Ištvan Išt Huzjan: Samostojna razstava


Ištvan Išt Huzjan

13. 7. - 5. 9. 2010
Mala galerija, Slovenska cesta 35

Kustosinja: Bojana Piškur

Ištvan Išt Huzjan (roj. 1981 v Ljubljani) je leta 2005 diplomiral na beneški Accademii di Belle Arti, na oddelku za slikarstvo. Naslednje leto je ustanovil založniško hišo 21st Century Books. Rezidenčni program za umetnike je na kraljevi akademiji (Rijksakademie van beeldende kunsten) v Amsterdamu zaključil leta 2009. Sodeluje z galerijama Galerie Mirko Mayer, Köln in Galerijo Ganes Pratt, Ljubljana. Živi in ustvarja med Amsterdamom in Ljubljano.


Razstavljal je na mnogih samostojnih razstavah, kot na primer: Vaterland, Galeria Piętro Wyżej, Katowice; The De Bruin-Heijns, Mirko Mayer Gallery, Koln; Preview/Review, Galerija Ganes Pratt; No Means No, Galerija Ganes Pratt; Don't forget anything!, Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam; Jaz sem tisti večni otrok?, Galerija Meduza, Koper, ter na skupinskih: U3 - 6. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, Moderna galerija; What's happening?, Mestna galerija, Nova Gorica; 28. grafični bienale Ljubljana, MGLC; Rijksakademie Open, Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam; Muzej na cesti, Moderna galerija; Tretji pogled (Raznolikost grafike danes), MGLC, Ljubljana.

Umetniško delo sestavlja sto mavčnih odlitkov vulkanske kamnine (strjena lava), ki jo je umetnik prinesel s svojega potovanja po Islandiji. Vsak mavčni odlitek je dimenzij 12 x 11 x 10 centimetrov in težak 250 gramov.

Namesto da bi umetniško delo razstavil v galeriji, ga je umetnik deponiral v sefu ene izmed bank, katere večinski lastnik je Republika Slovenija. Najemnino za sef je plačala Moderna galerija, najpomembnejša institucija za sodobno umetnost v Sloveniji, katere delovanje financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije iz letnega proračuna. Materialnost tega dela je bila torej uporabljena z namenom, da se ustvarijo okoliščine za kontekstualizacijo umetniškega dela znotraj slovenskega finančnega upravljanja v javnem sektorju. Vse to bo pojasnjeno v oglasu v enem izmed dnevnih časopisov nekaj dni pred odprtjem razstave v Mali galeriji.

V galerijskem prostoru bodo tako poleg izrezka iz časopisa deset praznih miz, namenjenih kot podstavki za umetniška dela, fotokopirana knjiga, ki se ukvarja s procesom izginevanja umetniškega dela, in katalog, ki vse te procese poveže med seboj.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog Simsalabim, s tekstom Marka Jenka in pogovorom med umetnikom in kustosinjo.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana