Enodnevni mednarodni seminar: Vseživljenjsko učenje kot kulturni izziv

17.05.2005

Torek, 17. maj 2005
10.00 ? 16.00
Informacijski center Moderne galerije, Ljubljana
Sodelujoče predavateljice: Nada Beroš, Muzej suvremene umjetnosti v Zagrebu; Nevenka Bogataj, Andragoški center Slovenije; Polonca Lovšin, umetnica; Carla Padro (Univerza v Barceloni, Španija), mag. Adela Železnik, Moderna galerija Ljubljana Popoldanske delavnice bosta vodili Carla Padro in mag. Adela Železnik. Mednarodni seminar je namenjen muzejskim in galerijskim profesionalcem, ki se ukvarjajo z obiskovalci. Vsebina seminarja se nanaša na v Ljubljani že predstavljeni evropski projekt Collect & Share, ki zbira primere dobre prakse dela na področju vseživljenjskega učenja v umetnostnih muzejih in galerijah ter jih deli z zainteresirano javnostjo s pomočjo interaktivnih spletnih strani (www.collectandshare.eu.com), seminarjev, poročil in konferenc. Collect & Share je projekt 11 partnerskih organizacij, med njimi je Moderna galerija kot edina partnerica iz vzhodnoevropskega prostora. Seminarji, ki jih vsaka od partneric organizira v svoji državi se poleg splošne teme vseživljenjskega učenja koncentrirajo tudi na lokalno problematiko.
Seminar v Ljubljani se torej osredotoča na pojem vseživljenjskega učenja v muzejih in galerijah in na kriterije, ki nek projekt uvrščajo med primere dobre prakse. Med drugim poudarja, da muzeji in galerije ne bi smele biti ekskluzivistične institucije in da bi njihovi projekti morali upoštevati etnične in socialne različnosti svojih obiskovalcev ter se širiti tudi izven svojih zidov, zato se lepo vklaplja v tematiko letošnjega mednarodnega muzejskega dneva Muzeji povezujejo kulture. Celodnevni seminar je sestavljen iz dopoldanskega in popoldanskega dela. Dopoldanski del je namenjen kratkim predavanjem, ključno je predavanje mednarodno uveljavljene profesorice umetnostne vzgoje na Univerzi v Barceloni Carle Padro, ki bo predstavila "shemo teorij in problemov", povezanih z vseživljenjskim učenjem in teoretično utemeljila matrico dobre prakse, ki smo jo definirali v okviru Collect & Share. Sledila bo predstavitev študijskih krožkov pri Andragoškem centru Slovenije Jadranke Bogataj, umetnica Polonca Lovšin bo govorila o različnih oblikah sodelovanja med umetniki in publiko v projektu Ready 2 Change, Nada Beroš iz Muzeja suvremene umjetnosti v Zagrebu pa o svoji delavnici z avstrijsko umetnico Elke Krystufek ob njeni razstavi v MSU. V popoldanskem delu bodo delavnice z udeleženci.
Na seminar, ki bo (razen ene popoldnanske delavnice) potekal v angleščini so vabljeni tudi kustosi pedagogi s Hrvaške in sosednjega Graza. Seminar organizira Moderna galerija in je del evropskega projekta Collect & Share, ki ga financira Evropska skupnost v okviru programa Socrates. Program: 10.00 ? 10.15: uvod Adela Železnik 10.15 ? 10.45: Različne teorije o vseživljenjskem učenju: Carla Padro 10. 45 - 11.00: predstavitev študijskih krožkov v okviru Andragoškega centra Slovenije: Nevenka Bogataj 11.00 - 11.15: predstavitev različnih oblik sodelovanja med umetniki in publiko na v projektu Ready 2 Change, Galerija Prušnikova 74, maj-junij 2004, Polonca Lovšin 11.15 ? 11.30: delavnica z mladostniki ob razstavi Elke Krystufek: Clothing as Body, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, april 2004, Nada Beroš 11.30 ? 12.00 ? debata 12.00 ? 13.00 ? odmor za kosilo 13.00 ? 15.00 ? delavnice z matrico 15.00 ? skupno poročilo in debata 16.00 ? zaključek in neformalno druženje

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana