Tao G. Vrhovec Sambolec, Virtualno ogledalo - dež5. 11. - 6. 12. 2009
Mala galerija, Slovenska cesta 35, Ljubljana


Vabimo vas na odprtje razstave v četrtek, 5. novembra, ob 20. uri v Mali galeriji.

Tao G. Vrhovec Sambolec je avtor zvočno-vizualnih in večmedijskih postavitev, zvočnih intervencij v javnih prostorih ter komponirane in improvizirane elektroakustične glasbe. V svojih postavitvah raziskuje odnose med minljivimi pojavi, kot so zvok ali vremenski pojavi, in arhitekturnimi prostori.

Sambolec se s posegom v Mali galeriji osredotoča na odnos stavbe do zunanje sile dežja. V zgrajenem digitalnem zaznavajočem sistemu se projekt v temelju odziva na prisotnost dežja: vsaka kaplja, ki pade na vodoravno ploščo, nameščeno pred vhodom galerije, sproži nekakšno zrcalno podobo, ko iz tal galerije brizgne kapljica vode.

Subtilna in dramatična orkestracija sproža domišljijsko igro in obiskovalce vabi, da sledimo ustreznemu odnosu med zunanjostjo in notranjostjo, med oddaljenim vzrokom in njegovim učinkom. S tem, da vzpostavi povezavo med dežjem, ki pada zunaj, in notranjim dogodkom, Sambolec dramatizira možnost prodiranja zunanjosti v notranjost. Prehodni trenutek dežja najde pot v stavbo, se vrne v obliki kiparskega učinka in popelje domišljijo v prostorske poetike, kjer se notranjost in zunanjost sestaneta.

Tao G. Vrhovec Sambolec (1972) živi in dela kot glasbenik in umetnik med Amsterdamom in Ljubljano. Leta 1996 je s Tomažem Gromom ustanovil duo TILT, ki ima za sabo vrsto koncertov svobodno improvizirane elektroakustične glasbe in dva izdana CD-ja. Leta 2001 je ustanovil ciklus zvočnih dogodkov, predavanj in delavnic »Bitshift« v okviru programa Galerije Kapelica.

Ob razstavi je izšel katalog z besedilom Brandona LaBella. Kustos razstave je Igor Španjol.
Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Fonds BKBV/ Netherlands Foundation for visual arts, design and architecture.

www.taogvs.org
www.realitysoundtrack.org


Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


Mala galerija je odprta vsak dan razen ponedeljka od 10.00 do 15.30 in od 16.00 do 18.00. Vstop prost.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana