David Maljković, Podobe z lastnimi sencami

David Maljković, fotografija iz filma Podobe z lastnimi sencami, 2008, 16 mm, 6' 16'', z dovoljenjem umetnika in Metro Pictures

26. januar - 14. marec 2010
Mala galerija, Slovenska cesta 35


David Maljković nas sooča s pozabljeno in prezrto dediščino, ki v svojem okolju in sedanjem specifičnem zgodovinskem trenutku ni več prepoznana kot pomembna ali vredna. Njegovi filmi, kolaži, skulpture in instalacije obravnavajo teme potencialov zgodovinske, kulturne in teoretične dediščine modernističnih projektov nekdanje Jugoslavije.

Film Podobe z lastnimi sencami (Images with Their Own Shadows, 2008) in z njim povezani kolaži, risbe ter skulpture sodijo v skupino del pod skupnim naslovom Upokojene kompozicije (Retired Compositions), ki raziskujejo forme, strukture in strategije modernizma v obdobju socializma. Film je bil posnet v hiši Vjenceslava Richterja, ustanovnega člana skupine EXAT 51. V njem so uporabljeni zvočni posnetki iz zadnjega intervjuja z umetnikom in arhitektom. EXAT 51 - EXAT je okrajšava za eksperimentalni atelje - je sestavljala skupina umetnikov in arhitektov, ki je delovala v prvi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja.

V tedaj prevladujočem socrealističnem okolju so skušali uveljaviti abstraktno umetnost ter eksperimentalne kreativne prijeme. Film bo predstavljen v arhitekturni instalaciji, ki jo je umetnik naredil za prostor Male galerije. Zvok filmskega projektorja nas oddaljuje od zgrajenega prizorišča, medtem ko so mehanizmi delovanja filmske projekcije reminiscenca na tehnologijo preteklosti. S postopkom projekcije prihodnosti, ki jo razvija v napetosti z na novo mišljeno preteklostjo, Maljković vrača EXAT v njegov izvirni okvir ideje o sintezi umetnosti in socialnega konteksta.

David Maljković se je rodil leta 1973 na Reki, živi in dela v Zagrebu. Med drugim je nedavno samostojno razstavljal v galeriji P. S. 1 v New Yorku, Whitechapel Gallery v Londonu, Kunstvereinu v Hamburgu, CAPC v Bordeauxu, Kunstvereinu v Nürnbergu, Metro Pictures v New Yorku in Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofía v Madridu. Med njegovimi nedavnimi skupinskimi razstavami pa so »Eyes Wide Open« v Stedelijk Museumu v Amsterdamu, »The Violet Hour« v Henry Art Gallery v Seattlu, 5. berlinski bienale sodobne umetnosti, 11. mednarodni istanbulski bienale, »Modernologies« v MACBI v Barceloni in »Warsaw under construction« v Muzeumu Sztuki v Varšavi.

Ob razstavi je izšel katalog z besedilom Igorja Španjola.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


Mala galerija je odprta vsak dan razen ponedeljka od 10.00 do 15.30 in od 16.00 do 18.00. Vstop prost.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana