Dogodki včerajšnjega popoldneva

05.12.2002

Razstava Dogodki včerajšnjega popoldneva je obsežna retrospektiva Stojkovega ustvarjanja, ki spremlja izzid njegove istoimenske knjige. Predstavljeni so vsi Stojkovi fotografski cikli, ki se tako kot v knjigi tudi na razstavi nizajo v kronološkem zaporedju, od Dogodkov včerajšnjega popoldneva iz konca sedemdesetih let, cikla Okus po prahu, Izgubljeno telo J.K., Empty Rooms, do Slovenske pomladi. Razstava predstavlja tisti del Stojkovega fotografskega upusa, ki najbolj jasno udejanja njegov fotografski koncept in razgrinja številne teme, ki se jih je fotograf loteval v treh desetletjih ustvarjanja. Te se segajo od reportaže, sprva povezane z raznimi glasbenimi, v devetdesetih letih pa tudi s političnimi dogodki, portretov osebnosti iz glasbenih in drugih umetniških krogov, portretov otrok in svoje družine, do podob človekovega telesa bodisi v plesnem gibu ali otrplega v praznih, brezosebnih prostorih. Cikli Okus po prahu, Izgubljeno telo J.K., Empty Rooms pomenijo nekašen sinonim Stojkove ustvarjalne filozofije, s katero je pomembno sooblikoval slovensko fotografijo osemdesetih let.
Novost na tej razstavi so nekateri portreti upodobljencev, ki jih je Stojko naredil na začetku osemdesetih let in h katerim se je kot fotograf vrnil znova skoraj po dvajsetih letih. Portreti tako na neki način zaokrožujejo več kot dvajset let dolgo ustvarjalno obdobje, od katerega se fotograf s knjigo in razstavo, ki jo spremlja, poslavlja, kot pravi sam.
Da je razstava v Moderni galeriji, je na neki način smiselno, saj smo v zbirki fotografij Moderne galerije že hranili del Stojkovih fotografij, ki so sedaj razstavljene. Po končani razstavi pa bo umetnik preostala razstavljena dela podaril Moderni galeriji.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana