Mladen Dolar in VALIE EXPORT

VALIE EXPORT, »glas kot performans, dejanje in telo«, performans, 2007, Z dovoljenjem Charim Galerie, Dunaj

Torek, 30.6. 2009, ob 18.uri
Predavalnica Mestnega muzeja, Gosposka 15, Ljubljana


Predstavitev in pogovor.

Vabimo vas na predstavitev performansa in na pogovor med avtorico, avstrijsko umetnico VALIE EXPORT ter filozofom Mladenom Dolarjem, ki bo v torek, 30. 6., ob 18. uri, v predavalnici Mestnega muzeja.

VALIE EXPORT je ena ključnih osebnosti sodobne umetnosti po letu 1960 in igra pionirsko vlogo pri razvoju performansa, feminističnih aktivističnih strategij, kot tudi konceptualne fotografije in filma. Njeno delo vključuje video, digitalno fotografijo, instalacijo, več vrst performansa, igrani, eksperimentalni in dokumentarni film, razširjeni kino, konceptualno fotografijo, objekte, skulpturo ter tekste o zgodovini sodobne umetnosti in feminizma. Njena dela so v zbirkah muzejev kot na primer Centre Pompidou v Parizu, Tate Modern v Londonu, muzej Reina Sofia v Madridu, MOMA v New Yorku, MOCA v Los Angelesu... Od leta 1968 naprej je poleg številnih samostojnih razstav sodelovala tudi na najpomembnejših skupinskih razstavah kot na primer beneški bienale, kasselska documenta, ars electronica v Linzu ter na mednarodnih filmskih festivalih v Londonu, Berlinu...

VALIE EXPORT deluje kot umetnica, teoretičarka in kustosinja. Na letošnjem beneškem bienalu je skupaj s Silvio Eiblmayr kurirala avstrijski paviljon na Giardinih.

Pogovor z Mladenom Dolarjem bo temeljil na umetničinem performansu »glas kot performans, dejanje in telo« / »the voice as performance, act and body«, ki ga je selektor 52. beneškega bienala Robert Storr leta 2007 vključil v razstavo v Arsenalu. Film z naslovom »I turn over the pictures of my voice in my head» se ukvarja z izvornostjo glasu.
»Glasilke so simbol glasu / ločujejo dva fenomena / glas v notranjosti telesa, dih / in glas izven telesa / fenomen vokalizacije / oblikovanja govora« (iz teksta, ki ga VALIE EXPORT bere med performansom)

Mladen Dolar je dvajset let učil na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete, kjer je zdaj zaposlen kot raziskovalec. Področja njegovega ukvarjanja obsegajo nemško klasično filozofijo, francoski strukturalizem in psihoanalizo, pa tudi številne posege v filozofijo glasbe, literature in drugih umetnosti. Predaval je na številnih tujih univerzah, predvsem v ZDA. Poleg množice člankov v domačih in tujih teoretskih revijah je v slovenščini izdal osem knjig, nazadnje O skoposti (2002), O glasu (2003) in Prozopopeja (2006), v tujih jezikih pa predvsem A Voice and Nothing More (MIT 2006), ki je zdaj prevedena v več jezikov, pa Wenn die Musik der Liebe Nahrung ist (Turia & Kant, Dunaj 2001), Opera's Second Death (s Slavojem Žižkom, Routledge 2002) itd.

Srečanje z VALIE EXPORT pomeni nadvse plodno križanje dveh različnih pristopov k problemu glasu, kjer se teoretski premislek neposredno stika z umetnostno prakso.

VABLJENI!

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana