Terry Smith: Sodobna umetnost: remodernizem, tranzicije, prevod11. 5. 2010
Moderna galerija, Tomšičeva 14


Vljudno vas vabimo na predavanje dr. Terryja Smitha z naslovom "Contemporary Art: Remodernism, Transitions, Translation" (Sodobna umetnost: remodernizem, tranzicije, prevod). Predavanje uglednega gosta, dobitnika številnih nagrad, bo v organizaciji Slovenskega društva za estetiko potekalo v torek, 11. maja 2010, ob 18. uri v prostorih Moderne galerije v Ljubljani.

Ali je »sodobnost« ime umetnostnozgodovinskega obdobja, ki je zamenjalo modernizem (in postmodernizem) ali pa »sodobnost« pomeni, da je sama periodizacija stvar preteklosti in to tako v kulturi kot v umetnosti? Za nekatere sodobna umetnost je (ali bi morala biti) nenehno posodabljanje modernističnega izvora (remodernizem) ali ponovno vzpostavljanje avantgardnih strategij (retrosenzacionalizem); za druge je vsa takšna umetnost izživela svoj čas. Vendar pa nam širša zgodovinska perspektiva dovoljuje videti, da so številni modernizmi ter nemoderne prakse v umetnosti dvajsetega stoletja - ne pa ozko poreklo modernizma ali avantgardne izjemnosti - tisti, ki predhodijo raznolikosti sodobne umetnosti.

Tudi vidimo, da so se tranzicije iz moderne v sodobno umetnost zgodile ali se dogajajo v jasno ločenih načinih v različnih krajih po zemeljski obli ter da je razlika sočasna in je prevod potreben prav povsod. Ta situacija vodi do nadaljnjih vprašanj. Ali so sodobni pogoji preoblikovali našo sliko sveta in torej naše pojmovanje tokov, ki so vidni v sodobni umetnosti sveta? Ali nam vedno bolj zgoščene zveze med regijami, ljudstvi, mesti in vektorji v današnjem svetu omogočajo govoriti o novi, sodobni fazi v zgodovini umetnosti? Ali pa nas je izkustvo planetarne sodobnosti pripeljalo do novega stanja, v katerem različne vrste umetnosti sobivajo in so možne različne vrste prevoda? V svoji knjigi What is Contemporary Art? (University of Chicago Press, 2009) ponuja Terry Smith vrsto odgovorov na ta vprašanja. To predavanje bo izhajalo iz tamkajšnjih zamisli.

Terry Smith je Andrew W. Mellon profesor sodobne zgodovine umetnosti in arhitekture na Univerzi v Pittsburghu ter gostujoči profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Sydneyu. Je dobitnik nagrade "Mather Award" za umetnostno kritiko za leto 2009, ki jo podeljuje ameriško zdrženje College of Art Association. V letih 2001-2002 je bil raziskovalec v Gettyjevem raziskovalnem inštitutu v Los Angelesu, v letih 2007-2008 pa GlaxoSmithKline višji raziskovalni sodelavec v Nacionalnem centru za humanistične raziskave v Raleigh-Durhamu. Med leti 1994 in 2001 je bil Power profesor sodobne umetnosti ter direktor Power inštituta na Univerzi v Sydneyu. Bil je član newyorškega dela skupine Art & Language ter ustanovitelj Union Media Services (Sydney). Je ustanovni član Muzeja sodobne umetnosti v Sydneyu ter trenutno član Upravnega odbora Andy Warhol Museum, Pittsburgh.

Novejše objave:
Making the Modern: Industry, Art and Design in America (University of Chicago Press, 1993; inaugural Georgia O'Keeffe Museum Prize 2009).

Transformations in Australian Art, volume 1, The Nineteenth Century: Landscape, Colony and Nation, volume 2, The Twentieth Century: Modernism and Aboriginality (Craftsman House, Sydney, 2002).

The Architecture of Aftermath (University of Chicago Press, 2006).

What is Contemporary Art? (University of Chicago Press, 2009).

Terry Smith je tudi urednik številnih knjig, med drugim:
In Visible Touch: Modernism and Masculinity (Power Publications and the University of Chicago Press, 1997).

First People, Second Chance: The Humanities and Aboriginal Australia (Australian Academy of the Humanities, 1999).

Impossible Presence: Surface and Screen in the Photogenic Era (Power Publications and the University of Chicago Press, 2001).

Jacques Derrida, Deconstruction Engaged: The Sydney Seminars (with Paul Patton, Power Publications, 2001, Tokyo: Iwanami Shoten, 2005).

Contemporary Art + Philanthropy (University of NSW Press, 2007).

Antinomies of Art and Culture: Modernity, postmodernity and contemporaneity (with Nancy Condee and Okwui Enwezor, Duke University Press, 2008).

Trenutno pripravlja knjigo Contemporary Art of the World: Late Modern to Now (Laurence King and Pearson/Prentice-Hall, 2011).

Gl. tudi: www.terryesmith.net/web/

SLOVENSKODRUŠTVO ZA ESTETIKO
Slovenian Society of Aesthetics
Gosposka 13, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
faks: +386.1.425.7792
e-mail:
info@drustvo-za-estetiko.si

URL: http://www.drustvo-za-estetiko.si

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana