Sašo Vrabič: Obrigado meu amor

02.09.2005

Mala galerija
2.9. ? 2.10.2005
Vabimo vas na odprtje razstave Saša Vrabiča, ki bo v petek, 2.9.2005, ob 20.00
v Mali galeriji. Sašo Vrabič (1974, Slovenj Gradec) je končal redni študij in magisterij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, videom, grafiko, zvokom, glasbo. Trenutno dela kot kustos in oblikovalec v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu ter sodeluje kot vokalni bobnar z glasbeno skupino Perpetuum Jazzile. Sašo Vrabič je eden tistih vsestranskih umetnikov, ki so sodelovali na skorajda vseh večjih in pomembnejših predstavitvah likovne umetnosti v Sloveniji v zadnjih letih. Naštejmo nekatere med njimi: Teritoriji, identitete, mreže ? slovenska umetnost 1995?2005, Moderna galerija, Ljubljana; 7 grehov: Ljubljana ? Moskva, Moderna galerija, Ljubljana; Mediji v sliki, Galerija Cankarjevega doma, Ljubljana; U3, 4. trienale sodobne slovenske umetnosti:TUKAJ IN TAM, Moderna galerija, Ljubljana; 24. mednarodni grafični bienale, Moderna galerija, MGLC, Ljubljana; Oko in njegova resnica, spektakel in resničnost v slovenski umetnosti 1984?2001, Moderna galerija, Ljubljana; Mamljivo, MGLC, Ljubljana; Revizije; slika 70+90, Galerija P74, Ljubljana; U3 ? 2. trienale sodobne slovenske umetnosti, Moderna galerija, Ljubljana.
Prav tako je bil prisoten na mnogih mednarodnih prireditvah: (Re)traceable Choreography, Studio Gallery, Budimpešta; Central, New Art from New Europe, Kunstforum, Dunaj; Pilot:1, Limehouse Townhall, London; Old Habits Die Hard, Norwich Gallery, Norwich; Hamburger Bahnhof, Berlin; Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul; Kunstnernes Hus, Oslo; Far away, Art Museum, Eskilstuna? V Mali galeriji predstavlja novo serijo slik: črno-belo stensko poslikavo, štiri platna in zvočni zapis, narejen prav za to razstavo. Sašo Vrabič imenuje svoj način slikanja hitri realizem; natančneje to pomeni prevajanje digitalnih elektronskih podob v klasično slikarstvo.
Mogoče njegovo delo še najbolje povzame Igor Zabel v katalogu razstave Teritoriji, identitete, mreže ? slovenska umetnost 1995?2005, ko piše o transformaciji slikarstva v drugi polovici devetdesetih let. ?Čeprav so še do nedavnega govorili o 'smrti slikarstva', se je le-to, z novimi tehnologijami proizvajanja in širjenja podob, nasprotno, močno okrepilo. A kar je nemara bolj bistveno, spremenil se je status podobe. Tako slika ni 'sodobna' le v tem, da povzema medijsko podobje, temveč predvsem v tem, da vpeljuje izrazito odprto, notranje protislovno, heteronomno in večplastno strukturo, ki se gradi v medsebojni napetosti vizualnih, včasih pa tudi tekstualnih in konceptualnih fragmentov (Igor Zabel, str. 18). Kustosinja razstave je Bojana Piškur.

Več o umetniku: http://www.glu-sg.si/saso

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana