Deimantas Narkevičius, Učinek slepe bombe

Učinek slepe bombe, 2008, 16 mm film na Blu-ray disk

19. marec - 19. april 2009
Mala galerija, (Slovenska c. 35)


Deimantas Narkevičius (rojen leta 1964 v Uteni v Litvi) živi v Vilni in dela kot umetnik, kritik in kustos. Svoje delo primarno razvija v filmskem in video formatu, včasih pa uporablja tudi kiparske tehnike, fotografijo in prostorske instalacije. V filmih obravnava izkušnjo kolektivne zgodovine, največkrat vzhodnoevropske. V politično in kulturno turbulentnih državah po osamosvojitvenem letu 1991 običajno vidi ideološko samozavedanje, ki ni zaznamovano ne z refleksijo posameznikove lastne zgodovine ne s kakršnokoli vizijo prihodnosti. Njegovo delo lahko opišemo kot aktivno sestavljanje individualnih biografij z rabo zgodovinskih posnetkov, s katerim kaže na lahkotnost mitologiziranja stvarnosti.

Narkevičius obravnava zaznamovanost z začasnostjo in spomini kot ključno tematiko sodobnih družb, konstruira preteklo in prihodnjo zgodovino ter raziskuje vezi med beleženjem, spominjanjem in pričevanjem. Protagonisti njegovih filmov rekonstruirajo lastne življenjske izkušnje in jih prepletajo z namišljenimi dogodki ali z linearnim tokom splošno sprejete zgodovine. Narkevičius raziskuje filmski medij in dokumentarnost, predvsem s pogovornimi komentarji fotografij ali risb ter z različnimi filmskimi tehnikami in pripovednimi slogi, ki jih uporablja hkrati. Njegov avtorski prijem je močno zaznamovan z vplivi sovjetske kinematografske tradicije v kombinaciji s konstruktivističnimi, konceptualnimi in postkonceptualnimi strategijami.

Narkevičius je pritegnil mednarodno pozornost kot predstavnik Litve na beneškem bienalu leta 2001, z razstavo na berlinski Akademie der Künste leta 2006 in z nastopom na Skulptur Projekte Münster 07. Leta 2003 je bil predstavljen v okviru razstave Urbane utopije, urbane realnosti kustosa Igorja Zabela v Mestni galeriji Nova Gorica. Lani je v Stedelijk muzeju v Amsterdamu za dosedanje delo prejel Vincent Award, bienalno nagrado Vincenta van Gogha za sodobno umetnost v Evropi, letos mu je veliko samostojno razstavo z naslovom Unanimous Life (Soglasno življenje) organiziral madridski nacionalni muzej Centro de Arte Reina Sofia v sodelovanju z Van Abbemuseum iz Eindhovna in Kunsthalle iz Berna.

Na razstavi v Mali galeriji bo prikazana avtorjeva najnovejša video instalacija Učinek slepe bombe. Dogaja se na opuščenem bivšem sovjetskem raketnem oporišču v Litvi. V času hladne vojne so bile tam nameščene in usmerjene proti zahodu jedrske rakete R12. Narkevičius kombinira arhivske fotografije z novo posnetim filmom zdaj napol razpadlega raketnega oporišča in njegovih ogromnih podzemnih katakomb. Protagonist filma je Jevgenij Terentijev, nekdanji častnik iz nekega drugega, podobnega vojaškega oporišča v Litvi. Terentijev v filmu demonstrira izstrelitev rakete R12 ter pri tem po spominu sledi zaporedju ukazov. Učinek slepe bombe prikazuje natančno ponazoritev izstrelitve rakete, uprizorjeno za sodobno občinstvo, ter podrobno razišče pokrajino z ostanki razsežnega raketnega oporišča. Umetnikov namen je pokazati psihološko percepcijo zaskrbljujočega obsega uničenja, ki je bilo nekdaj mogoče.

Kustos razstave je Igor Španjol.

Dogodki ob razstavi:

Predavanje mednarodno uveljavljenega umetnika Deimantasa Narkevičiusa, v četrtek, 19. marca, ob 18. uri v Mali galeriji.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Mala galerija je odprta vsak dan razen ponedeljka, od 10.00 do 18.00. Vstop prost.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana