Katarina Zdjelar in Mladen Dolar

Katarina Zdjelar, The Perfect Sound, 2009, fotografija iz videa

Torek, 8. 12. 2009, ob 18.uri
Avditorij Moderne galerije


Vabimo vas na predstavitev in na pogovor med umetnico Katarino Zdjelar ter filozofom Mladenom Dolarjem, ki bo v torek, 8.12., ob 18. uri, v avditoriju Moderne galerije.

Pogovor bo temeljil na umetničinem delu z naslovom »But if you take my voice, what will be left to me?« ki smo ga lahko videli na letošnjem beneškem bienalu v okviru srbskega paviljona. Srečanje Mladena Dolarja s Katarino Zdjelar pomeni plodno križanje dveh različnih pristopov k problemu glasu, kjer se teoretski premislek neposredno stika z umetnostno prakso.

Katarina Zdjelar se ukvarja z vprašanjem kaj se zgodi s subjektivnostjo in komunikacijo v tujem jeziku. Njeno delo raziskuje procese samorealizacije, z vsemi njenimi paradoksi, obeti in neuspehi. Kot srbska umetnica, ki živi in dela na Nizozemskem, povezuje svojo osebno izkušnjo dislokacije s preiskovanjem oblik nadzorovanih sistemov komunikacije in učenja.

Za Katarino Zdjelar je še posebej pomembno učenje jezika kot kodificirana metoda kulturne integracije, ki ne vključuje samo simbolni »ritual prehajanja« izkoreninjenega posameznika, ampak tudi zelo materialne in fizične učinke oblikovanja »govorečega telesa«. V zadnjih letih je njeno delo postalo visoko artikulirana raziskava različnih načinov pogajanja med jezikovnimi kodami in fizikalnostjo govora kot tudi preiskovanje poti, po katerih nas jezik združuje v skupnosti, ustvarja in briše prostor.

Katarina Zdjelar je bila leta 1979 rojena v Beogradu, živi in dela v Rotterdamu na Nizozemskem.

Mladen Dolar je dvajset let učil na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete, kjer je zdaj zaposlen kot raziskovalec. Področja njegovega ukvarjanja obsegajo nemško klasično filozofijo, francoski strukturalizem in psihoanalizo, pa tudi številne posege v filozofijo glasbe, literature in drugih umetnosti. Predaval je na številnih tujih univerzah, predvsem v ZDA. Poleg množice člankov v domačih in tujih teoretskih revijah je v slovenščini izdal osem knjig, nazadnje O skoposti (2002), O glasu (2003) in Prozopopeja (2006), v tujih jezikih pa predvsem A Voice and Nothing More (MIT 2006), ki je zdaj prevedena v več jezikov, pa Wenn die Musik der Liebe Nahrung ist (Turia & Kant, Dunaj 2001), Opera's Second Death (s Slavojem Žižkom, Routledge 2002) itd.

Pogovor je podprla fundacija Mondriaan

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana