FRANC PURG in URŠA BARTOL: Posebni projekt ob razstavi U3

10.03.2004

Projekt je nastal v okviru spremljevalnega programa ob razstavi U3 - 4. Trienala sodobne slovenske umetnosti, aprila 2004. Ideja in zasnova je delo enega od sodelujočih umetnikov na razstavi, Franca Purga. Projekt se je začel z umetnikovo izmenjavo elektronske pošte z dijakinjo Uršo Bartol, realiziral pa se je z intervjujem, ki ga je Urša naredila s svojo prijateljico Sabino, kjer se pogovarjata o Sabininih izkušnjah narkomanke.
Projekt obsega korespondenco med Francem in Uršo ter zapis intervjuja, ki ga je naredila Urša. Pobuda in pomoč pri realizaciji: Adela Železnik, Nina Ostan.
From: URSA Oprostite za zamudo, upam, da nisem prepozna za sodelovanje. Da, zanima me to sodelovanje, ampak bi rada izvedela se kaj vec o tem. Npr.:kaj bomo poceli, kaj so nase zadolzitve,... Zdi se mi, da nismo bili dobro obvesceni o tem projektu (vsaj jaz ne). Pricakujem Vas odgovor. Hvala lp, Ursa Bartol From: FRANC nisi prepozna. predlagam, da pogosteje pogledas na svoj mail. prvi del je dopisovanje po e. posti, drugi del vizualizacija. delavnica je povezana z U3. upam, da si videla in slisala to razstavo v moderni.
ali ti je bilo kaj OK. in kaj? zakaj ?
lp. f
Kaj se spomnim od te razstave? Hm, ce se ne motim je bil to graficni trienale. Dobro se spomnim tiste "krogle", ki jo je lahko vsak po svoje oblikoval. V istem prostoru pa so bile se neke slike, od katerih sem si najbolj zapomnila mrtvo srno. Vsec mi je bilo to, da je bilo vse vsakdanje in preprosto, kar ponavadi ljudje spregledamo, poudarjeno. Zanimiv mi je bil tudi merilec udelezbe v moderni in na borzi. Ce sem pa zamesala to razstavo s katero drugo, se opravicujem, saj sem vsaka dva tedna na razlicnih razstavah lp, Ursa saj ni vazno, ce si recimo zamesala. tudi meni se dogaja podobno. ce bi bila povabljena ali izbrana na podobno razstavo, a imas morda idejo kaj bi to bilo. pa ne razmisljaj prevec. a lahko opises v 10. stavkih.
lp.f
Take razstave se mi zdijo resnicno zivljenjske. Stvari so preproste.
Vsak dan se srecujemo z njimi, a jih ne opazimo. Ko pa se zacnes
zanimati za to in zacnes malo manj iskati posebnosti naokoli,
opazis,da imas le-te pred nosom. Meni se velikokrat dogaja, da navadno stvar, ki jo ves cas gledam, vcasih se pogledam z drugega zornega kota in mi je na pogled cisto drugacna. Take razstave se mi zdijo vec vredne in poucne kot tiste, ki prikazujejo samo blisc. Odkar sem zacela hoditi na razstave, bolj opazujem okolico in stvari manj kompliciram ter zamisljam si veliko zanimivih domislic. Zdijo se mi idealne za sprostitev, ker ves da nisi edini na svetu, ki ima tovrstne probleme, ki so recimo prikazani na razstavi. Trenutno mi je zmanjkalo besed,
ampak se bom ze se dopolnjevala tekom dopisovanja. Upam, da sem odgovorila na vprasanje, ki mi je bilo postavljeno, saj nisem cisto razumela, na kaj se vprasanje nanasa. Vem, neprestano se nekaj opravicujem- ne vem, kje sem se to naucila- mogoce je le to, da sem malce zmedena in se tezko sprostim.
lp, Ursa vse je OK.
vprasanje, ki sem ti ga postavil je bilo nekako takole. organizator ali kustus te povabi, da sodelujes na U3. imas casa tri mesece, itd.
kaj bi nareila, kaj bi razstavila ali kaksen bi bil tvoj prispevek
ali projekt na hipoteticnem utriju? opcutek imam , da si zelo
kreativna in da mi to lahko napises iz" rokava" v desetih stavkih ali vec.
lp. f
Ta isti mail sem Vam ze poslala pred enim tednom, a nisem dobila odgovora. Predvidevam, da maila niste dobili, zato ga posiljam se enkrat 1. moznost: razstava bi imela naslov Moja obcutja. Imela bi dve strani: prijetna in neprijetna obcutja. Za to razstavo pa bi uporabila vse tehnike: risanje, fotografiranje, ustvarjanje z glino,... Skratka, kar bi imela pri roki, brez omejitev. 2.moznost: fotografiranje; primerjava razlicnih delov razlicnih teles. 3. moznost: zelo naravovarstven pridih- grajanje onesnazevalcev nasega planeta. Fotografije bi bile iz mest in s podezelja. 4. moznost: prikaz zivljenja narkomanov. Bilo bi zelo realno, brez olepsav. To so moje ideje, ki so se mi najprej porodile na misel.Sploh pa bom dobila se veliko drugacnih idej, ki Vam jih bom zaupala. lp, Urska
super, cim vec idej.
nekaj pa mi moras pojasnit. zacnes" moja obcutja". obcutja izhajajo iz posameznika, iz tebe. ce pa govoris naprimer o narkomanih, a potem govoris iz sebe? ali fotografije podzemlja, onesnazenosti! mislim, da se morava takoj na zacetku nekako opredeliti. jasno, da so vsi vzgibi notranje pogojeni. vprasanje je kaj postavis v center SEBE ali vse OSTALO, narkomane , onesnazenost itd.
imam pa se eno vprasanje , zanima me tvoje stalisce do um. dejanja ki bi se naj zgodil v londonu. o tem pise delo v petek na zadnji strani. gre pa za 5 metrov velik kip nisece zene, ki se je rodila brez rok itd. in bi ga postavli v centu londona na trafalger square, kipar martin sheen.
lp. f Takoj ko sem vceraj poslala email, sem sla brskat po netu o 'pregnant and proud'. Se vceraj sem mislila, da to ni dobra zamisel, da bi bila postavljena ob Nelsona in leva. Ampak, ko sem pa danes dobila izvod petkovega Dela, prebrala njeno zivljenjsko zgodbo, sem ugotovila, da je prav, da bo postavljen.Tudi ona je bila ze od rojstva borka in je marsikaj spregledala in preslisala!!! Zivljenje pa je imela uniceno zaradi talidomida- njena mama ga je uzivala, da ni imela jutranje slabosti ali pa kot uspavalno sredstvo (za to se je to zdravilo uporabljalo).Na sreco se pa spremembe, ki jih povzroci talidomid NE dedujejo.Ampak so ga umaknili iz prodaje, saj se je rodilo na tisoce pohabljenih otrok.Takrat pa niso vedeli, da bo tisto zdravilo imelo tragicne posledice.Ceprav pa to zdravilo zavira razmnozevanje virusov HIV in blazi simptome gobavosti.Malo sem na to pogledala z bioloske plati. Ce pa se z druge plati pogledam: Zakaj bi pa vedno morali biti spomeniki pesnikov, pisateljev oz. poveljnikov??
Za Vas pa imam eno neumestno vprasanje: Koliko ste stari?
Aja, narkomani- imam se prevec izkusenj (ne slabih) z narkomani.Do potankosti poznam njihova zivljenja.
lp. Ursaka
tvoje stalisce mi je zelo blizu. nisem vedel , da je to bilo povezano z talidomidom. morda sem povrsno prebral. a mislis, da bi se tak kip dalo postavit v ljubljani? zraven preserna? hmmm!
predlagam da se tikava. moja starost? zakaj te pa to zanima? point je v tem, da nevema eden o drugem nic. ko se srecamo v moderni pa jasno, ti povem, ce se te bo to zanimalo.
to z narkomani, a bi midva poskusala ka z njimi narediti? a bi te to zanimallo?
lp.f
Mene je starost samo zanimala,da bi vedela, ce te lahko tikam :) Po mojem mnenju se ne bi tak kip dobro pocutil ob Presernu. Ljubse bi mi bilo, ce bi ga postavili na kaksen drug trg, ki bi se imenoval po tej osebi in kip bi bil v srediscu trga. Tako bi bilo boljse.
Kaj bi pa naredila skupaj glede narkomanov?Jaz sem za.
lp, Urska
kaj bi naredila skupaj? mi lahko kaj vec poves o tvojih izkusnjah? pravgotovo imajo oni kaj povedat. veliko je stereotipov . v tem smislu.
lp.f
Recimo stereotipi so te, ki pa po mojih izkusnjah ne drzijo: da ne vracajo izposojenega denarja, da kradejo, da so nevarni, da jim ne moremo zaupati, vsi mislijo, da je njim v redu to, da so 'dzankiji˙(pa jim ni, a kaj, ko ne morejo priti ven iz tega.)
Vsak ima zase zgodbo, zakaj je zacel s to pogubno razvado. Za vse zivljenje so ozigosani, na celu imajo etiketo, na kateri pise: 'Ti si narkoman' in se jih ljudje izogibajo. Vecinoma izgubijo vse prijatelje in druzino, kar je pa tezko za cloveka, ker bi v takih trenutkih najbolj potreboval podporo bliznjih. Ne vedo, kaj jih caka jutri in nenehno mislijo na samomor!!
lp.Ursa ce se odlocima, meni je zanimivo, za dzankije in stereotipe okoli njih potem bi morala razmisljati - fokusirati njihovo in najino polje delovanja. formalno in vsebinsko. imava, digi video in foto kamero, diktafon. pa se kaj, ce potrebujema. veliko pa je odvisno od njih samih. si kateremu tako blizu? da sva le zunanja opazovalce, hmm, takih projekticev je bilo na tone. pa saj verjetno nisi mislila tega.
lp.f Seveda, da bo govorila vse odkrito, saj drugace nima smisla. Tudi sama menim, da je najbolj primeren video. Dobro vprasanje- kje bi delali? Kjer jaz zivim, je veliko narave, pa bi se mi zdelo v redu, ce bi bilo posneto nekje v naravi. Snemanje v mestu na 'bolj sumljivih' mestih je ze zelo 'ponucano'. Narava bi dala neko svezino.
lp. Ursa spet doma. se strinjam. v naravi. lahko dolocimo dan in cas? drugi teden , seveda. lp.f
Hm, meni bi ustrezal petek okoli petih popoldne ali pa enkrat v cetrtek. Hja, imamo pa nek problemcek, (mogoce pa tudi ni, bomo skusali to nekako prebroditi). Ta punca- Sabina ne zeli, da bi jo snemali. Lahko vseeno uporabimo video kamero, pa je pac ne snemamo, ampak snemamo druge reci v okolici. Lahko pa tudi snemamo, a potem obraz nekako zabrisemo, ko bomo ustvarjali za predvajanje. Ce pa to ne bi bilo v redu, bi pa delali zvocni zapis in fotografijo.Kaj bi se ti zdelo boljse? Ali naj bi bila v ozadju tudi kaksna glasba? Jaz sem si to zamislila, da bi imela neka vprasanja pripravljena vnaprej, pa bi potem ta pogovor med nama vseeno moral steci bolj spontano. Kam bi sli v naravo?
lp. Ursa
to je velik problem, to sem pricakoval, da bo ta punca -Sabina imela pomisleke. svojega stanja se pac sramuje in ne razume , da z tem ze vstopa na terapijo in pomaga sebi in podobnim drugim. kakor koli je potrebno njeno odlocitev spostovatii.
- predlagam:
1. da jo poskusas pregovoriti in da govori v kamero. tisto, da nekaj meglimo mi je stereotipno in na nek nacin povdarjamo margino odvisnikov. to pa ni najin namen, saj zame.
2. ne pristane na video in naredis z njo zvocni intervju, ki ga pozneje spremenis v pisno obliko.
3. skupaj raziskujeva in opazujeva kaj se dogaja z Sabino v prihodnosti, v procesu terapije in pozneje, ko bo "cista" verjamem v hapy and.
lp.f
PS. lahko je cetrtek ali petek. Pregovoriti je ne bi mogla, da bi stopila pred kamero, ker ji je res grozno. Kar zgrozila se je ko sem ji omenila kamero. Ta tretja moznost se mi zdi se najbolj blizu. A bi zdruzila drugo in tretjo tocko?
Ursa pa dajva, drugo in tretjo. ali imas morda diktafon?
lp.f
UU, tega pa nimam. Bom jaz poskusila to nekje dobiti.Ceprav ne vem ce ima to veliko ljudi. Ce ne dobim, pa bi lahko kaj drugega pocela. Zadnje case razmisljam, da mi je ta tema izredno siva in v meni zbuja depresijo. Od vsega zaceka sem imela cilj, da naredim nekaj pozitivnega. Ne vem, no, bom poskusila, samo, ce mi bo neprijetno in se ne bom mogla vpeljati v to, bom stvar opustila. Meni je blizje snemanje oz. fotografiranje. Iz dneva v dan sem bolj prepricana, da Sabina spoh ne bo sla na zdravljenje oz. le-to zanjo ne bo uspesno! lp, Urska najino dejanje sva pripeljala zelo dalec. ta tema je siva ( po naravi nisem pesimist) in kaj mislis, je narkomanov vedno vec ali manj? osebno mislim, da se mora ta velik problem ozavestit v vse pore nasega zivljenja. prevec je marginiziran, to ni problem le strokovnih institucij, ki so , tako kaze, zelo neuspesne. napisala si mi, da ti je Sabina prijateljica. verjetno tudi zelo dobro poznas njeno zgodbo otrostva. tudi meni bi bilo zanimivejse video, pa ce Sabina ne sprejme. bom ti priskerbel diktafon. v cetrtek bi se lahko dobila. popoldne? ob 16. imam sestanek. U3 je se do 2. maja in bi bilo fino , da na koncu kaj pokazema.
verjemi mi, da bo to, ce nama uspe dober intervju z Sabino , to pozitivno dejanje!
lp/f Narkomanov je vedno vec. To je dejstvo. Sabino poznam ze vrsto let (ne ravno od ranega otrostva) ampak vseeno jo kar poznam. Dejstvo je, da je z drogo zacela prekmalu in se je stvar hitro stopnjevala na trdo. Stara je namrec 15, kmalu bo 16. V cetrtek imam cas ob pol treh. A v redu? Lokacijo izberes ti. A mora priti tudi Sabina, da bi ze delali v cetrtek? Ce pride zraven ne morem 100% potrditi ure. lp, Urska
se opravicujem, sprememba zelo vaznega sestanka, ki ga imam v cetrtek ravno ob 14-30. a imas se kak drug termin? recimo dopoldne ali po 17 uri. ce lahko sabina pride, bi bilo super in naredimo skupaj ali vidve same. ti forvardiram obvestilo o spremembi, da mi bos verjela. lp.f
Hm, zakaj pa ti ne bi verjela? Rahlo si me presenetil. Resda te ne poznam, ampak jaz sem po naravi itak naivna in bi v vsakem primeru verjela verjela. To je lahko velikokrat tudi slaba lastnost. Meni bi bolj ustrezalo po peti, sedaj moram poklicati se Sabinco pa bomo naredili zadevo. Ce pa nima casa pa lahko v petek od 14. lp, Urska presenetil? super, bil sem pac malo oseben. OK Sabina!
a velja za naju jutri okoli 17. ure? ce pa uspes se Sabino
pripeljati bo 2xsuper. kje se dobima?
lp.f
Ob 17.04 pred moderno? Sabine ne dobim na telefon, tako da dvomim, da bo prisla. lp, Urska Intervju

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana