L'Internationale / Internacionala
Sobota, 6. 6. 2009, ob 11.00,
Ca' del Duca, San Marco 3073, Benetke (v bližini Gallerie A+A / Slovenski paviljon na 53. beneškem bienalu)


Vabimo vas na novinarsko konferenco, na kateri bo Moderna galerija s tremi partnerji predstavila medinstitucionalni projekt Internacionala.
Konferenca v angleškem jeziku bo v soboto, 6. junija 2009, ob 11. uri na trgu v bližini Gallerie A+A (Slovenski paviljon).

Internacionala je nova oblika dolgoročnega sodelovanja med štirimi evropskimi muzeji in arhivi. Namen povezovanja je na osnovi različnih zbirk in arhivov postaviti pod vprašaj prevladujoči kanon zgodovine umetnosti ter primerjati lokalne razlike in podobnosti. Namesto globalnih, hegemoničnih ambicij največjih sodobnih umetnostnih muzejev Internacionala predlaga sodelovanje med muzeji in arhivskimi institucijami, ki hranijo zbirke, zasnovane na podlagi lokalnih kontekstov in zgodovin, kar omogoča izoblikovanje več transnacionalnih kulturnih naracij, in ne ene same, osrednje.

Ustanovne članice Internacionale so Moderna galerija iz Ljubljane, Museu d'Art Contemporani iz Barcelone (MACBA), Van Abbemuseum iz Eindhovna in Július Koller Society iz Bratislave. Vse te ustanove so že v svojih prejšnjih projektih pokazale željo po usklajevanju raznih oblik lokalnega znanja in izkušenj z osrednjo umetnostnozgodovinsko naracijo, ki nastaja v enem ali dveh zahodnih politično-gospodarskih središčih. S to pobudo bomo svoje zgodbe lahko učinkoviteje povezali na nov, »rizomski« način in ponovno razmislili o internacionalizmu in translokalizmu kot bolj občutljivih merilih za umetnost in njen odnos do družbe.

Konkretno si Internacionala prizadeva razviti skupne prezentacijske, izobraževalne in raziskovalne platforme in metodologije za vsa muzejska področja delovanja, od zbirk, arhivov, publikacij in komuniciranja z javnostmi do konservatorstva. Cilj naše povezave je nadomestiti enkratne, spektakularne dogodke s trajnejšim sodelovanjem in omogočiti javnosti dostop do specifičnih področij interesa.

Na novinarski konferenci v Benetkah bodo partnerji projekt prvič predstavili strokovni javnosti, podrobneje pa bomo spregovorili tudi o ozadju sodelovanja. Predstavili bomo načrtovane vsebine in metodologijo svojih prvih transinstitucionalnih projektov v letih 2010-11.


Moderna galerija, Tomšičeva 14, SI-1000, Ljubljana

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Placa dels Angels, 1-08001 Barcelona, www.macba.cat

Van Abbemuseum, Eindhoven, Stratumsedijk 2, 5600 AE Eindhoven, www.vanabbemuseum.nl

Július Koller Society, Pribinova 25, SK-811 02, Bratislava, www.sjk.sk


Več info: adela.zeleznik@mg-lj.si


Internacionala - tiskovna konferenca:Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana