike fragmente in pokazal, da ga bolj kot estetika v klasičnem pomenu zanimajo koncepti upodabljanja in raziskovanja ter likovna (re)interpretacija predmeta z uporabo raznovrstnih sredstev in tehnologij.

Zadnji dve leti je bil Knific intenzivno mednarodno aktiven, sodeloval je na odmevnih skupinskih razstavah kot sta E.U. Positive - Kunst aus dem neuen Europa, Berlin Akademie der Künste, 2004 in Instant Europe - Photography and Video from the New Europe, v centru za sodobno umetnost Villa Manin, 2005 in se leta 2005 samostojno predstavil v Modern Art Oxford. V novejših raziskavah se ukvarja s filmskimi potenciali fotografije in fotografskimi razsežnostmi filma. Zanima ga kako sprejemamo, razumemo in se spominjamo podob.

Dela iz serije Storyboards vključujejo dokumentarne fotografije in literarna besedila, kjer forma spominja na osnutek filmskega scenarija, skupaj s skico bodočega posnetka razvitega filmskega kadra in z izpisanimi dialogi in naslovi posameznih del. Kljub temu, da fotografije obravnavamo kot avtonomne entitete, nekakšne zamrznjene filmske kadre, "zamrznjeni" dialog teče naprej in presega podobo, tako kot abstraktno mišljenje presega realnost same podobe. Zgodbe temeljijo na dialogih, prevzetih iz filmov, risank in literature, predelanih in povezanih v novo pripoved in odpirajo vprašanja realnosti zgodb, časa in ljudi, izgubljenih v namišljenih prostorih in fantazmah.

Tudi v Mali galeriji Knific uveljavlja postopek prisvajanja in se ukvarja s problemi upodabljanja in galerijske prezentacije. Postavitev temelji na fotografijah, prevzetih iz starega 8 mm filma. Gre za štiri zaporedne, skoraj identične posnetke, ki, če se "zavrtijo" v četrtinki sekunde, strukturirajo realni čas, v galerijskem prostoru pa se nam kažejo v upočasnjenem gibanju. Galerijski prostor tako spominja na kino, kjer delo s podobami napeljuje k razmišljanju o filmu kot materiji in ne le pripovedi zgodbe.
(Igor Španjol)

Razstavo smo pripravili skupaj z Galerijo Miklova hiša iz Ribnice.

Projekt so podprli:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana