Termin Igorja Zabela: Neposnete fotografije


Aim Deüelle Lüski, leseno-glineni fotoaparat

21. 4. - 23. 5. 2010
Mala galerija, Slovenska cesta 35

Kustosinja: Ariella Azoulay

Razstava obravnava neposnete fotografije raznih vrst nasilja. S šestimi fotografskimi projekti zastavlja vprašanje, kaj lahko vidimo, kadar ni bila posneta fotografija. Razstavljene fotografije na tak ali drugačen način nadomeščajo neposnete fotografije.
Na razstavi bo šest fotografskih esejev, sestavljenih iz fotografij, ki so bile narejene ali razbrane pri raziskovanju neposnetih fotografij. Miki Kratsman in Boaz Arad delata "krajinske fotografije" lokacij pobojev v Palestini leta 1948. Efrat Shalem slika hiše, v katerih so bile umorjene ženske. Dor Guez slika ruševine palestinskih domov v al-Lyddu, ki so bili porušeni leta 1948. Člani skupine B'tselem delajo inscenirane fotografije tehnik mučenja po opisih Palestincev, ki so jim bili podvrženi. Aim Deüelle Lüski izdeluje nekakšne fotoaparate - npr. fotoaparat sever-zahod-jug-vzhod ali pa leseno-glineni fotoaparat - za svoja "romanja" na razne kraje v Tel Avivu, kjer spomin na preteklost vztraja v mestnih ruševinah. Fotografije Bena Rotenberga in Davida Eldana iz Al-Ramle pa lahko razumemo kot prizorišča, kjer so bile med vojno zapuščene ženske.
Obravnavani fotografski projekti aktivirajo "državljansko predstavljanje", ki je nujno orodje zaradi pomanjkljivosti uradnih arhivov. Nujnost razpravljanja o fotografijah, ki niso bile posnete, je del razumevanja, da je fotografija več kot le proizvajanje fotografij; je tudi dejavnost, s katero se oblikujejo in rekonstruirajo politični odnosi med ljudmi. Rekonstruiranje politične ontologije fotografije je poskus, da ne bi zgolj ne gledali le z vidika režima ali govorili v njegovem jeziku, ampak tudi poskus, da bi nanj odgovorili - z nekim drugim jezikom od tistega, ki ga uporablja režim.

Ariella Azoulay predava vizualno kulturo in sodobno filozofijo na programu za kulturne študije Univerze v Bar-Ilanu pri Jeruzalemu in je direktorica umetnostne šole Camera Obscura v Tel Avivu. Objavila je številne publikacije, med drugimi Death's Showcase: The Power of Image in Contemporary Democracy (MIT Press, 2001), Once Upon A Time: Photography Following Walter Benjamin (Bar Ilan University Press, 2006), in The Civil Contract of Photography (Zone Books, 2008).
Ob razstavi je izšel katalog z besedili kustosinje in sodelujočih umetnikov. Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Sodelujoči umetniki: Boaz Arad, B'tselem, Aim Deüelle Lüski, David Eldan (GPO), Dor Guez, Miki Kratsman, Beno Rotenberg (Ginzach), Efrat Shalem

Vabimo vas na predavanje Arielle Azoulay v sredo, 21. aprila, ob 18. uri v avditoriju Moderne galerije in na otvoritev razstave ob 20. uri v Mali galeriji.

Projekt je bil izbran na razpisu za Termin Igorja Zabela.

Več o prihajajoči razstavi (ANG):
Abstract
Photos

Termin je posvečen inovativnim kuratorskim prijemom in teoretskemu raziskovanju na področju sodobne vizualne umetnosti. Igor Zabel, dolgoletni kustos Moderne galerije, je v svojem delu poudarjal dialoški odnos, heterogenost identitete, transparentnost in kontekstualno ujetost pozicije kustosa.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana