Irit Rogoff: Participacija. Napotki za uporabo


Sreda, 18. 2. 2009
T5 Project Space (Tobačna 5, dostop s Tivolske ceste)


Po predavanjih umetnostne zgodovinarke in teoretičarke Claire Bishop ter
Momoyo Kaijima, so-ustanoviteljice arhitekturnega biroja Atelier Bow-Wow, vabimo na tretje predavanje iz cikla pomembnih svetovnih teoretikov, ki bo v sredo, 18. 2., ob 18. uri, v prostoru T5 Project Space.

Predavanje profesorice vizualne kulture na Goldsmiths College-u v Londonu Irit Rogoff se bo osredotočalo na naslednja vprašanja:
Kaj pomeni sodelovati v Kulturi? Mimo vlog, ki nam jih kultura namenja za sodelovanje; mimo tega, da smo gledalci in volivci, poslušalci in demonstratorji, obiskovalci in protestniki? Ali odkrivamo nove načine soudeležbe v prostorih sodobne umetnosti, morda celo z vzbujanjem pozornosti, ki jo ti prostori zahtevajo, za kako drugo obliko naselitve?

O t.i. participaciji v umetnosti pravi:
»Zadnjih nekaj let že razmišljam in pišem o »participaciji«. Pri tem sem se zavedla, kako zelo slabo izrazi, kot so »umetnost«, »razstava«, »občinstvo« itd., zajemajo porajajočo se dinamiko v razširjenem polju umetnosti. Moje predavanje obravnava različne modele participacije, ki jih ustvarjamo z afektivnimi postopki, kraji proizvajanja in širjenja znanja, pogovori in nepričakovanimi izmenjavami mnenj, kot tudi možni novi besednjak, ki ga potrebujemo za kritično delo.«

Irit Rogoff je teoretičarka, kustosinja in organizatorka, katere pisanje sega na prekrivajoča se področja kritičnih, političnih in sodobnih umetnostnih praks. Rogoff je profesorica vizualne kulture na Goldsmiths College London University, na oddelku, ki ga je ustanovila leta 2002. Njeno delo se z vrsto think-tank doktorskih programov na Goldsmithsu posveča možnostim izmenjave znanj skozi poklicno prakso, samonastale forume, akademske institucije in individualna navdušenja. Med njenimi publikacijami so tudi: "Museum Culture" (1997) "Terra Infirma - Geography's Visual Culture" (2001), "A.C.A.D.E.M.Y" (2006) "Unbounded - Limits Possibilities" (2008) in "Looking Away - Participating Singularities, Ontological Communities" (v tisku, 2010). Njeno kuratorsko delo vključuje tudi: De-Regulation with the work of Kutlug Ataman (2005-8) ACADEMY (2006), "Summit - Non Aligned Initiatives in education Culture" (2007).

Predavanje bo v angleščini.

Vabljeni!

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana